Animal Sanctuaries – opvangcentra voor boerderijdieren

Een opvangcentrum voor boerderijdieren, zoals die in Amerika bestaan, is een onbekend concept in België. In de staat New York alleen al zijn er vier opvangcentra. Over de Verenigde Staten zijn er tientallen
verspreid met de hoogste concentratie aan de West kust (California en San Francisco).

De boerderijen vangen dieren op die “van de camion gevallen zijn”. Ze worden gered van de vreselijke toestanden in de landbouwindustrie en slachthuizen. Hier krijgen ze verzorging en een lang en zorgeloos leven. Je kan de boerderijen gaan bezoeken en er zelfs blijven slapen in een veganistische B&B. Ik bezocht Woodstock Animal Sanctuary, ongeveer 3u rijden van New York City.

De industrie is erin geslaagd dat we niet langer de link leggen tussen het stuk vlees op je bord en het eigenlijk dier. Weinigen zouden in staat zijn een dier dat ze kennen op te eten. De weg van dier naar vlees is lang.
Het is een lijdensweg die slechts een beperkt aantal mensen te zien krijgen. Om die vreselijke praktijken aan te kaarten, leidt een vrijwilliger mij rond op de Woodstock Animal Sanctuary, een gigantische boerderij met kippen, geiten, koeien, kalkoenen, schapen, varkens en zoveel meer. Hoewel de vrijwilliger het verhaal vertelt, zijn het vooral de dieren die je raken en je confronteren met een industrie die elke vorm van moraal overboord gooit.

Enkele van die dieren hebben mij bijzonder geraakt en ik wil hen dan ook met veel plezier aan jullie voorstellen.   

Elvis

Opvangcentrum stier

De bedoeling van een Animal Sanctuary is dat je in contact komt met de dieren. Hier krijgen ze dan ook alle vrijheid om rond te lopen en zijn ze duidelijk baas. Maar je mag dus tussen hen lopen en hen strelen of knuffelen. Mijn meest imposante ontmoeting op de boerderij was met Elvis, de stier. Het gigantische dier kan mij met gemak een paar meters verder katapulteren, maar bleef gelukkige gefascineerd in mijn ogen staren. Wanneer je zo dicht bij een mastodont als Elvis komt, voel je de kracht en emotie van zo’n dier.

Elvis is hoogstwaarschijnlijk het product van de zuivel industrie. We staan er niet vaak bij stil, maar om melk te produceren, moeten mama koeien zwanger zijn. Omdat de melk voor menselijke consumptie bestemd is en niet voor het geboren kalf worden de babydiertjes bijna onmiddellijk verwijderd van de mama. De meisjes worden klaargestoomd om melkkoe te worden en de jongens worden vlees. Elvis was een paar maand oud wanneer hij gered werd uit een kwekerij. Hij was vastgebonden met een touw rond zijn nek in een schuur waar geen daglicht binnen kwam. Toen Elvis op de boerderij aankwam was hij een klein, ondervoed kalfje, maar door de frisse lucht, het groene gras en de vele zorgen is Elvis uitgegroeid tot een prachtige stier die tot 20 jaar oud kan worden. 

Willow

opvangcentrum kip

De meest intieme ontmoeting had ik met de kip Willow. Ze is één van de vele kippen op boerderij, maar houdt ontzettend van menselijk gezelschap. Net zoals bij een hond of kat, is Willow comfortabel in je armen en wordt ze graag gestreeld. Kippen hebben bijzonder veel persoonlijkheid en emoties, net zoals onze huisdieren. Het verschil is dat kippen hun korte leven doorbrengen in schrijnende omstandigheden. Willow zou deel uitgemaakt hebben van de fameuze legbatterijen, was ze niet gered geweest. Legkippen worden in kleine hokjes gepropt met te veel bij elkaar en zien nooit het daglicht. Wanneer je Willow en haar vriendjes ziet rondhuppelen en pikken in het frisse gras, vraag je je af waarom zo’n gruwelijke omstandigheden nodig zijn. Terwijl kippen evenveel en zelfs betere eieren leggen wanneer ze buiten rondlopen.

Albie

opvangcentrum geit

Albie is een instituut in Woodstock en ook de bekendste inwoner op de boerderij. Hij stond ondermeer met oprichtster Jenny Brown op de cover van The New York Times. De jonge geit was in 2007 ontsnapt uit één van de vele slachthuizen in New York City. Het dier doolde rond in een park in Brooklyn waarna de lokale dierenorganisatie hem naar Woodstock Animal Sanctuary overgebracht. Bij aankomst was onmiddellijk υ
duidelijk dat Albie er erg aan toe was. Zijn mond en neus stonden vol met blazen waardoor hij niet meer kon eten en zwaar ondervoed was. Daarenboven waren zijn linker poot en hoef ontstoken en vol met maden.

Gelukkig voor Albie werd hij gered en er begon een lang proces van genezing. Hij kwam al snel terug bij en de blaren in zijn mond verdwenen. Alleen de ontsteking in zijn been wou niet beteren en twee maand na zijn aankomst werd beslist om zijn poot te amputeren. De medische kosten voor Albie liepen al snel op, maar door de vele initiatieven van sympathisanten heeft Albie een prothese poot gekregen. Door de locatie van de amputatie was het echter moeilijk om de prothese te bevestigen. Dus kreeg Albie zijn eigen rolstoel, zoals sommige verlamde hondjes hebben. Dit is een mooi voorbeeld van hoe ver ze in de Animal Sanctuary gaan om dieren een mooi en gelukkig leven te schenken.

Op de website kan je een filmpje bekijken van Albie in zijn nieuwe rolstoel alsook de tal van andere dieren ontdekken. Voor wie op zoek is naar een prachtige vakantie en er een goed doel aan wil koppelen, zal hier de tijd van zijn leven hebben. Voor mij was het alvast een magische ervaring die ik niet snel zal vergeten.

Meer details: www.woodstocksanctuary.org

Hebben deze dieren jullie ook zo geraakt?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven