Energiebesparende producten

Welke energiebesparende producten zijn er? Ontdek het complete overzicht

Omwille van het klimaat, maar ook onze eigen portemonnee proberen we ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Hoe minder energie verbruikt wordt, hoe lager de energierekening, maar je helpt ook de opwarming van de aarde afremmen. Als het gaat om energiebesparende producten, dan zijn er heel veel mogelijkheden.

Daarom heb ik in deze blog zoveel mogelijk energiebesparende producten verzameld. Ze zullen zeker niet allemaal voor iedereen van toepassing zijn, maar dat je na het lezen kunt beginnen met besparen, dat is 1 ding dat zeker is. Laten we snel beginnen.

Met een investering in energiebesparende producten, kan op de langere termijn veel geld bespaard worden. Energie komt in verschillende vormen en op allemaal kun je een besparing doen. Of het nu gaat om verwarming, warm tapwater of elektrische energie.

Isolerende raamfolie

Elke woning is voorzien van behoorlijk wat glas. Vooral ouder glas staat er om bekend dat het heel veel warmte doorlaat, waardoor jij dus onnodig veel moet stoken. Je kunt op deze ramen energiezuinige raamfolie toepassen. Dit isolerende raamfolie zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat.

Goede, isolerende raamfolie is gemaakt van hoogwaardig PVC. Dit zorgt ervoor dat het na het aanbrengen ook vele jaren zal blijven zitten. Je zult dus vele jaren energie besparen met deze folie. De folie zorgt er namelijk voor dat de isolerende waarde van het raam sterk verbetert. Deze folie werkt twee kanten op. In de winter hou je de warmte binnen, maar in de zomer hou je de warmte buiten.

Een ander bijkomend voordeel van isolerende raamfolie is dat het gelijk zorgt voor extra privacy. Het is namelijk matte folie, waardoor mensen niet meer bij je naar binnen kunnen kijken. Je hebt tegenwoordig zelfs slimme, isolerende raamfolie. Hiermee kun je de doorzichtigheid zelf regelen.

Radiator ventilatoren

De installatie van radiator ventilatoren kun je een behoorlijke besparing opleveren op de verwarming. Uiteraard kun je deze alleen gebruiken, wanneer je radiatoren hebt. Bij een andere vorm van verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming of hete luchtverwarming, dan pas je ze niet toe. Echter, we vinden in heel veel huizen nog radiatoren voor de verwarming.

radiator ventilator

Radiatoren geven warme lucht af. Deze lucht stijgt op. Warme lucht is immers lichter dan koude lucht. Dit heet convectie. Het idee van radiatoren is om de warme lucht, via het plafond te laten verspreiden, waardoor de hele ruimte opgewarmd wordt. Alleen komt heel veel van deze warmte niet op de juiste plek, omdat de lucht niet ver genoeg de ruimte in komt. Dit komt vaak door obstructies aan het plafond, of te grote vensterbanken.

Met radiator ventilatoren geef je de convectie een kleine boost. De luchtsnelheid gaat iets omhoog, zodat de warme lucht verder de ruimte in komt. De luchtsnelheid is echter laag genoeg om geen tochtklachten te ervaren. Ook hoor je deze ventilatoren bijna niet als ze aanstaan en schakelen ze vanzelf uit, wanneer de radiator op de juiste temperatuur is. Met deze ventilatoren kun je het verbruik van aardgas behoorlijk verminderen.

Waterbesparende douchekop

Binnen onze energiebesparende producten overzicht mag de waterbesparende douchekop niet ontbreken. Met zo’n waterbesparende douchekop bespaar je veel water uit. Wordt je warme tapwater door aardgas verwarmd? Dan bespaar je ook op aardgas. Vooral aardgas is de laatste jaren erg duur geworden.

Een standaard douchekop verbruikt al gauw 10 liter per minuut. Heb je zo’n grote regendouche waar iedereen het liefst heel lang onder staat? Die verbruikt al gauw 20 liter water per minuut. Dit gaat over serieuze waterhoeveelheden, als je een huishouden hebt van meerdere personen die dagelijks douchen. 

Wanneer je kiest voor een waterbesparende douchekop, dan gaat het waterverbruik naar ergens tussen de 5 en 7 liter per minuut. Dit is natuurlijk afhankelijk van welke soort douchekop je kiest. Op deze manier kun je heel eenvoudig op drinkwater besparen. In Nederland zijn bijna alle douches aangesloten op het drinkwaternet. Uiterst schoon water waar we steeds minder van hebben. 

Check ook zeker onze review over de Vitasense Deluxe douchekop. Wij hebben getest of deze, op papier waterbesparende douchekop, ook echt waterbesparend is…

Energie opwekken

Binnen een huishouden hebben we veel vormen van energie die we echt nodig hebben. Denk hierbij aan elektrische energie en thermische energie. Dit willen we zo voordelig mogelijk doen. Elektrische energie opwekken kan op meerdere manieren. De meest bekende is uiteraard zonne-energie. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektrische energie. Het nadeel van zonnepanelen is, wanneer het donker is, wekken ze niets op.

Daar staat tegenover dat we met wind ook elektrische energie op kunnen wekken. Dan denken we natuurlijk allemaal aan de grote windturbines die door energiemaatschappijen geplaatst worden, maar dit zijn niet de enige. Je hebt namelijk ook de mogelijkheid om een windmolen te gebruiken voor je woning. Dit zijn kleine windmolens die op het dak van de woning geplaatst kunnen worden. Als dan de zon niet schijnt, maar de wind waait wel, dan wek je nog steeds duurzaam elektrische energie op. Elektriciteit is altijd en overal onmisbaar.

Thermische energie kennen we beter als warmte. Als het buiten koud wordt, dan willen we het binnen behaaglijk hebben. Op veel plekken zie je dat de ketel vervangen wordt door een warmtepomp. Nieuwbouwhuizen krijgen al geen gasaansluiting meer en zijn dus afhankelijk van dit soort oplossingen. Een warmtepomp onttrekt thermische energie uit de lucht en warmt hiermee het water voor de cv-installatie op. Voordat je een warmtepomp gaat kopen is het belangrijk dat je zeker weet dat je woning bouwfysisch voldoet aan alle isolatie-eisen.

Een andere, veelgebruikte warmteopwekking is een bivalente installatie. Dit is een combinatie van een cv-ketel op gas en een elektrische verwarmer. Wanneer de elektrische verwarmer de woning niet meer goed op temperatuur kan houden, dan springt de ketel op aardgas bij om het water goed op te kunnen warmen.

Koudeval oplossen

Koudeval is een probleem dat overal is. In kleine woningen, maar ook in grote schoolgebouwen. Koudeval ontstaat bij slecht isolerende ramen. Denk hierbij aan enkel glas, het oude dubbelglas of bij kozijnen die lek zijn. Dit zorgt voor een groot temperatuurverschil in de ruimte. Omdat koude lucht aanzienlijk zwaarder is dan warme lucht, ervaren mensen vaak tochtklachten. De koude lucht valt snel naar beneden, verspreidt zich door de ruimte en veel mensen krijgen last van koude voeten en onderbenen.

Dit is ook de reden dat je radiatoren vrijwel altijd onder een raam ziet zitten. De koudeval krijgt geen kans, omdat de koude lucht opgewarmd wordt en mee omhoog stijgt. Radiatoren kunnen koudeval goed bestrijden, maar verbruiken relatief gezien veel energie. Als je last hebt van koudeval, dan is het aan te raden om de glazen en/of kozijnen te vervangen. Nieuwe kozijnen en ramen isoleren enorm goed. Koudeval komt in principe niet meer voor, als de nieuwe kozijnen en ramen goed geplaatst zijn. 

Koudeval kan ook opgelost worden door plintverwarming of door convectorputten onder de ramen te plaatsen. Deze opties zijn vaak niet de beste. Wanneer je voor een convectorput kiest, moet je vaak ook veel ruimte onder de vloer hebben voor de aanvoer van verwarmde lucht. Plintverwarming werkt op elektriciteit, dus je moet overal waar je ramen hebt, ook elektriciteit hebben.

Zonnepanelen met stekker

Als je off grid leeft of veel onderweg bent, dan raad ik je aan om gebruik te gaan maken van zonnepanelen met stekker. Deze komen in verschillende soorten, maar zijn heel eenvoudig aan te sluiten. Je hebt geen installateur nodig en ze zijn eenvoudig te plaatsen. Je hebt zonnepanelen die je rechtstreeks op een lege groep aan kunt sluiten. Dit zijn zonnepanelen met een omvormer en 230 Volt stekker. Via de elektrische installatie kun je de stopcontacten voorzien van elektrische energie.

Dan heb je ook nog mobiele zonnepanelen die op laagspanning werken. Deze kun je gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een powerbank. Grote accu’s die de elektrische energie opslaan, zodat je deze later weer kunt gebruiken. Als je een serieuze batterij hebt, dan kun je prima een koelkast, televisie en koffiezetapparaat tegelijk aanzetten.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat is ook bezig aan een opmars. In steeds meer huizen wordt hij toegepast om de cv-installatie te regelen. De ouderwetse draaiknop verdwijnt steeds meer. Slimme thermostaten hebben het voordeel dat ze met een mobiele telefoon bediend kunnen worden. Als jij van huis gaat en je vergeet de verwarming uit te zetten, dan zet je hem gewoon uit met je telefoon.

Alle slimme thermostaten kun je voorzien van klokprogramma’s. Dit zijn vooraf ingestelde programma’s die je per dag aan kunt maken. De verwarming gaat dan vanzelf aan en uit op de tijden dat jij wilt. Ook stel je de temperatuur in. Mocht je het wat warmer willen hebben, dan kun je het klokprogramma altijd nog handmatig overrulen. 

Een slimme thermostaat is ook in combinatie met andere slimme apparaten te gebruiken. Denk hierbij aan slimme radiatorkranen. Met een slimme radiatorkraan kun je de temperatuur per ruimte regelen en wordt de cv-installatie centraal aangestuurd door de slimme thermostaat.

Thermostaatkranen

Gelukkig zien we ze al op veel radiatoren, maar nog lang niet overal. Thermostaatkranen monteer je op je radiatoren in huis en zorgen ook voor een aanzienlijke energiebesparing. Normaal gesproken is een radiator voorzien van een kogelkraan die je handmatig open en dicht kunt draaien, maar je gaat niet de hele tijd iets aan de kraan draaien om de temperatuur te regelen. Dit is geen doen.

Bij een thermostaatkraan gaat dit vanzelf. De thermostaatkranen zijn te herkennen aan de cijfers 0 tot en met 5 die erop staan. Je kunt de kraan in verschillende standen zetten, waarbij 0 dicht is en 5 helemaal open. Je kunt hiermee de exacte temperatuur niet instellen, maar je kunt de temperatuur wel aardig goed regelen in de kamer.

In de thermostaatkraan zit een klein componentje dat onder invloed van de warmte van de radiator gaat uitzetten. Hoe warmer het in de ruimte wordt, hoe meer de toevoer van warm water naar de radiator geknepen wordt. Er stroomt dus minder water door de radiatoren en dit levert weer besparing van aardgas of elektrische energie op. Koelt de kamer af, dan zal dit componentje ook weer krimpen en juist weer meer warm water door gaan laten.

Ledlampen

Ledlampen kun je in allerlei soorten en maten krijgen. Van spotjes tot peertjes tot allerlei bijzondere vormen. Met het gebruik van ledlampen kun je gigantisch besparen op de hoeveelheid elektrische energie die je verbruikt. De ouderwetse gloeilamp is ondertussen verboden, maar je kunt nog wel halogeenlampen krijgen. Als je nog halogeenlampen in huis hebt, dan wordt het echt tijd om hier afscheid van te nemen.

Naast dat halogeenlampen veel meer energie verbruiken, geven ze vergeleken met ledlampen veel meer warmte af en is de levensduur veel korter. Halogeenlampen zijn qua aanschaf misschien goedkoper, op de langere termijn zijn ledlampen veel voordeliger. Ledlampen branden echt heel veel langer, terwijl je halogeenlampen om de haverklap moet vervangen.

Radiatorfolie

Radiatorfolie plak je tussen de muur en de radiator. Als jij radiatoren als verwarming gebruikt, dan hangen ze bijna altijd tegen de muur. Een enkeling wordt op de vloer gemonteerd. Wanneer de radiator warm wordt, dan gaat er ook een hoop warmte de stenen van de muur in. Dit is eigenlijk heel zonde, want je stookt de muur warm en niet de kamer waar je in zit.

Hiervoor is radiatorfolie op de markt. Dit is een soort aluminiumfolie. Dit folie heeft de eigenschap dat het warmte tegenhoudt en reflecteert. De warmte komt op het folie terecht, wordt gereflecteerd een gaat de ruimte in. Hierdoor zal veel meer warmte de kamer in komen en is je kamer sneller op temperatuur. 

Radiatorfolie - energiebesparende producten

De radiatorfolie kun je zelf aanbrengen. Je kunt het bij bijna iedere bouwmarkt krijgen en je plakt het zelf tussen de muur de radiator. Het kan soms even prutsen zijn om het goed tussen de radiator en de muur te krijgen, dus wat je wel nodig hebt is wat vaste handen en een beetje geduld.

Cv leidingen (na)isoleren

Cv leidingen worden geïsoleerd om te voorkomen dat onderweg veel warmte verloren gaat. Vanaf de warmteopwekking gaan er leidingen met warm water naar radiatoren of vloerverwarming. Wanneer deze leidingen een koude ruimte doorkruisen, denk hierbij aan een kruipruimte of een zolder, dan worden de leidingen normaal gesproken geïsoleerd. Het is raadzaam om in je woning de cv-leidingen een keer te volgen en te kijken of deze op de juiste plekken geïsoleerd zijn. 

Leidingisolatie
Leidingisolatie

Soms kunnen delen vergeten zijn, maar isolatie kan door de jaren heen ook vergaan. Als je een klein deel van de leiding bloot ziet liggen, denk dan niet; het is maar een klein stukje, dus ik doe er niets aan. Als een paar millimeter van de cv-leiding bloot ligt, dan kan al 15 tot 20% van alle warmte die door die leiding gaat verloren gaan.

Ook is de isolatie van vroeger veel minder goed, dan die van tegenwoordig. Het loont dus om isolatie in bijvoorbeeld de kruipruimte te vervangen. Nieuwe isolatie heeft een veel hogere isolatiewaarde en houdt dus veel meer warmte tegen.

Energiebesparende producten tot slot

Hiermee ben ik aan het einde gekomen van het overzicht van energiebesparende producten. Je hebt kunnen lezen dat er heel veel manieren zijn om energie te besparen in en rondom huis. Wanneer jij energie bespaart, dan help je het milieu, maar het is ook beter voor je eigen portemonnee.

Ontbreekt er nog een energiebesparend product in dit overzicht? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven