Duurzame zwemkleding - bikini, badpak, zwembroek, zwemshort

Duurzame zwemkleding (bikini, badpak zwemshort, zwembroek)

Duurzame zwemkleding is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je duurzamer wilt gaan leven. Maar als je al een tijdje de rest van je garderobe ecologischer hebt gemaakt en je bent toe aan een nieuw badpak, bikini of zwembroek, dan kan je eens kijken naar voor een exemplaar dat het milieu geen schade berokkent. 

Wat is duurzame zwemkleding?

Duurzame zwemkleding is zemkleding (badpak, bikini, zwembroek) die het milieu en de sociale omgeving geen extra schade berokkend. Afhankelijk van het merk kan de invulling anders zijn. Zo kan de ene oude materielen recyclen en er een nieuwe stof van maken en zal de ander kiezen voor biologische (onbespoten stoffen).  De ene zal kiezen voor locaal geproduceerd en de ander voor een eerlijk loon in een arme omgeving.

De kwaliteit of look van bijvoorbeeld een duurzame bikini hoeft helemaal niet onder te doen voor een andere dat geen rekening houd met het milieu en de sociale situatie. Dus als je op zoek bent dan gaat er vast iets bij zijn wat jou aanspreekt.

8 merken duurzame zwemkleding

Atelier Jungle

duurzame bikini en badpak uit Nederland

Atelier Jungle is niet alleen een Nederlands merk, alles wordt ook gemaakt in de werkplaats in Den Haag. Mensen die moeilijk aan een baan geraken kunnen daar een plekje vinden en zich verder ontwikkelen. Bovendien compenseren ze alle CO2 die ze gebruiken. Dit is nog een heel nieuw merk van 2020.
Behalve gewone kleiding hebben ze ook badpakken en bikini’s gemaakt van econyl.

Bleed

Bleed duurzame bikini en zwembroek

Bleed is een Duits merk dat heel wat duurzaam materiaal gebruikt in hun kleding en de volledige collectie is vegan en fair. Ook voor duurzame sportkleding kan je bij hen terecht.

Dedicated

Dedicated duurzame bikini, badpak en zwemshort

Dedicated maakt badpakken, bikini’s en surfsuits uit 100% gerecycled plastic flessen. Het is een eerlijk en verantwoord merk en ze gebruiken geen pesticiden. Behalve zwemkleding maken ze ook heel wat ander soorten kleding waarbij biologisch katoen en tencel gebruikt wordt. Het merk draagt ook het label “Peta approved vegan”.

O’Neil

O’Neil is een bekend merk dat ooit ontstaan is voor zijn wetsuits, maar ondertussen een heel assortiment aan kleding heeft. De oprichter zei ooit “De oceaan leeft en we moeten ervoor zorgen”. Vandaar dat O’Neil een Blue collectie heeft met duurzame en circulaire producten. Minimum 40% van de materialen moet momenteel duurzaam zijn, maar ze willen tegen 2025 dat de volledige collectie O’Neil Blue is. Voor de collectie van 2021 bestaat 68% uit duurzame producten.

O'Neill blue duurzame zwemkleding met bikini, zwembroek en zwemshort

Voor deze collectie wordt gebruik gemaakt van Repreve, een stof die gemaakt is van gerecyclede flessen en econyl waarvoor nylon hergebruikt wordt.

O’neil heeft duurzame zwemshort, zwembroeken, zwemshirts, bikini’s.

Patagonia

De zwemkleding van Patagonia is Fair Trade gecertificeerd. Ze zijn ook lid van 1% for the planet waarbij er 1% van de omzet naar een goed doel gaat ter behoud en herstel van de natuurlijke omgeving. Dit doen ze al sinds 1985. Hun doel is tegen 2025 CO2-neutraal te zijn, in 2021 was 64% van de gebruikte materialen gerecycled, hun elektriciteit is volledig hernieuwbaar.

Fairtrade zwemkleding van Patagonia

Ze hebben zwemshorts, bikini’s, wetsuits, zwemshirts, zwembroeken en badpakken.

Prana

Prana duurzame zwemkleding met econyl

Prana heeft als slogan “clothing positive change”, dat klinkt al goed. De zwemkleding wordt gemaakt door Fair trade gecertificeerde partners met econyl. Ook bij de andere kleding is rekening gehouden met het milieu door het gebruik van biologisch katoen en hennep.

Seabass

Seabass is een Nederlands bedrijf (gevestigd in Rotterdam). Op het strand in Miami dachten ze er aan dat hun zoontje een UV beschermend t-shirt zou moeten hebben zodat hij zich niet steeds opnieuw hoefde in te smeren. Aangezien ze enkel wetshirts uit de surfwinkel vonden met UV-bescherming, wilden ze toch liever iets meer fashionabele en zo ontstond het idee voor Seabass. Hun zoontje heeft Bass. 

Seabass - duurzame zwembroek, shirt, badpak voor kinderen

Behalve dat het er goed moest uitzien vonden ze sowieso dat het duurzaam moest zijn. Ze gebuiken gerecyclede flessen uit de oceaan om het materiaal voor de zwembroeken en shirts te maken. Voor de zwemkleding en regenjassen is 100% van het materiaal van gerecycled polyester waarvan 70% van Seaqual wat de strijd aangaat tegen plastic afval in de oceaan.

Voor de andere kleding wordt gekozen voor biologisch katoen.

De productie voor Seabass gebeurt in Portugal, uiteraard vrij van kinderarbeid en met een eerlijk loon voor de medewerkers.

De UV-kleding biedt een 50+ beschermingsfactor. Ter vergelijking geeft een gewoon t-shirt maar een bescherming tussen de 5 en 15.

Qua zwemkleding zijn er UV zwempakken, UV zwemshirts en zwembroeken.

Hiervoor staat Seabass

 • duurzame materialen
 • Duurzame productie
 • Fashion
 • Earth friendly
 • Functioneel
 • Hoge kwaliteit
 • Betaalbaar
 • Fun
 • Inclusiviteit

Behalve duurzame zwemkleding hebben ze nu ook loungewear en duurzame regenkleding.

Zorya

Zorya duurzaam badpak

Dit Sloveense merk maakt zwemkleding in econyl (afkomstig van afval uit de zee). De productie zit maar twee straten verder waardoor ze alles goed in de gate kunnen houden qua eerlijke werkomstandigheden. De oprichtster is paaldanseres en -instructeur die haar skills deelt op Instagram.

En nu je toch uitgedost bent in je nieuwe duurzame zwemkleding, kan je je best ook insmeren met natuurlijke zonnebrand. Deze is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je lichaam.

Welke van deze vind jij mooi? Ken je nog andere duurzame merken zwemkleding? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

 1. Hey, ik heb inderdaad een nieuwe zwempak nodig maar vind nergens wat ik al jaren wil.
  Een dames zwempak maar met een soort korte short aan… Mijn zus had dat ooit.
  Misschien heb jij dat al tegen gekomen ? Dank u ! Debby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven