Spitten is iets dat ingebakken zit in de mens. In welk land of werelddeel ook, overal wordt er gespit en geploegd. Zo vertelt ook elk tuinboek je dat spitten de ideale voorbereiding is voor een goede grond. Met als voordelen; het losmaken van de grond, onderwerken van onkruid, inwerken van organisch materiaal en het vrijzetten van mineralen. Alleen…zijn al deze beweringen ook waar?
De ideale bodemstructuur
Het allereerste dat de structuur bepaalt is natuurlijk het soort grond dat je hebt: zand, klei, leem en alles daar tussenin. Maar deze individuele deeltjes vormen nog geen structuur. Het is hoofdzakelijk het bodemleven dat de grond zijn goede – of slechte – kwaliteiten geeft.
…
Wat gebeurt er bij het spitten?
Elk organisme, elke soort bacterie, schimmel, nematode, aaltje, duizendpoot, amoebe, … heeft bepaalde levensomstandigheden. Indien deze omstandigheden drastisch veranderen, sterven deze organismen af. Zeker de kleine organismen zoals bacteriën, schimmels en nematoden zijn niet erg mobiel en verdwijnen dan grotendeels.
…
Mulchen als oplossing
Wanneer je de grond altijd bedekt laat, net zoals in de natuur het geval is, dan ga je merken dat er na enkele jaren bijna geen onkruid meer doorkomt. Doordat de grond bedekt is, krijgt onkruid geen kans om te kiemen en na enkele jaren geven wortelonkruiden zoals brandnetel, distels en heermoes er dan ook de brui aan.
…
Alle voordelen van spitten zijn eigenlijk achterhaald en eerder nadelig. Mulchen daarentegen biedt je legio voordelen voor een gezonde en vruchtbare bodem.
Frank Anrijs
www.natuurlijkemoestuin.be