Een kijkje in een ecowoning

Woning

Nanette Huysmans (38) is zelfstandig architecte en gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Samen met haar man Bart en de twee kinderen woont ze dan ook in haar eerste project, een prachtige, moderne woning te Geel waar Visita graag een kijkje in wil, en mag, nemen. Nanette praat ons bij over haar keuzes, de voordelen en de ecologische (r)evolutie in de bouwsector door de jaren heen. 

Keuze en verplichting 

Tijdens haar studiejaren bleek duurzaamheid geen al te belangrijk onderdeel van het lessenpakket. Wel had Nanette toen al een gezonde interesse in ecologie en ging ze zelfstandig op zoek naar info en bijscholing.

Nanette Huysmans: “Destijds werd er veel minder aandacht besteed aan goede isolatie en duurzame bouwmaterialen. We hadden weliswaar het vak ‘ecologie’, maar dat was niet echt noemenswaardig (lacht). Inmiddels is er behoorlijk wat veranderd. nieuwe energiesystemen en bouwmaterialen waaruit je een geschikte keuze kan maken. En de door de overheid opgelegde isolatienormen natuurlijk. Het is een verplichting geworden om je huis goed te isoleren.”

De interesse in ecologisch bouwen en lageenergie woningen neemt dus stelselmatig toe. Vooral de voordelen van een zuinig en uitgekiend energieverbruik zijn dan vaak doorslaggevend. Een op termijn gunstige energiefactuur kan natuurlijk tellen en het budget speelt voor iedereen nog steeds de hoofdrol. En terecht!

“Voor mij persoonlijk droeg het verhoogde comfort van een energiezuinige woning zeker bij aan mijn keuze. Verder is het belangrijk je goed te laten informeren over de beste mogelijkheden. Op dit moment zijn warmtepompen bijvoorbeeld erg populair, maar mensen schrikken soms behoorlijk van de prijs. Terwijl ze, afhankelijk van de vorm en ligging van hun woning, vaak beter af zijn met een andere warmtebron. Praktisch én financieel.”

Eigen huis en haard 

De eigen woonst besloot ze dan ook meteen goed aan te pakken. Met de opgedane kennis en een aantal te behalen doelen ging ze aan de slag. Uiteraard werd van bij het begin uitgekeken naar de ideale oriëntatie van de woning om zoveel mogelijk te profiteren van natuurlijke (en dus gratis) energie. Grote en hoge ramen met driedubbele beglazing voor voldoende lichtinval en zonnewarmte bijvoorbeeld, maar ook lichttunnels in de badkamer en de gang. Verder koos Nanette voor fotovoltaïsche cellen, een gaswandketel en een zonneboiler van 500 liter. Voldoende voor warm water én de verwarming.

“We maken gebruik vanwand- en vloerverwarming zodat de warmte goed en gelijkmatig wordt verspreid. De isolatie voor de wanden is rotswol en voor de vloer polystyreen, beiden met een grotere dikte dan destijds gebruikelijk was. Dat was zo’n beetje de gulden middenweg (lacht). 100 % ecologisch is deze isolatie namelijk niet, maar in die tijd wel één van de beste keuzes. Zoals gezegd zijn er tegenwoordig massa’s milieuvriendelijkere alternatieven te koop.”

Bijzonder tevreden 

Datzelfde kan ook gezegd worden over de ramen. Aluminium profielen met een hoge isolatiewaarde zijn inmiddels eenvoudig te verkrijgen, en ook de prijs is door de jaren heen quasi gehalveerd.

Nanette’s woning is geen passiefhuis. Met een E-peil (energie) van 42 en een K-waarde (globale isolatiewaarde) van 23 is ze daarentegen bijzonder tevreden.

“Voor een woning die 5 jaar geleden werd afgewerkt voldoet ze nog ruimschoots aan de steeds strenger wordende regelgeving. Als ik opnieuw zou starten zou een passiefwoning misschien wel overwogen worden. Meer aandacht voor luchtdichtheid en andere materiaalkeuzes zouden dan noodzakelijk geweest zijn. Maar goed, een woning die maar de helft verbruikt van de huidige norm…het was en is een goede keuze.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven