Een kijkje in een ecowoning

Woning

Nanette Huysmans (38) is zelfstandig architecte en gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Samen met haar man Bart en de twee kinderen woont ze dan ook in haar eerste project, een prachtige, moderne woning te Geel waar Visita graag een kijkje in wil, en mag, nemen. Nanette praat ons bij over haar keuzes, de voordelen en de ecologische (r)evolutie in de bouwsector door de jaren heen. 

Keuze en verplichting 

Tijdens haar studiejaren bleek duurzaamheid geen al te belangrijk onderdeel van het lessenpakket. Wel had Nanette toen al een gezonde interesse in ecologie en ging ze zelfstandig op zoek naar info en bijscholing.

De interesse in ecologisch bouwen en lage-energie woningen neemt dus stelselmatig toe. Vooral de voordelen van een zuinig en uitgekiend energieverbruik zijn dan vaak doorslaggevend. Een op termijn gunstige energiefactuur kan natuurlijk tellen en het budget speelt voor iedereen nog steeds de hoofdrol. En terecht!

Eigen huis en haard 

De eigen woonst besloot ze dan ook meteen goed aan te pakken. Met de opgedane kennis en een aantal te behalen doelen ging ze aan de slag. Uiteraard werd van bij het begin uitgekeken naar de ideale oriëntatie van de woning om zoveel mogelijk te profiteren van natuurlijke (en dus gratis) energie. Grote en hoge ramen met driedubbele beglazing voor voldoende lichtinval en zonnewarmte bijvoorbeeld, maar ook lichttunnels in de badkamer en de gang. Verder koos Nanette voor fotovoltaïsche cellen, een gaswandketel en een zonneboiler van 500 liter. Voldoende voor warm water én de verwarming.

Bijzonder tevreden 

Aluminium profielen met een hoge isolatiewaarde zijn inmiddels eenvoudig te verkrijgen, en ook de prijs is door de jaren heen quasi gehalveerd. Nanette’s woning is geen passiefhuis. Met een E-peil (energie) van 42 en een K-waarde (globale isolatiewaarde) van 23 is ze daarentegen bijzonder tevreden.

Het volledige artikel met foto’s van en in het huis vind je in Visita Magazine 06.

– See more at: http://www.visitamagazine.be/duurzaam-bouwen/een-kijkje-een-ecowoning#sthash.8PYexlvg.dpuf

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant?

Zonne-energie

Zonne-energie

Over zonne-energie is al veel gezegd en geschreven. Hoewel de aanvankelijke stormloop voor zonnepanelen en andere toepassingen inmiddels wat geluwd is, kan er wat ons

Lees verder »