We mogen in onze handen wrijven dat we zoveel mooie natuur en bossen rondom ons hebben waar we (in de meeste gevallen) gratis gebruik van kunnen maken. Is het niet om rustig te wandelen en je hoofd leeg te maken dan is het om te spelen en te vertoeven met de kinderen of zelfs avontuurlijk te gaan mountainbiken.
Door de coronacrisis hebben steeds meer mensen de weg naar de bossen gevonden en wandelen, fietsen en spelen we met meer mensen dan ooit tevoren in deze mooie omgevingen. Dit kunnen we alleen maar toejuichen want in de natuur zijn is niet alleen leuk maar het is ook gezond en kan erg ontspannend zijn.
Even weg van de dagelijkse drukte, stress en kopzorgen. Even alles laten bezinken, weer helemaal tot rust komt en de batterijen weer opladen.
Toch is er aan dit alles een niet zo mooie keerzijde. Naast meer en meer mensen in de bossen vinden we ook steeds meer zwerfvuil en rommel in de mooie natuur. Wanneer je langs een berg zwerfvuil wandelt of fietst zakt de moed je toch in de schoenen, althans is dat bij mij toch het geval.
Een trieste tendens, maar zeker geen probleem dat nog maar pas ontstaan is. Hoewel je zeker en vast niet alle bos- en natuurrecreanten over dezelfde asociale kam mag scheren komen alle wandelaars, fietsers en recreanten op deze manier in een slecht(er) daglicht te staan.
Zelf ben ik een fervente mountainbiker die meermaals per week in de bossen en de natuur te vinden is. Van zwerfvuil ga ik huiveren en word ik bij momenten boos en triest tegelijk. Toch rijd ik er altijd voorbij. Omdat het mijn job niet is of met de gedachte dat iemand anders het wel zal opruimen? Een gedachte waarvan ik besef dat het eigenlijk even asociaal is als het zwerfvuil daar achter te laten. Er is dus nog werk aan de winkel…
Naast je rommel en afval nergens zomaar achter te laten zijn er natuurlijk nog best veel dingen die je kan doen om de natuur intact te houden zodat we er nog jaren, decennia of zelfs eeuwen van kunnen genieten, dat laatste geldt dan vooral voor onze nageslachten…
Je dagelijkse gewoontes een ecologische en duurzame twist geven hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Simpele dingen die zowel de natuur als je eigen gemoedsrust ten goede komen, het klinkt als muziek in mijn oren, en hopelijk ook in die van jou.
Laat je afval niet zomaar achter
Over afval had ik het al eerder in dit artikel, gewoon omdat het veruit de nummer één frustratie en het grootste probleem is dat we momenteel hebben in de natuur, even de hedendaagse drukte buiten beschouwing gelaten.
Mountainbiken is een intensieve sport en zonder eten en drinken wordt het al snel net wat minder leuk. Hoewel sportdrank of water makkelijk in een bidon of fietsrugzak past, is dat met voeding, repen en gelletjes net wat anders. De verpakkingen zie je steeds vaker langs de kant in het bos liggen, wat erg spijtig en asociaal is om nog maar te zwijgen van de slechte naam die het elke andere mountainbiker geeft.
Het duurt maar enkele seconden om je verpakking even in de achterzak van je truitje of in je rugzak weg te stoppen. Helaas zijn dat voor enkelen net wat seconden tijdsverlies teveel en slingeren ze het liever tegen de grond.
Het papiertje van je energierepen of gels in je shirt of rugzak wegstoppen kan natuurlijk een plakboel worden. Toch is er hiervoor een makkelijke oplossing namelijk door een simpel zakje mee te nemen. Wil je het helemaal ecologisch doen vergeet dan dat plastic afvalzakje en vervang het door een biologisch afbreekbaar vuilzakje. Het neemt haast geen plaats in en is erg compact weg te stoppen zowel in je shirt als in je rugzak.
Hergebruik je lekke binnenbanden
Wanneer je met een razende vaart door het bos scheurt (uiteraard rekening houdend met andere recreanten) en in je ooghoek plots iets in de vorm van een slang ziet opdoemen, schrik je je in eerste instantie de pleuris, tot je beseft dat het weeral eens een achtergelaten lekke binnenband is. Dit zijn helaas geen zeldzame verhaaltjes, het gebeurt echt vaker dan je zou denken.
Een lekke band kan je altijd overkomen tijdens het mountainbiken. Hopelijk heb je dan een reserveband bij, of nog beter kan je de band even gauw plakken. In het eerste geval neem je natuurlijk je kapotte band weer mee naar huis. Helaas is het net datgene wat helaas niet altijd gebeurd.
Ik snap dat een binnenband niet zo eenvoudig weg te stoppen is, maar uiteindelijk is alles mogelijk als je er maar even je best voor doet. Zelf heb ik een keertje 3 binnenbanden lek gereden op één en dezelfde rit en uiteraard heb ik ze alle drie netjes mee naar huis genomen. Je binnenband in het bos achterlaten is dus helemaal niet nodig.
Ook hiervoor zijn weer enkele simpele oplossingen te vinden. In eerste instantie kan je je binnenband plakken. Op die manier moet je je kapotte binnenband niet in je rugzak proppen of achteraf een nieuwe gaan kopen. Zo bespaar je weer enkele euro’s en verklein je de afvalberg, win-win dus.
Ben je niet zo het type dat zijn banden telkens weer gaat plakken dan kan je je binnenbanden een nieuw leven geven. Je zou ervan kunnen schrikken wat je allemaal met een binnenband kan maken mits je een beetje creatief bent of de juiste instructiefilmpjes op youtube te pakken krijgt… Van binnenbanden kan je onder andere de volgende nuttige dingen maken:
- portefeuille
- handtas
- armband
- sandalen
- riem
- mand
Denk bij je volgende lekke band even terug aan dit artikel en geef je binnenband een nieuwe bestemming. Zie je er eentje in het bos liggen dan heb je potentieel misschien wel een gratis riem of een nieuwe armband te pakken (die je dan cadeau kan doen aan je partner, scoor je weer wat extra punten mee…).
Ben je niet zo’n knutselaar en wil je je ecologische voetafdruk verkleinen en geen binnenbanden meer gebruiken, dan kan dat gewoon. Door je mountainbike banden tubeless te maken heb je helemaal geen binnenbanden meer nodig. Naast minder afval is het grote voordeel van tubeless banden dat je véél minder snel lekt rijdt. Als je het dichtingsmiddel in biologisch afbreekbare vorm koopt ben je helemaal lekker bezig.
Biologisch afbreekbare onderhoudsproducten
Dat onderhoudsproducten erg schadelijk kunnen zijn voor zowel natuur als mens moet ik je vast niet vertellen. Op deze site en blog heb je vast al veel handige en gezondere huis en tuin alternatieven kunnen ontdekken. In de fietswereld krioelt het ook van dit soort producten, en de één is al wat milieuvriendelijker dan de andere.
Toch duiken er steeds meer en meer producten op waar bij de ontwikkeling zowel met de natuur, de dieren als met de algemene gezondheid van de mens rekening gehouden werd, hoera! Betaal je dan niet een heel pak meer voor dit soort producten? Ik kan je alvast zeggen dat dat behoorlijk meevalt.
Ik pleit helaas wel schuldig omdat ik vroeger petroleum als ontvetter gebruikte. Vooral omdat het erg goedkoop is, zeker in vergelijking met de (biologische afbreekbare) ontvetters van bekende merken. Mijn gras ging er in elk geval helemaal stuk van, en dat mag je letterlijk opvatten. Zo’n zwarte, dode en kale plek in je gras daar word je helemaal niet vrolijk van.
Vandaar dat ik al een hele tijd overgeschakeld ben naar biologisch afbreekbare producten van Muc-Off die niet schadelijk zijn voor mens en natuur. Denk er dus zeker ook een keertje aan de natuur wanneer je de volgende keer onderhoudsproducten gaat aankopen.
Ecologische fietskledij en accessoires
Een ecologische of volledig van gerecycleerd materiaal gemaakte mountainbike is nog net wat te hoog gegrepen, want aluminium of carbon zijn niet bepaald de meest duurzame materialen als je naar het productieproces kijkt.
Toch zijn er zat andere mogelijkheden om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is immers zo dat alle kleine beetjes op termijn een groot geheel gaan vormen. De evolutie en techniek staan niet stil en brengen elke dag weer nieuwe innovaties en ontwikkelingen met zich mee. Recycleren en producten een nieuwe bestemming geven is dan ook niet meer wereldvreemd en hoeft al zeker geen minderwaardige stempel te krijgen.
Mountainbiken is zo’n sport die je tegenwoordig, makkelijker dan je zou denken, in een ecologisch jasje kan stoppen, en dat mag je zelfs letterlijk nemen. Door met duurzame fietskleding te fietsen en mountainbiken kan jij je steentje bijdragen en de afvalberg helpen verkleinen.
Duurzame fietskleding heeft nog steeds, doch geheel onterecht, een nogal vreemde bijklank, zeker bij mensen die er voor een eerste maal bij stilstaan. Het ziet er raar uit, het is voor hippies en ga zo maar door… Zijn we niet allemaal ooit zo geweest? Hebben we niet allemaal wel eens zulke vooroordelen gehad? Ik alvast wel tot ik me er een beetje verder in ging verdiepen. Duurzame fietskleding ziet er gewoon uit zoals andere, niet duurzame, fietskleding. Je kan dus zonder zorgen een bewuste en duurzame keuze maken zonder je de vreemde eend in de bijt te moeten voelen, welkom in de 21ste eeuw!
Ook de rest van je uitrusting kan je in een ecologisch jasje stoppen. Van fiets- en mountainbikeschoenen tot rugzakken, bidons en fietstassen, het is er allemaal. Als we er nu met z’n allen wat meer gebruik van zouden maken wordt de wereld en de kostbare natuur er alleen maar beter van.
Mountainbiken is een fantastische hobby die je, mits je de juiste keuzes maakt, bijna volledig duurzaam kan beoefenen met respect voor het milieu, de natuur en het klimaat. Wat je zeker niet moet doen is je niet-duurzame kledij en spullen meteen de container ingooien, want dat is natuurlijk ook weer niet duurzaam.
Ben je daarentegen toe aan nieuwe kledij, een nieuwe rugzak, onderhoudsproducten of wat dan ook, denk er dan eens een keertje over na om een duurzame variant te proberen. Vanaf je eerstvolgende rit raas jij dan volledig duurzaam, ecologisch en bewust door het bos. Daar doe ik alvast mijn (duurzaam) petje voor af!
4 reacties
Volledig mee eens! Als hiker en mountainbiker kom ik dit ook dagelijks tegen. Vele mensen zien de natuur en omgeving waar ze zich enkel recreatief in begeven nog maar al te vaak als één grote vuilnisemmer waar ze ongestraft hun rommel kunnen dumpen.
Goedendag, ik kan mij ook heel erg hard ergeren aan wat mensen achter laten in de natuur. Als wij met de honden wandelen kom je dit zoveel tegen en spreek je de mensen op aan, als ze na hun picknick in de natuur alle afval achterlaten, dan krijg je als antwoord ….(dat ga ik hier niet neerschrijven) of die vinger in de lucht. Als wij gaan geocachen doen wij ook mee aan Cache_In_Trash_Out, daar zullen jullie ook wel aan meedoen als geocachers, zo geeft het mij toch een beter gevoel nadat ik eerst gefrustreerd rondliep van al die afval die je dan tegenkomt, zo draag ik dan ook mijn steentje bij. Ik wou dat mensen toch met wat meer respect omgingen met onze aarde want we hebben er ten slotte maar één. Wij zijn ook veganist en doen ook onze best om zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke en vegan producten te gebruiken, ik denk dan als iedereen een klein beetje meer moeite zou doen dan hebben later onze kinderen en achterkleinkinderen ook nog een mooi propere omgeving. Mensen hun ogen moeten eens opengaan en bij stil staan dat het als ze zo blijven verder doen wij binnen een paar jaren geen aarde meer hebben die wij gekend hebben en ik ben 55 jaar en ik zie heel goed wat er aan het gebeuren is, echt erg vind ik het, de mentaliteit van de mensen is ikke ikke ikke en de rest …….
Hoi Yvette, leuk te horen dat jij alles netjes meeneemt en er soms zelfs mensen op aanspreekt én dat je veganist en geocacher bent 🙂 Het is zo’n kleine moeite om het nadien terug mee te nemen en thuis in de vuilbak te gooien. De natuur is zo mooi om van te genieten, zonde dat sommige die dan zo achterlaten.
Ik doe dit ook met mijn auto. Ik heb altijd een zak bij om mijn afval in te gooien. Nooit zal ik iets de natuur gooien. Altijd bij mensen in de tuin. Als die mensen dit dan zien, gooien ze het in de vuilbak. Komt nogal fel over ma beter als op straat. Want overal verdwijnen de vuilnisbakken uit het straatbeeld. Ik vind het eigenlijk schandalig. Men zaagt over vervuiling. Maar bij ons în het dorp staan er geen meer. Hoogstens nog 5. Terwijl dit 20 jaar geleden tientallen vuilbakken waren.