Beste laadpaal voor thuis

Beste laadpaal voor thuis

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige en milieuvriendelijke elektrische auto? Dan is het wel zo fijn om een oplaadpunt dicht bij je elektrische wagen in de buurt te hebben staan.

Een elektrische auto dient zo nu en dan opgeladen te worden, zodat je er met alle plezier gebruik van kunt maken. Gelukkig zijn er steeds meer elektrische laadpalen te vinden, maar je kunt er tegenwoordig ook voor kiezen om je eigen laadpaal voor thuis te laten installeren.

Dit kent vele voordelen en op deze pagina kom je erachter waarom dat een stuk interessanter en makkelijker is! Verder wordt er nog kort uitgelegd wat een laadpaal precies is, waar je op dient te letten voor je er eentje koopt en op welke manieren je de laadpaal voor thuis in kunt zetten. 

Wat is een laadpaal precies?

Een laadpaal is een bron van energie en stroom op het moment dat je een elektrische auto hebt. De elektrische auto moet net zoals een smartphone of laptop opgeladen worden, voordat je er gebruik van kunt maken. De oplaadpaal kun je dus zien als een grote oplader voor je elektrische auto.

Wist je dat er tegenwoordig ook hele slimme oplaadpalen op de markt zijn? Die meten wat het verbruik van de elektrische auto is en kunnen zelfs een overzicht maken van de zakelijke en persoonlijke kosten die je eraan kwijt bent.

Op die manier kun je zelfs voor je elektrische auto zakelijk en privé perfect gescheiden houden. Plus je baas ontvangt maandelijks direct een gespecificeerde declaratie voor je zakelijk gemaakte kosten.

Een oplaadpaal kan zowel gedeeld als persoonlijk zijn. Doordat steeds meer mensen voor de aanschaf van een elektrische auto kiezen, kom je automatisch ook meer laadpalen in het straatbeeld tegen.

Hebben meerdere mensen uit de straat een elektrische bolide voor de deur staan? Dan kan het in kosten schelen om de laadpaal met elkaar te delen. Heb je liever je eigen laadpaal? Dan kun je die bijvoorbeeld bij bol.com bestellen en door een monteur laten installeren.

Uit welke soorten kun je kiezen?

Wist je dat je zowel uit een laadpaal als een wallbox kunt kiezen? De laadpaal staat in of op de grond en de wallbox hangt tegen de muur aan.

Verder zijn het precies dezelfde apparaten en doen ze hetzelfde, namelijk je elektrische auto opladen. Sommige mensen vinden juist dat de laadpaal of de wallbox mooier op hun erf staat of hangt. Het heeft dus meer met persoonlijke voorkeur te maken, dan of de ene variant beter is dan de ander.

Hier hoef jij je dus geen zorgen om te maken, dat scheelt je weer op het moment dat je serieuze keuzestress hebt.

Waar moet je op letten als je eentje voor thuis wil kopen?

Voordat je zomaar de eerste de beste laadpaal in huis haalt, is het wel een goed idee om je eerst in het onderwerp en de mogelijkheden te verdiepen.

Zorg dat je precies weet wat het laadvermogen van de laadpaal voor thuis moet zijn, of de optie waar jij je oog op hebt laten vallen bij je thuis geïnstalleerd kan worden en of je die kan koppelen aan je zonnepanelen, mocht je die ook al hebben.

Voordat je de laadpaal voor thuis koopt, is het ook goed om bij de gemeente na te gaan of je subsidie voor de aanschaf en de installatie van de laadpaal kunt aanvragen. In sommige gevallen krijg je namelijk geld gestort, terwijl dit in andere gemeenten helaas niet zo werkt.

Verder is het wel zo handig als je weet of de laadpaal die je wil kopen, ook voor je eigen elektrische auto geschikt is. Wil je de laadpaal voor één auto hebben of wil je er meerdere elektrische auto’s mee kunnen opladen? En hoe snel wil je dat de laadpaal je auto oplaadt? Heb je de hele nacht de tijd of moet de auto binnen een paar uur alweer de weg op kunnen? Al deze vragen helpen je om de perfecte laadpaal voor thuis uit te kiezen.

Welke laadpaal voor thuis kiezen?

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Ten eerste is een eigen laadpaal voor thuis een stuk goedkoper qua stroomgebruik dan wat de gedeelde laadpalen je als tarief rekenen. Doordat je de laadpaal voor thuis aan je eigen meterkast koppelt, betaal je voor de stroom die je tapt het tarief wat je met de energieleverancier hebt afgesproken en niet een hoog tarief van een derde partij die gedeelde laadpalen beheert.

Verder heb je met je persoonlijke laadpaal nooit meer het probleem dat de paal bezet is, tenminste misschien is de laadpaal voor thuis bezet door je partner die in zijn/haar eigen elektrische auto rijdt. Maar daar kan je sneller tegen zeggen dat het nu toch echt jouw beurt is, dus dat is mooi meegenomen.

Vaak wil je op het moment dat je investeert, op de korte termijn positief resultaat zien. Wist je dat je de kosten voor de laadpaal er na drie jaar gebruik maken van de paal al uit hebt?

Verder hoef je ook niet bang te zijn dat je de laadpaal voor thuis niet genoeg gebruikt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met hun persoonlijke laadpaal gemiddeld gezien nog maar 2 keer per jaar ergens anders de auto opladen.

Je leert vanzelf inschatten of je de ritjes nog kunt maken en je het nog redt om thuis te komen, zodat je de auto thuis aan je eigen laadpaal kunt koppelen. Het lijkt een beetje op; zoals de laadpaal thuis oplaadt, laadt ie nergens!

Wist je dat je de laadpaal op je zelf opgewekte zonne-energie kunt aansluiten?

Heb je zonnepanelen op je dak of in de tuin gemonteerd? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen opgewekte stroom in te zetten voor de laadpaal van je elektrische auto.

Veel mensen kiezen voor zonne-energie omdat milieubewuster leven en groene energie steeds belangrijker gevonden wordt. Wil je van een benzine of dieselmotor overstappen op elektrisch rijden om je steentje aan de natuur bij te dragen? Dan is de combi van je zonnepanelen en de elektrische auto geniaal.

Wanneer je alleen een elektrische auto koopt, kost het je meer energie en stroom. Maar op het moment dat je die stroom zelf opwekt, is het juist voordeliger voor je.

Mag je het zomaar overal plaatsen?

Natuurlijk is het fijn als je een eigen oprit hebt, dat is jouw grond en hier mag je apparatuur op plaatsen wat je zelf wilt. Er is dan geen enkele beperking qua plek waar je de laadpaal neerzet.

Heb je geen eigen oprit maar zou je toch graag een eigen oplaadpaal bij je woning willen plaatsen? Dan zijn hier ook manieren voor te bedenken. Je zou de laadpaal bijvoorbeeld in je voortuin kunnen neerzetten. Een monteur kan een laadkabel doortrekken over de stoep, zonder dat andere bewoners daar last van hebben. Vraag altijd even na of er bepaalde regels gelden vanuit de gemeente waar je woont. Die wil je namelijk wel te vriend houden.

Voor de mensen zonder voortuin, is een wandstation aan de muur van je woning ook nog een optie. Tegenwoordig kan iedereen kiezen voor een elektrische auto en een eigen laadpaal voor de deur. Wanneer je de ideale laadpaal hebt gevonden, kun je rustig uitzoeken hoe je de laadpaal bij je thuis geïnstalleerd kunt krijgen.

Hoe kom je erachter of je meterkast het aankan?

In principe zijn de laadpalen voor thuis voor elk type meterkast geschikt. Het kan wel zijn dat je een verouderde versie in huis hebt, waardoor er een aantal veranderingen moeten worden doorgevoerd, voordat je de laadpaal thuis kunt gebruiken.

Wanneer je aanpassingen in de meterkast dient te doen, is het een goed idee om daar een gespecialiseerde monteur naar te laten kijken. Dit voorkomt dat de hele buurt straks zonder stroom zit en je elektrische auto eerder in een benenwagen verandert.

Je kunt zelf alvast checken of de meterkast een 1-fase of een 3-fase aansluiting heeft. Wanneer je een elektrische auto met een 3-fase-accu hebt, dient de meterkast vaak eerst aangepakt te worden, voor je de laadpaal in gebruik kunt nemen.

Het handige aan een monteur langs laten komen is dat de monteur een speciale stroomgroep voor de laadpaal kan aanmaken. Hierdoor staat de laadpaal los van andere apparaten in huis, waardoor de stoppen minder snel door kunnen slaan.

Vraag vandaag nog je persoonlijke offerte aan

Ben je geïnteresseerd in een laadpaal voor thuis? Dan kun je een vrijblijvende offerte op maat laten maken. Dat is wel zo fijn, op het moment dat de prijs van de laadpaal en het laten installeren van de laadpaal doorslaggevend voor je gaat zijn.

Op deze pagina ben je er in ieder geval achter gekomen wat de laadpaal precies is, wat de voordelen ervan zijn en waar je op moet letten als je een laadpaal aanschaft.

Het mooie is dat je de laadpaal niet zelf hoeft te monteren, je kunt hier namelijk een kundige monteur voor inschakelen. Mochten zich problemen met de laadpaal voordoen, dan kan je ook op een doeltreffende oplossing en klantvriendelijke service rekenen.

Heb jij een laadpaal, elektrische auto of wil je er eentje aanschaffen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven