Palo Santo - heilig hout

Palo Santo, de veelzijdigheid van het Heilig Hout

Je zal er wellicht wel eens van gehoord hebben, Palo Santo. Misschien heb je al eens wierrook gehad met de geur van Palo Santo? Of ken je wel iemand die de stokjes gebruikt om hun huis te reinigen? Heb je het zelf al eens gebruikt?

De afgelopen jaren is het gebruik van Palo Santo hout erg toegenomen in populariteit. Instagram staat er vol van. Iedere yogi zweert erbij. Maar van waar komt deze nieuwe trend? Want in Zuid-Amerika wordt het nochtans al eeuwen gebruikt! En waarvoor dient het eigenlijk precies? Is het gewoon een lekker geurtje? Dat en nog veel meer kan je in dit artikel vinden!

Wat is Palo Santo?

Palo Santo betekent in het Spaans letterlijk heilige stok. In Zuid-Amerika wordt het ook wel eens Mallka Waki genoemd. Het hout is afkomstig van de Bursera Graveolens, de Palo Santo boom. Deze boom vind je in het droge, tropische klimaat van voornamelijk Peru en Ecuador maar ook in Venezuela, Costa Rica, El Salvador, Guatemale, Honduras, Colombia en op de Galapagos Eilanden.

Het wordt in Zuid-Amerika, met name in Peru en Ecuador, gebruikt tegen ‘slechte geesten’. Dit gebruik komt voort uit de eeuwenoude Inca cultuur. Het wordt er al enorm lang gebruikt bij allerhande ceremonies en rituelen. Recenter zie je het ook in onze Westerse cultuur steeds meer opduiken.

De oogst

In Peru was het gedurende een aantal jaren enkel toegestaan om het hout te gebruiken van natuurlijk omgevallen of dode bomen, omdat het een beschermde boomsoort was. Dit is nu niet meer van kracht, het voortbestaan van de Palo Santo boom is namelijk niet meer in gevaar, maar experts zeggen dat deze manier van oogsten wel voor de beste geur zorgt.

De boom wordt door de afstammelingen van de Inca’s ook nog steeds als een heilige boom beschouwd. Na het oogsten dient het hout van de Palo Santo boom nog minimaal 4 tot zelfs 10 jaar te rijpen alvorens het gebruikt kan worden.

Palo Santo boom met heilig hout

Door de toegenomen vraag van de afgelopen jaren wordt er jammer genoeg ook illegaal gekapt. Let daarom op bij de aankoop van jouw Palo Santo producten. Ga na of de bomen op een duurzame, verantwoorde manier geteeld werden. Op die manier help je mee aan het behoud van de Palo Santo bomen in het regenwoud en steun je de lokale bevolking. In Ecuador proberen ze het probleem van overmatige ontbossing voor Palo Santo hout op te lossen door herbebossing.

Leuk weetje: het hout van de Palo Santo boom gaat pas geuren nadat het dood is. De legende zegt daarom dat zijn ziel vrijkomt tijdens het branden. In werkelijkheid is dit omdat het de Palo Santo hars is die zo lekker geurt en deze komt pas vrij als de boom dood is.

Soorten Palo

San palo hout

Palo Santo hout wordt gebruikt door het te branden. Je steekt het simpelweg aan waarna je de vlam uitblaast en het zachtjes laat smeulen. Hiervoor leg je het in een vuurvast schaaltje of een mooie schelp. Op deze manier komt de heerlijke zoete geur van Palo Santo tevoorschijn.

Sticks bestellen >>

Palo Santo hout stokjes

Wierook

Door Palo Santo Wierrook te branden kan je ook lekker genieten van de typische geur. Als je dit dagelijks doet zal je ruimte zich vullen met dit aroma en een zalige uitstraling krijgen van rust en warmte.

Palo Santo wierook bestellen >>

Etherische olie

Uit het het heilige hout wordt ook Palo Santo etherische olie gewonnen. Deze werd al gebruikt in de tijd van de Inca’s. Nu kan je het gebruiken als aromatherapie of je kan het op enkele plaatsen van het lichaam aanbrengen, bijvoorbeeld tussen de wenkbrauwen of op plaatsen waar je pijn hebt.

Het heeft dan een relaxerende en pijnstillende werking. Bij gebruik op de huid is het raadzaam om de olie eerst even te testen op je arm, dit om te voorkomen dat er een allergische reactie optreedt. De olie kan trouwens ook van de vruchten van de Palo Santo boom gemaakt worden. De geur is dan nog iets zoeter en fruitiger.

Etherische olie bestellen >>

Spray

Vind je al dat branden toch wat gevaarlijk? Dan kan je eenvoudigweg een Palo Santo spray aanschaffen. Deze voorziet je woning van een fijne geur en zal je leefruimtes reinigen van negatieve energieën.

Spray bestellen >>

Disc of amulet

Een Palo Santo disc of amulet wordt gebruikt om negatieve energieën te weren. Je kan het amulet om je hals hangen of een disc langs je bed leggen. Kinderen zouden hierdoor ook beter kunnen slapen en veel minder last hebben van nachtmerries.

Bekijk hier palo santo kettingen >>

Thee

Wil je de Palo Santo volledig tot je nemen? Dan kan je van het hout een theetje brouwen. Je kan gewoon zelf de stokjes in heet water laten trekken. Of je kan online ook verpulverde Palo Santo vinden om thee mee te maken. De thee smaakt een beetje als zoethout thee en zou een bloedzuiverende werking hebben.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Zoals hierboven reeds vermeld wordt het branden van Palo Santo sticks gebruikt om slechte energieën te verwijderen, bijvoorbeeld in huis maar ook bij mensen. Positieve energie wordt erdoor gestimuleerd. Men gebruikt het, niet enkel in Zuid-Amerika maar ook hier in het Westen, in allerlei ceremonies. Bij yoga lessen en meditatie cursussen is Palo Santo, naast het branden van salie, ook erg populair om een ontspannen sfeer te creëren. In Peru zal een sjamaan of medicijnman het holy wood gebruiken om deelnemers van het ritueel te ontdoen van boze geesten en negatieve gedachten.

Daarnaast heeft het een erg aangename, zoete geur die een beetje doet denken aan de geur van gebakken appeltjes. Deze geur heeft een kalmerend effect en neemt stress weg. Het is fijn om Palo Santo te gebruiken bij yoga, meditatie, massage of bij het lezen van een boek.

Verder worden er ook veel geneeskrachtige eigenschappen toegekend aan het gebruik van Palo Santo hout. Het zou helpend zijn bij reumatische klachten en buikpijn, door zijn sterke anti-inflammatoire werking. Je weerstand wordt er ook door verhoogd. Dus heb je last van een griepje of een verkoudheid? Steek een stukje heilig hout aan om je weerstand te boosten. Of doe wat druppeltjes van de etherische olie in heet water en inhaleer de dampen.

Palo Santo hout wordt ook gebruikt voor de rijping van sommige bieren. Enerzijds door het hout te gebruiken voor de vaten waarin het bier gerijpt wordt maar ook door de houtchips toe te voegen aan het bier.

Energetische reiniging

De Palo Santo stokjes worden veelal gebruikt voor een energetische reiniging. Het verdrijft de slechte energieën en maakt ruimte voor alles wat positief is.

Dit kan je wel eens nodig hebben in je woning. Ben je bijvoorbeeld net ingetrokken in een nieuw stekje? Dan is het wel leuk om je huis te reinigen met Palo Santo zodat de energie van de oude bewoners ruimte kan maken voor jouw nieuwe, positieve energie. Gewoon een stokje aansteken, vlammetje uitblazen en even ‘zwaaien’ doorheen alle ruimtes en klaar! Extra pluspunt is dat je huis dan heerlijk naar Palo Santo gaat geuren!

Maar ook wanneer je zelf in een (energetisch) dipje zit is het raadzaam om eens een Palo Santo reiniging te doen, bij jezelf! Doe lekker een rustig muziekje aan, brandt een Palo Santo stick en ga een tiental minuutjes mediteren. Grote kans dat je erna helemaal opgekikkerd bent!

Palo Santo hout sticks

De heilige stokjes worden daarnaast nog gebruikt om edelstenen te reinigen. Steek een stukje Palo Santo hout aan en houdt je edelsteen in de rook. Zo kan je je kristallen op een eenvoudige manier reinigen.

Er zijn ook mensen die het gebruiken voor hun huisdier. Honden en katten vinden de geur aangenaam en willen er zelfs aan komen likken. Op die manier wordt hun energie ook gereinigd. Een ander pluspunt is dat de zoete, zachte geur van Palo Santo muggen, mijten en motten op afstand houdt, dit omwille van zijn hoge concentratie in limoneen.

Gezondheidsvoordelen

Door de inheemse Zuid-Amerikaanse bevolking wordt Palo Santo al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtig middel. Het is een groot onderdeel van hun cultuur en hun traditionele volksgeneeskunde.

De belangrijkste eigenschap is toch wel zijn ontstekingsremmende werking. Daarom kan het bijvoorbeeld in een thee gebruikt worden tegen keelpijn en buikpijn. Maar ook als olie kan het aangebracht worden op pijnlijke gewrichten of bij reumatische klachten.

Het inhaleren van enkele druppels Palo Santo etherische olie in heet water kan dan weer de luchtwegen vrijmaken bij allergieën en astmatische klachten.

Wanneer het als thee gedronken wordt heeft een reinigend effect op je bloed.

De Palo Santo rook en geur heeft een positief effect op het gemoed en op de hersenen en wordt daarom gebruikt als middel tegen depressie en angsten. De inheemse bevolking gebruikt het zelfs om ziektes als dementie en Alzheimer tegen te gaan.

De limoneen die rijkelijk aanwezig is in Palo Santo hout heeft dan weer een ontgiftende werking. Dit is gunstig voor de lever en kan kankers voorkomen.

Omwille van de antioxidante eigenschappen van Palo Santo wordt het gebruikt om je immuunsysteem te boosten. Het kan dus voorkomen dat je ziektes oploopt zoals een verkoudheid en griep.

De afgelopen jaren zie je ook in de cosmetica het gebruik van Palo Santo opkomen en kan je allerhande zalven en crèmes vinden met het heilige hout. Dit komt omdat het een goed antioxidant is dat de huid beschermt tegen verontreinigende stoffen maar natuurlijk ook omwille van de heerlijke geur.

Waar kan je het kopen?

Maar waar vind ik dat dan, die Palo Santo? Goed nieuws, je kan het erg gemakkelijk online bestellen!

Palo Santo sticks, wierrook, etherische olie of amuletten kan je tegenwoordig vinden in de meeste spirituele winkels of op alternatieve markten. Een online voorbeeld hiervan is Spiru en je kan zelfs Palo Santo producten kopen op bol.com!

Zoals je wellicht begrijpt is Palo Santo hout veel meer dan een lekker geurend stokje. De veelzijdigheid van het heilige Zuid-Amerikaanse hout lijkt wel oneindig. Het is daarbovenop ook een erg belangrijk gegeven in de inheemse Zuid-Amerikaanse cultuur. Het wordt door hun zelfs als heilig beschouwd en ook zo behandeld. Daarom is het, ook in onze Westerse cultuur, belangrijk dat we Palo Santo op een respectvolle manier gebruiken. Namaste.

Gebruik jij soms Palo Santa? Laat dan zeker je ervaring ermee weten. Was het nieuw voor je dan ben ik ook benieuwd of je het eens gaat uitproberen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven