Beste kruidenbak om te kopen

Wat is de beste kruidenbak om te kopen en waar moet je op letten?

Je eigen kruiden hebben is heel handig. Als ik in een gerecht tijm nodig heb, dan ga ik dit halen uit de kruidenbak die in mijn tuin staat. Altijd op voorhand dus, al jaren zonder veel werk.

Je kan ervoor kiezen om je kruidenbak zelf te maken, of de kruiden rechtstreeks in de grond te zetten als je een grotere tuin hebt. Maar als je die niet hebt en ook niet echt handig bent of er geen tijd voor hebt, dan kan je er eentje kopen. 

Waar op letten bij het kopen van een kruidenbak?

Plaatsing

Afhankelijk waar je de kruidenbak wilt plaatsen heb je een andere kruidenbak nodig. Ik heb de mijne in de tuin staan, maar het kan zijn dat jij die op je balkon wilt zetten. Misschien heb je wel geen tuin of balkon, maar wilt je toch je eigen kruiden hebben. Dan kan je kiezen voor een kruidenbak die je in de keuken kan plaatsen. Zo heb je de kruiden meteen waar je ze gaat gebruiken.

Grootte en hoogte

Wil je slechts een paar kruiden plaatsen, of wil je een heel arsenaal. Misschien wil je bij in de bakken ook enkele groenten kunnen zetten. Verder kan je kijken of je een bak tegen de grond wil, of een kruidenbak op poten waardoor je niet hoeft te bukken.

Verlichting

Als je kiest voor een kruidenbak om in je huis te zetten dan is een optimale verlichting belangrijk. Het is niet altijd mogelijk om je plantjes vlak bij het raam te plaatsen. Maar daar zijn tegenwoordig oplossingen voor gevonden, zoals een kruidenbak met bovenaan led-verlichting.

Kruidenbakken voor in de tuin of op je terras

Kweektafel Elho

Deze kweektafel is ideaal om kruiden in te zetten. Je kan op hoogte werken wat beter is voor je rug. Deze kruidenbak is gemaakt van gerecycleerd plastic. Mocht je de bak ooit niet meer gebruiken of stuk zijn, dan kan je hem recyclen. Verder is deze geproduceerd met eigen windenergie.

elho kweektafel - kruidenbak

Eco-oh! Kruidenbak

Heb je je kruiden graag laag bij de grond? Misschien wel mooi geïntegreerd in de rest van je tuin? Dan kan je eens kijken naar de kruidenbak van Eco-oh1. Deze is gemaakt van gerecycled plastic en is makkelijk in elkaar te zetten.

Kruidenbak Eco-Oh!

Kruidenbak voor kinderen

Exit maakt buitenspeelgoed voor kinderen. Met deze kweektafel / kruidenbak leren kinderen spelenderwijs waar hun eten vandaan komt. Deze bak is gemaakt van FSC gecertificeerd vurenhout uit Scandinavië.

Exit kruidenbak voor kinderen

Kruidenbakken voor in de keuken

Smartwares

Kruidenbak keuken met led verlichting

Zet je je kruiden graag in huis en wil je dat deze langer meegaan, dan kan je ze in deze kruidenbak met led-verlichting stoppen. Via het dag/nacht tijdschema kan je zorgen dat je plantjes altijd de juiste hoeveelheid licht krijgen. Het is heel makkelijk in elkaar te zetten waarna je er zo’n 3 à 4 plantjes onder kan plaatsen.

Click & Grow

Deze binnentuin is een prijscategorie hoger dan de voorgaande, maar je hebt er meer mogelijkheden mee. Zo kan je maar liefst 9 kruiden planten. Ingebouwde sensoren zorgen dat je kruiden van voldoende water, voedingsstoffen en zuurstof voorzien worden.

Slimme kruidenbak met led-verlichting voor in de keuken

Door NASA-technologie bevat de aarde de ideale omstandigheden om de plantjes snel te laten groeien.

Net zoals in een koffiemachine moet je er pads in stoppen. Standaard wordt er 3x minitomaat, 3x sla en 3x basilicum meegeleverd. Maar er zijn 60 verschillende planten beschikbaar die je erin kan stoppen. Ze bevatten geen GMO, pesticiden, insecticiden of schadelijke substanties.

Verkrijgbaar in wit, beige en grijs.
Ook verkrijgbaar voor 3 plantjes.
Nadien kan je navullingen bestellen.


Hoe moet je een kruidenbak vullen?

Als je een compostbak hebt staan, kan je deze gebruiken om onderaan in de compostbak te doen. Daarop kan je een laagje biologische potgrond doen. Vervolgens zet je de plantjes op de plek waar ze moeten komen zodat je visueel kan zien of ze goed uit elkaar staan. Als dat ok is, kan je op die plek een klein gaatje maken. Vul dit met water.
Verwijder de potjes van de planten en en zet ze op de met water gevulde gaatjes. Vul de bak aan met de potgrond zodat de plantjes stevig staan.
In plaats van kruidenpotjes te plaatsen kan je ook zaaien en er vervolgens een dun laagje potgrond over doen


Wat kruiden in de kruidenbak zetten?

In een kruidenbak kan je allerlei kruiden plaatsen zoals bieslook, dille, dragon, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, tijm. Denk eens na welke kruiden jij regelmatig in de keuken nodig hebt of waar je graag een kruidenthee van zou willen maken.


Waar moet je een kruidenbak plaatsen?

Als je een kruidenbak voor in de keuken koopt zonder verlichting kan je deze bij het raam zetten of op een goed verlicht plekje.
Heb je je kruidenbak buiten, dan kan je deze best dicht bij de keuken zetten en niet helemaal achteraan. Je zal het vaak nodig hebben en als het winter is, is het waarschijnlijk al donker als je met koken begint. De bak kan het beste op een zonnig plekje staan, maar hoeft niet in de volle zon te staan. Belangrijk is wel dat de plek minstens 6 uur zonlicht krijgt.
Als de bak laag tegen de grond is, is de aarde kouder waardoor je best een zonnigere plek kiest. Is de bak hoger is dit minder belangrijk.
Kijk ook eens naar de kruiden die je wil planten. Op het potje staat normaal gezien wat de ideale standplaats is. Sommige kruiden, zeker deze die uit het zuiden komen zoals oregano, vereisen meer zonlicht dan andere zoals bieslook of peterselie die wat schaduw kunnen appreciëren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven