Milieuvriendelijke bbq

Milieuvriendelijke bbq

Barbecuetoestellen vind je in alle soorten, vormen, kleuren en maten. Losstaand of gemetseld. In de basis zijn de mees’ te echter hetzelfde; een bak hittebestendig materiaal waarin je met brandbaar materiaal een vuur ontketend. Evengoed zijn er ook voldoende opties om zonder al te veel brandgevaar en een pak minder CO, een overheerlijk hapje te bereiden. Kortom: alles voor de start van een geslaagd feestje.

Een groene(re) barbecue

Wat ons betreft een smaakvolle kleurkeuze, maar dat is natuurlijk niet wat we werkelijk bedoelen. Een barbecue met houtskool veroorzaakt natuurlijk een boel CO2 en is het niet altijd even gezond. Om dat eerste nadeel (zo weinig mogelijk verbranden) te minimaliseren, of als het even kan helemaal weg te werken, kan je ook opteren voor één van deze mogelijkheden:

  • Gas – warmt snel, geen rookontwikkeling, heel gebruiksvriendelijk.
  • Elektrisch – idem dito, kan ook binnen gebruikt worden.
  • Hybride grill – werkt volgens hetzelfde principe als een hybride auto. Je switcht van gas naar infrarood en kolen/briketten. Gematigdheid troef.
  • Hydro Powered Grill – een barbecue op waterkracht! Uiterst effectief en milieuvriendelijk. Hoewel je flink kan besparen op energie en brandstof is het prijskaartje echter vrij hoog.

Big Green Egg

Eyecatcher en zéér populair. Door de slimme vorm is de warmteverspreiding optimaal en het verbruik van brandstof miniem. De behuizing van keramiek voorkomt op zijn beurt dat er kostbare warmte verloren gaat. Kan ook gebruikt worden als (pizza) oven, grill en smoker. Wordt niet extreem warm aan de buitenkant en kan worden afgesloten. Héél kindveilig. Verkrijgbaar in verschillende groottes.

Zonnebarbecue met parabool

Eenvoudig maar doeltreffend! De parabool vangt zonnestralen op en zet die via receptoren om in warmte. Voordelen: je bent niet afhankelijk van brandstof of een energienetwerk, geen CO2-uitstoot, super-milieuvriendelijk, haalt makkelijk 200°C, perfect om te grillen, stoven of stomen. Nadeel is dat de zon die dag misschien niet toereikend genoeg is. Deze BBQ is volledig vervaardigd uit duurzaam materiaal.

Ecogrill

100% natuurlijk en FSC-gecertificeerd. Deze milieuvriendelijke barbecue bestaat uit een uitgeholde FSC-boomstam en is gevuld met houtskool. Goed voor een brandduur van gemiddeld 2,5 uur en praktisch en veilig in gebruik. Met dit veelzijdige product kan je heerlijk bakken, grillen of roken op een duurzame en snelle manier.

Verstandig kopen

Als je op het punt staat een toestel aan te schaffen kan je ook best rekening houden met de grootte (voor hoeveel personen heb ik hem nodig?). Een te grote barbecue zorgt alleen maar voor verloren energie en meer CO2. Ook niet onbelangrijk: bedenk dat je een opbergruimte moet voorzien en opteer best voor een duurzaam (helaas wel vaak duurder) exemplaar waar je jarenlang van kan genieten.

Burn baby burn!

Toch liever op de ‘old school manier? Geen probleem. Veel is dan afhankelijk van het soort brandstof en het eventuele aanmaakmateriaal dat je gebruikt. Waar rook is, is natuurlijk verontreiniging, dus gaat het hier vooral geur om je eigen gezondheid. Al kan je ook wat verschil maken met je brandstofkeuze. Wie graag fikkie stookt, kan gebruik maken van kolen, briketten en verschillende houtsoorten. Houtskool verkrijg je door hout te verhitten zonder dat het verbrand. Het eindresultaat is 90% samengeperste koolstof. Briketten worden vervaardigd via dezelfde procedure. Alleen is de basisgrondstof geen hout maar een ander organisch materiaal. We zetten de ons bekende even op een rijtje:

  • Houtskool – Opgelet, vaak voorzien van chemische additieven! De giftige bijproducten zijn niet alleen slecht voor de lucht, maar ook voor eigen longen.
  • FSC-houtskool – Zonder additieven en uit fsc-gecontroleerde teelt. Vaak ook fairtrade
  • Kokosbriketten – Geurloos, wordt goed heet en brand snel en zeer gelijkmatig
  • Olijfbriketten – Idem dito, zeer aangename geur
  • Droge wijnstokken, sinaasappelhout – op voorwaarde dat ze goed droog zijn. Elk hout heeft zijn eigen kenmerkende geur en karakter.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer variaties te vinden op het internet. Controleer altijd de verpakking om er zeker van te zijn dat het product 100% natuurlijk is. De kwaliteit is dan sowieso beter.

Kan het wat sneller?

Om de boel snel en effectief in de hens te krijgen kan je brandpasta op basis van alcohol gebruiken. In elk geval veiliger dan een scheut spiritus of, godbetert, benzine. Bovendien wil je niet dat je met zorg bereide hap naar een tankstation ruikt, toch?

Helemaal naturel en bijna altijd succesvol in een beetje tocht creeren. Daarvoor zijn er er erg handige ‘pistolen’ te verkrijgen. Een beetje draaien en windkracht 10 gegarandeerd!

Verstandig aanmaken – ecologische aanmaakblokjes

Als je aanmaakblokken wil gebruiken kies je best voor de bruinkleurige variant. Deze zijn vervaardigd uit milieuvriendelijk materiaal als naaldhout, paraffine of plantaardige oliën. Witte aanmaakblokken zijn van petroleum.

Black + Blum Hot-Pot bbq

Black+blum hotpot bbq

Wellicht de excentriekste onder de barbecues! Deze combi van kruidentuin en barbecue is vermomd als een terracotta pot. In werkelijkheid is hij gemaakt van warmte isolerend keramiek en RVS. Haal het deksel annex kruidentuin eraf en ontdek een supercompacte barbecue. Decoratief, handig en effectief. Enkel voor buitengebruik.

Welke barbecue gebruik jij? Laat het onderaan deze pagina weten in een reactie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven