Hoezo H2O?

Water (H2O) beslaat zo’n 71% van het totale aardoppervlak en het menselijk lichaam bestaat voor een slordige 65% uit diezelfde substantie. De stelling dat water van fundamenteel belang is voor het leven op aarde valt op geen betere manier te bewijzen dan met het strooien van deze cijfers. Kortom: een gebrek eraan – of een totale afwezigheid – en we zijn allen de pineut.

Hier in het westen hoeven we ons daar (vooralsnog) geen zorgen over te maken. Als we water willen, draaien we de kraan open…zo simpel kan het zijn. We verbruiken water tijdens het douchen, bij het doorspoelen van onze toiletten, de afwas en het huishouden en – niet in de laatste plaats –, we drinken het in flinke hoeveelheden.

Flessen versus kraantjes

Hoewel we een groot deel water onttrekken uit waterrijke voeding als groenten en fruit, vullen we dat natuurlijk aan met het rechtstreeks drinken ervan. Het grootste deel van de mensheid – althans in dit deel van de wereld – schaft zich daarvoor flessenwater (bronwater) aan, verpakt in plastic, glas en – af en toe – in brickpak. We rijden naar winkels om het te kopen, te consumeren en de verpakking daarna weg te gooien of (zoals glas) terug te brengen. Maar we kunnen toch gewoon de kraan opendraaien…niet?

Prima argumenten

De argumenten om effectief kraantjeswater te gaan gebruiken zijn dus zeker al ecologisch van aard. Er staat geen enkele verpakking tussen jou en je glas water, net zo min als een noemenswaardige afstand die je zou moeten afleggen. Als we massaal zouden overschakelen op kraantjeswater bespaart dat letterlijk bergen aan afval – waarvan overigens slechts ± 20% daadwerkelijk gerecycleerd wordt – en voorkomen we aanzienlijke vervuiling door transport en brandstofverbruik. Bovendien hoeven we het niet over het prijskaartje te hebben, het spreekt voor zich dat je op deze manier honderden euro’s op jaarbasis kan besparen.

Ons massaal aan de kraan gaan laven lijkt dus de meest logische oplossing die je maar kan bedenken. Alleen…waarom doen we dat dan niet?

Slecht imago

De reden laat zich raden; kraantjeswater als drinkbare substantie heeft geen beste reputatie. Wie de alarmerende berichtgeving over allerlei vervuiling in zich opneemt zal niet veel moeite hebben om die reputatie voor waar aan te nemen. Dus nemen we onze toevlucht tot water, afkomstig uit idyllische bronnen, omringd door ongerepte natuur. Alleen…is dat ook terecht?

Pro en contra

Dat leidingwater grondiger gezuiverd dient te worden dan bronwater is een feit. Beide producten zijn onderhevig aan strenge normen en dito controles. Het leidingwater in Europa dient te voldoen aan zo’n 57 kwaliteitseisen en wordt vanzelfsprekend gecontroleerd op hardheid (kalk) en zuurtegraad, de aanwezigheid van o.a. nitraten, calcium en chloor en – nog logischer – de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën. Bronwater daarentegen hoeft slechts 15 testen te ondergaan.

Ook is bronwater – ondanks de herkomst – natuurlijk niet vrijgesteld van milieuvervuiling vanuit de omgeving. De kans op contaminatie is wel aanzienlijk kleiner maar uit testen (in Nederland) is gebleken dat sommige bronwaters een hogere dosis bacteriën, nitraat en natrium bevatten dan het kraanwater.

Conclusie: geen van beide producten zijn vrij van risico’s en zijn uiteindelijk van een vergelijkbare kwaliteit. Veilig en gezond genoeg voor consumptie door mens en dier. Afgemeten tegen de ecologische impact die het verpakken en transporteren van bronwater met zich meebrengt kan je zelf wellicht de juiste keuze aanvinken.

Kalk en hardheid

Meestal ontstaan er grote zorgen over de hoeveelheid kalk (en dus hardheid) die er in ons kraanwater te vinden is. Waar niet iedereen bij stilstaat is dat kalk gewoon calcium is en in feite allerminst nadelig is voor ons lichaam. Integendeel; hard water is door de hogere concentratie calcium en magnesium juist extra gezond.

Hard, kalkhoudend water levert wel wat huishoudelijke ongemakken op. Als hard water verwarmt wordt tot boven de 60 graden celcius zal het steevast kalkafzetting veroorzaken, zoals je zelf kan waarnemen aan je douchekop en kranen. Bij elektrische apparaten zoals je koffiezet, wasmachine of vaatwasser kan kalkafzetting leiden tot verlies van energierendement of – in het slechtste geval – het stukgaan van je apparaat.

Regelmatig je huishoudtoestellen ontkalken met azijn is daarom aan te raden. Laat je wasmachine bijvoorbeeld een wasbeurt draaien (zonder inhoud dan) terwijl je een paar kopjes azijn i.p.v. wasmiddel toevoegt. En doe azijn i.p.v. water in de koffiezet en laat deze simpelweg draaien. Opgelet; wel goed reinigen na het ontkalken.

Chloor

Chloor wordt (of werd) vaak aangewend om leidingwater te ontsmetten. Tegenwoordig is dat proces grotendeels vervangen door het gebruik van ozongas en/of ultraviolet licht. Chloor – in beperkte hoeveelheden – is niet per sé schadelijk voor het menselijk lichaam, maar het smaakt natuurlijk niet erg lekker. Wel is het zo dat chloor vervliegt als je je glas een half uurtje laat staan voor je het consumeert.

Minpuntje

De enige factor die het drinken van kraantjeswater minder aantrekkelijk maakt is niet het water zelf, maar de leiding waar het door stroomt. Mits regelmatig gebruik is er weinig aan de hand, maar bij langere inactiviteit (lees: wanneer het water niet stroomt) kunnen er zich bacteriehaarden aan de binnenkant van de leiding/kraan opstapelen. Kom je na een vakantie terug thuis, dan is het bijvoorbeeld aan te raden om de leidingen eens grondig door te spoelen.

Liever bruis?_MG_7090 - 2013-08-02 at 15-49-02

Vind je dit allemaal logisch maar drink je nu eenmaal graag sprankelend mineraalwater? Dan is de Sodastream een erg goede oplossing. Met dit toestel maak je in een handomdraai zelf je eigen bruiswater met gebruik van kraantjeswater. De zuurstofflessen in het apparaat kan je inruilen via Kiala en ze worden steevast aangevuld en hergebruikt. Ook frisdrank is binnen handbereik door simpelweg een lekker siroopje aan het water toe te voegen.

App

Erg leuk is de app die in het leven is geroepen om horecazaken te motiveren voor kraanwater te kiezen. Gratis of tegen een aanvaardbare vergoeding. Je kan de app gratis downloaden (iPhone en Android) op: www.krnwtr-drinkkraanwater.nlKRNWTR-app-3-stappenplan-NIEUW

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven