Waar krijg je energie van?

Waar krijg je energie van? In je leven en je werk

Soms kunnen er allerlei dingen in je leven spelen. Het gaat niet goed met je, je hebt problemen op het werk of in je persoonlijke leven. Je zit constant in je hoofd, te malen, te piekeren en loopt er een beetje versuft bij. Op zo’n moment heb je een serieus gebrek aan energie. Je hebt geen zin om iets te doen, je vindt niks echt leuk.

Hoe doorbreek je je gebrek aan energie?

Dit hangt er van af hoe laag jij in energie bent op het moment. En ook of je introvert of extrovert bent. In introvert zal meer energie krijgen van iets op zichzelf te doen, een extravert daarentegen zal juist weer opladen van het samen zijn met andere mensen.

Denk eens aan de dingen die je energie geven als je daarmee bezig bent. Wanneer voel je je op je best, lijk je door te kunnen blijven gaan, wordt je heel vrolijk. Als je dat goed van jezelf weet, kan je dat gaan doen en je dip doorbreken.

Volgens de wet van Newton wil een lichaam in rust in rust blijven en een lichaam in beweging blijft in beweging. Lichaam wordt gezien als voorwerp maar we kunnen het ook op ons eigen lichaam toepassen. Als we op de bank hangen wegens gebrek aan energie, dan willen we daar ook blijven liggen.

Als we toch in actie willen schieten, moeten we er een kracht op uitoefenen. We moeten moeite doen om onszelf uit de zetel te hijsen en iets actiefs te gaan doen. Maar als je één keer bezig bent, dan kost het niet veel meer moeite om verder te doen.

Bij mij is het zeker en vast video’s maken voor mijn Youtube-kanalen. Ik moet moet dan wel eerst alles klaar zetten maar vanaf het moment dat ik begin met filmen komt mijn enthousiasme boven wat meteen zoveel energie geeft dat ik meerdere filmpjes achter elkaar wil opnemen. Achteraf voel ik mijn ook opgepompt en heb ik zin om met allerlei dingen aan de slag te gaan.

Behalve videos maken, zijn er nog dingen die mij energie geven: in de tuin werken als het zonnetje schijnt, wandelen met Snoopy, in de natuur zijn, via inspiratie van podcasts die ik volg.

Voorbeelden van dingen waar je energie van kan krijgen in je leven.

Wandelen (met de hond) / sport

Door je lichaam in beweging te brengen, zal de energie ook meer door je lichaam beginnen stromen. Je kan gaan sporten hiervoor, maar een simpele wandeling kan ook al heel veel doen. Zo heeft wandelen heel wat voordelen.

In de natuur zijn

De geuren en geluiden, maar ook de rust kunnen je energie geven. Dat klinkt als een tegenstrijdigheid, die rust én energie. Maar doordat je rust krijgt, en uit je hoofd, uit je gedachten gaat, kan je terug energie krijgen om dingen te gaan doen.

Met familie of vrienden zijn

Zeker als je extravert bent dan kan je veel energie krijgen van mensen rondom je. Gewoon samen wat babbelen, uit eten gaan, een spel spelen. Even weg van de zorgen en samen genieten. Zin hebben in het leven. Kijk wel met welke mensen je afspreekt. Sommige kunnen namelijk energievreters zijn, deze wil je liever niet in je buurt als je energie nodig hebt.  

Je huis opruimen en poetsen

Misschien een hele gekke als je weinig energie hebt, maar door je huis opgeruimd, netjes en proper te maken, kan je je juist heel goed gaan voelen en daardoor ook meer energie gaan voelen.

Heel veel spullen managen kost veel energie en bovendien vragen ze ook onbewust nog de nodige aandacht. Door dingen van het minimalisme toe te passen, zal je merken dat er meer ruimte en energie vrij komt voor andere dingen.

Leg je mobiel eens aan de kant

Ik merk dat als ik te lang op mijn mobiel zit te kijken, dat de energie zo uit mijn lichaam stroomt. Door lang op je mobiel te blijven kan je een leeg gevoel krijgen. Kijk eens weg van dat kleine kastje en richt je blik op de ganse ruimt. Doe iets productief, iets nuttig, iets leuks.

Daguitstapje

Cultuur opsnuiven, naar het pretpark, iets doen wat je al lang wilde doen, maar nog nooit gedaan hebt. Zo heb je niet alleen een leuk moment maar bouw je aan ervaringen en verhalen waar je naar kan teruggrijpen. 

Zingen en dansen

Doe eens lekker gek. Veilig in je eentje als niemand kijkt of samen met je partner, vrienden, je kinderen. Als je je somber voelt of heel moe bent, ben je misschien meer geneigd een somber muziekje op te zetten. Zet voor de verandering eens een oppeppend nummer op dat je leuk vind. Zing ten volle borst mee en dans maar lekker door de kamer. 

Als je uit kan vinden wat de dingen zijn die jou energie geven, doe deze dingen dan vaker. Doe het elke week of elke dag (afhankelijk van wat het is) en je zal merken dat je je veel energieker zal voelen. Daarna zal je ook meer zin hebben om andere dingen te doen en zal alles veel vlotter gaan. Je zal je lichter voelen.

Waar krijg je energie van in je werk

De meeste uren van de dag ben je waarschijnlijk niet thuis maar op je werk. Als je daar geen voldoening uit haalt, zal je je op je werk heel moe voelen en dat kan doorspelen naar de momenten dat je thuis bent.

Iedereen heeft wel eens een dag dat die geen zin heeft om te werken, maar als dat weken, maanden of soms zelf jaren blijft aanslepen dan heb je een groot probleem. Je zal je nooit echt energiek voelen. Probeer dat zo snel mogelijk te doorbreken.

Wil je je huidige job blijven doen? Kijk dan naar wat er allemaal goed aan is, wat vind je er leuk aan, wat geeft een meerwaarde aan de maatschappij waar jij kan aan bijdragen.

Vind je niks, dan is het misschien eens tijd om over iets anders na te denken. Je bent nooit te oud of te jong voor een carrièreswitch. Doe eens een brainstorm van dingen die je op werkgebied heel veel energie zouden geven. Bijv. Het helpen van mensen, de gedachte bij te kunnen dragen aan een goed (ecologisch) bedrijf, veel vrijheid ervaren, mooie dingen kunnen creëren,…

Ga er niet te licht over om je ideale job te vinden want dat is iets waar je zoveel uren in steekt. Ik vind het altijd erg om te zien als mensen zitten wegkwijnen op plek. En dan maar leven van vrij moment tot vrij moment.

Zit je nog niet in je ideale baan? Dan is deze cursus (met korting) misschien iets voor je.

Vergeet ook zeker de basis niet: goede voeding en slaap.

Voeding

Vaak als we ons wat slechter voelen, een beetje platjes, dan zijn we al snel geneigd om naar de ongezondere zaken te grijpen. Snoepen tussen door, frisdrank, chips, veel te veel eten of juist helemaal niet meer.

Op het stuk voeding ga ik niet zo diep in want er zijn 101 theorieën die elkaar voor een groot stuk allemaal tegenspreken. Wat wel een gemene deler is: eet zo puur mogelijk. Niet te veel bewerkte producten, veel groenten, liefst biologisch, niet te gek doen met suiker. En genoeg water drinken.

Slaap

Zonder voldoende slaap zal je sowieso moeilijk fit worden. Je kan de dingen doen die je energie geven, maar dat zal nog altijd op een laag pitje zijn. Ik heb zelf 2 maanden bijna niet geslapen omdat mijn hondje hele nachten liep te grommen met hevig uitvallen. Ik was een zombie, kreeg niet veel gedaan. 

Ga dus zeker eens na of jij voldoend slaap neem en of je slaap kwalitatief goed is. Wil je beter slapen dan is dit boek misschien wat voor je.

Laat hieronder eens weten waar jij zoal energie van krijgt. Zo kunnen we elkaar misschien inspireren. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven