Minimalisme - wat is het?

Minimalisme

Minimalisme, je hoort er de laatste tijd steeds meer over. Je denkt hierbij misschien aan termen zoals minimum, simpel, leegte, wegdoen, opruimen,… Misschien denk je wel aan de lege woonkamer van Steve Jobs die op de grond zat, aan luchtigheid of misschien wel ongezelligheid. Dus wat is minimalisme eigenlijk?

Wat is minimalisme? (betekenis)

Minimalisme is naast een kunststroming ook een levensstijl waarbij je weinig spullen bezit, maar de spullen die je bezit van grote waarde zijn en je voldoening geven. 

Het is dus niet dat je alle spullen uit je leven moet bannen. Maar de spullen die je hebt, daar draag je zorg voor, zijn belangrijk en zorgen voor vreugde. Al wat daar niet aan bijdraagt mag weg. 

We zijn gewoon om in een consumptiemaatschappij te leven, er moet steeds weer gekocht worden, de nieuwste smartphone, een nieuwe jurkje in de mode, de nieuwste hype,… anders horen we er niet bij. Zo geef je de spullen een belangrijke taak, jouw gelukkig doen maken. Maar wat als je jezelf gelukkig zou kunnen maken met weinig? Wat zou dit je opleveren?

Voordelen van minimalisme

Minimalisme heeft vele voordelen. 

Meer tijd en geld

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je moet opruimen, poetsen, onderhouden, herstellen,… Dat kost allemaal tijd en geld. Ook het kopen van steeds meer spullen kost tijd en geld. Dus hoe minder spullen je hebt en koopt hoe meer tijd en geld je overhoud en is dat niet juist iets waar we allemaal tekort van hebben. Om de dingen te doen die je echt leuk vindt en met de mensen te zijn die je graag ziet.

Meer rust in je hoofd

Vele spullen, zeker als ze liggen rond te slinger geven onbewust prikkels. Die prikkels kunnen voor onrust zorgen, ‘oh ja, dat moet ik nog opruimen’, ‘oh ja, dat moet ik nog eens gebruiken’,… Onbewust komt er dus een hele druk op je te liggen, waarvan je misschien niet eens doorhebt van waar het komt. Door meer leegte en overzicht zal je je veel ontspannener en rustiger voelen.

Meer vrijheid

Je bent niet meer afhankelijk van je spullen, je kan vrijer leven. Als je wilt verhuizen is dat veel makkelijker dan met een huis met 10x zoveel spullen. Wil je minder gaan werken zodat je meer tijd hebt voor je hobby’s dan kan dat omdat je minder geld nodig hebt. Wil je op reis, dan hoef je niet eerst de boel op te ruimen en te zoeken naar spullen,…

Zijn wie je echt bent

Je gaat je minder identificeren met de spullen die je hebt. Ik ben belangrijk want ik heb dat en dat en dat. Je laat je geluk minder afhangen van je spullen maar gaat meer aandacht schenken aan wat echt belangrijk voor je is. Bepaalde connecties oprakelen of versterken.

Meer plaats in je huis

Door dingen weg te doen komt er plaats vrij in je kast. Die kan je gebruiken om dingen in te zetten die voorheen misschien niet in een kast pasten en rondslingerden.

Minder zooi, minder grote afvalberg

Door minder spullen te kopen, ga je minder zooi hebben die uiteindelijk in het recyclegepark beland. Iets nieuws kopen, dat zit weer in plastic en dat weer in een doos. Allemaal weer extra afval.

Duurzame aankopen

Doordat je minder spullen wilt, ga je bewuster nadenken over wat wel in huis komt. Spullen die misschien iets duurder zijn (maar aangezien je minder koopt heb je dat geld er voor vrijgemaakt) maar veel langer mee gaan. Kleding die niet uit de fast fashion industrie komt, maar kleding duurzaam en sociaal gemaakt met ecologisch stoffen.

Goed gevoel

Een taak vervolmaakt hebben geeft altijd een goed gevoel. Zo ook als je een kamer helemaal van overbodige spullen ontdaan hebt. Maar ook als je door het extra geld dat je over houdt een ecologisch iets hebt gekocht (toestel, trui,…) en ook doordat je dingen weg geeft aan mensen die het wel leuk vinden.

Zelfs als je iets verkocht hebt op een tweedehands site, want dat geld kan je in een sportpotje steken om iets te kopen waar je al heel lang van droomde. Dat kan een nieuwe fiets zijn, een prachtige tafel, maar ook een beleving zoals een reis, theatervoorstelling,…

Minimalisme cursus

Versimpel je leven en krijg meer rust en tijd

In de online cursus “Minimalisme” ga je zelf aan de slag met dit onderwerp.

  • Ontspullen
  • Consuminderen
  • Versimpelen
  • Bewustwording

De valkuilen van minimalisme

Behalve een hoop voordelen zijn er natuurlijk ook enkele valkuilen waar je op kan letten.

Sla niet helemaal door

Geen spullen hebben is niet het doel, ook niet zoals sommige doen ‘maximum 100 spullen’. Dus spullen die je blij maken of jou van heel veel nut voorzien, laat die lekker liggen.

Moeite met loslaten

Iets waar ik niet alleen maar moeite mee heb, maar vele anderen ook. Aan bepaalde spullen hangen bepaalde herinneringen. Je durft het niet weg te doen omdat de herinnering eraan zo mooi was, je was toen op een bepaalde plek, hebt het van iemand speciaals gekregen,…

Een ander ding hierbij wat ik ook steeds denk ‘ik heb dit misschien ooit nog eens nodig’, terwijl ik het al jaren niet gebruikt heb.

Overal tegelijk willen beginnen

Als je pas begint wil je misschien in heel je huis tegelijkertijd beginnen. Tenzij jij jezelf kan klonen, is het niet mogelijk. Je neemt dan eens iets uit de slaapkamer, dan uit de keuken, dan de bureau, maar je ziet nog niet echt progressie. Door kamer per kamer te werken zal je veel gefocuste kunnen werken en sneller resultaat zien.

Bang zijn dat je iets gaat missen

Misschien ben je bang dat je iets weg zou doen dat je na een tijdje heel hard gaat missen en dan spijt van je beslissing krijgt. Wat je daarom kan doen is die spullen in een doos uit het zicht (zolder of zo) zetten. Na een tijd kan je dan kijken of je het echt zo mist. Is dat zo dan kan je het nog terughalen. Heb je het niet gemist, dan kan het daadwerkelijk uit het huis verdwijnen.

Gezelligheid weg

Door heel veel spullen weg te halen kan je hui heel sober worden. Dat is op zich niet slecht, maar zorg er niet voor dat je ook de gezelligheid weg haalt. Je huis moet een plek zijn waar je je goed voelt en tot rust kan komen. Dat gaat moeilijk lukken als alle gezelligheid verdwenen is. Zodra je spullen het huis uit zijn, kan je kijken hoe je je huis gezellig kan maken. Een tapijt, kaarsen, foto’s aan de muur,…

Opdringen van jouw levensstijl

Door er enthousiast over te praten kan je zeker een hoop mensen inspireren om ook te minimaliseren, of alvast enkele ongebruikte spullen weg te doen. Dat is super en een win-win. Je kan het er dan samen over hebben.

Maar mensen verplichten dat ook te doen werkt tegenstrijdig. Ze gaan zich dan juist veel meer vasthouden aan hun spullen. Door tegen je huisgenoot te zeggen ‘dat gebruik je toch niet meer, doe eens weg’, zal die zich misschien juist terug gaan hechten aan dat. Het besef moet bij iemand zelf komen en deze persoon moet zelf achter zijn/haar beslissing staan.

Minimalisme voor beginners

  • Doorloop je huis (kamer per kamer), zet alle spullen die je niet nodig hebt en je niet gelukkig maken apart.
  • Verwijder deze spullen: recyclagepark, kringloopwinkel, weggeven aan kennissen, verkopen via tweedehandssites of Facebookgroepen.
  • Zodra je daarmee klaar bent kan je bewuster gaan nadenken over nieuwe spullen. Wat koop je wel of besluit je uiteindelijk om toch maar niet te kopen.
  • Als het moeilijk wordt, herinner je je er dan aan waarom jij dit wilt (kijk ook hierboven bij de voordelen).

Het is een proces, het hoeft niet allemaal op één dag gedaan te zijn. Want als dat niet lukt (ik ken niemand die dat op één dag heeft gedaan), wordt je misschien gedemotiveerd.

Minimalistisch leven 

Minimalisme is een levenswijze. Het is niet iets wat je vlug eens tussendoor doet. Het begin kost een tijdje voor je al het overbodige hebt verwijderd. Maar daarna ben je er constant mee bezig. Je gaat bewuster nadenken over wat je wel en niet wil hebben, duurzamere keuzes maken.

Maar het kan ook zijn dat je verder gaat dan alleen in je spullen. Bijvoorbeeld door niet om te gaan met mensen die je energie kosten en deze vrij gekomen tijd te spenderen aan mensen die je echt leuk vind. Door geen activiteiten meer te doen waar je je sociaal verplicht toe voelt maar enkel de activiteiten die je echt leuk vindt. En dan is er ook …

Digitaal minimalisme

Doordat we de laatste tijd veel meel prikkels krijgen denk ik dat steeds meer mensen minimalist willen worden. Om alle prikkels te verminderen. Maar je kan je digitale prikkels ook verminderen. Deze zorgen er voor dat focussen steeds moeilijker gaat en de diepe contacten ook tot een minimum geworden zijn.

Social media, e-mails, WhatsApp, het is allemaal niet slecht. Het kan er ook voor zorgen dat je geïnspireerd wordt, iets bijleert, kan lachen,… Maar als het jou beheerst en je blijft kijken naar zinloze berichten en de reacties erop die vaak nog zinlozer zijn, kan je eens nadenken of je dat niet wilt verminderen. Vaak voel je je toch wat leger als je eindeloos aan het scrollen bent.

Minimalisme cursus

Versimpel je leven en krijg meer rust en tijd

In de online cursus “Minimalisme” ga je zelf aan de slag met dit onderwerp.

  • Ontspullen
  • Consuminderen
  • Versimpelen
  • Bewustwording

Heb jij al zin om spullen weg te doen en je huis en hoofd luchtiger te maken, laat het dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven