Het Zwitserse bedrijf Vargu is in meer dan één opzicht bijzonder. De fabrikant van upcycled tassen voor alle doeleinden (school, vakantie, handtassen, enz.) drijft zijn eco-bewuste en humane filosofie door in haar hele bedrijfspolitiek en ook daarbuiten. En ze doen dat met verve.
Milieu en upcycling
Niet alleen ogen hun producten mooi, ze zijn ook nog vervaardigd uit 100% upcycled materiaal. De tassen van Vargu bestaan één voor één uit gerecycleerde autogordels, gerecycleerde autobanden, resten van tetron (een polyester stof) en enkele andere industriële afvalmaterialen.
Op deze manier dragen ze bij aan de minimalisering van industriële impact op het milieu.
Ze sparen land en vermijden of verminderen het kappen van bomen, het boren naar olie en het graven naar natuurlijke mineralen. Daarnaast sparen ze massa’s energie en water.
Ze gaan ook een stap verder door actief (en dus financieel) bij te dragen aan diverse milieuprojecten als het plaatsen van windmolenparken en ze hanteren een solide groene bedrijfsethiek via water- en afvalmanagament.
Een eerlijke productie
Alle productie gebeurt onder de criteria van EFTA (Europeen Fairtrade Association). Wat betekent dat ze arbeiders een behoorlijk loon, lange termijncontracten en een veilige en nette werkomgeving bieden. Bovendien organiseren ze trainingen die kunnen bijdragen aan de verkoop, productkwaliteit en bedrijfsgroei én aan opleiding voor hun personeel. De firma is net zo begaan met de lokale economische mogelijkheden als met economische gerechtigheid voor hun werknemers.
Schoolproject voor weeskinderen
Last but not least is er hun inzet voor dit schoolproject in Orissa (Zuid-India).
Een groot aantal kinderen uit geïsoleerde dorpen en gemeenschappen – waarvan een groot aantal wees zijn – hebben weinig perspectief op een fatsoenlijke opleiding.
Scholen zijn duur en bovendien is de opleiding niet van een behoorlijk niveau. Als deze kinderen nog 1 of 2 ouders hebben, werken die allemaal dagelijks voor een veel te laag loon. Hooguit genoeg voor 2 maaltijden per dag, laat staan om de kosten voor opleiding te kunnen blijven ophoesten. Reden genoeg voor Vargu om hun eigen schoolproject te starten.
Inmiddels telt de school 60 leerlingen en heeft men drie fulltime leerkrachten in dienst. Ze bieden gratis extra opleiding voor de scholieren en beginnersklassen aan kinderen die (nog) niet naar school gaan om hun achterstand te minimaliseren.
Verder voorzien ze in lokalen, lesmateriaal en tweemaal per week fruit en/of melk. Men hoopt deze kinderen stap voor stap een betere toekomst te kunnen bieden. Een toekomst waar armoede hen niet zou mogen tegenhouden om hun dromen waar te maken.
Slogan
Het zou mooi zijn als meerdere bedrijven zich van deze kant laten zien, al zien we steeds vaker dat er inderdaad vooruitgang te bespeuren is. En misschien dat ooit elke firma dezelfde slogan als Vargu hanteert:
BE UNIQUE, RECYCLE AND LOVE!