Elektrische wagen van BMW voorgesteld

Vandaag is in Londen, Beijing en New York de i3 van BMW onthuld. De eerste elektrische wagen van deze fabrikant. De wagen valt op door zijn design en sportief ogende ‘black belt’ over de moterkap, dak en achterklep. De wagen is niet zo groot (4 meter) wat ideaal is voor stadsgebruik. Daarentegen is het interieur wel opvallend ruim. De auto wordt leverbaar vanaf eind dit jaar vanaf €35.500.

Elektrische wagen BMW

Aangezien de i3 de eerste auto met elektrische aandrijving is van BMW hadden de ontwerpers de volledige vrijheid qua design en de plaatsing van de elektrische systemen.

Zowel de aandrijflijn en de elektromotor (125 kW (170 pk) vermogen en 250 Nm trekkracht) als de lithium-ion-accu (22 kWh) en de voertuigarchitectuur van de BMW i3 zijn in eigen huis ontwikkeld. Bij de productie wordt zo’n 50 procent minder energie en 70 procent minder water verbruikt dan gemiddeld bij de andere BMW modellen. De fabriek in Leipzig betrekt zijn elektriciteit geheel van windenergie. Voor de productie van het CFRP (carbon-fibre reinforced plastic) voor de ‘Life & Drive’-bodyconstructie in het Amerikaanse Moses Lake, wordt gebruikgemaakt van met waterkracht opgewekte elektriciteit.

Meer licht

Opvallend is de knik op de flanken. Hierdoor zijn de achterste zijruiten groter wat voor meer licht en een ruimtelijk gevoel in het interieur zorgt. Een ander kenmerk van de BMW i3 zijn de U-vormige led-koplampen en led-achterlichten.

Duurzame materialen
 en recycleren

Natuurlijke materialen als leer, hout en wol worden gebruikt. Wel weten we nu nog niet of de elektrische wagen ook verkrijgbaar is zonder leer en wol. Veel andere materialen zijn afkomstig van recycling en zijn ook opnieuw weer te recyclen. De stoelen zijn voorzien van zeer dunne rugleuningen voor maximale ruimte achterin. De zitpositie is hoger dan gemiddeld voor een goed uitzicht rondom.

Hoge prestaties

De elektromotor is exclusief voor de BMW i3 ontwikkeld en biedt een lineaire vermogensoutput tot in de hogere toerenregionen. De aandrijfkrachten worden via een eentrapstransmissie naar de achterwielen gestuurd. De prestaties van de BMW i3 zijn van hoog niveau. De sprint van 0 naar 60 km/u vergt slechts 3,7 seconden en van 0 naar 100 km/u 7,2 seconden. Ook bijzonder is de acceleratie van 80 naar 120 km/u in minder dan vijf seconden. De topsnelheid is begrensd op 150 km/u.

De accu

Met een volle accu is de BMW i3 in staat een afstand van 130 tot 160 kilometer af te leggen. In de energiebesparende ECO PRO-modus wordt de actieradius met zo’n twintig kilometer vergroot en in ECO PRO+ zelfs met veertig kilometer. In stadsverkeer is de recuperatie-modus actief. Zodra het gaspedaal wordt losgelaten, fungeert de elektromotor als generator. Dit heeft een remmend effect, waardoor het rempedaal in stadsverkeer nauwelijks hoeft te worden gebruikt (‘one pedal driving’). Bij hogere snelheden, bijvoorbeeld op de snelweg, is de ‘coasting’-modus actief, die de aandrijving ontkoppelt bij het loslaten van het gaspedaal.

Opladen van de accu

De BMW i3 is de eerste elektrisch aangedreven auto die optioneel leverbaar is met een ‘range extender’. De 650 cc tweecilinder benzinemotor van 25 kW (34 pk) – die naast de elektromotor wordt gemonteerd, bovenop de achteras – vergroot de actieradius tot zo’n driehonderd kilometer; dan blijft de uitstoot van CO2 nog onder de 20 g/km.  De ‘range extender’ heeft geen invloed op de bagageruimte en de brandstoftank (9 liter) bevindt zich aan de voorzijde van de auto. De accu van de BMW i3 kan worden opgeladen via een conventioneel stopcontact en via de BMW i Wallbox, die thuis of op het werk kan worden geïnstalleerd. Met behulp van een optionele DC snellader duurt het slechts 30 minuten om de accu voor 80 procent op te laden.

Beschikbare laadpunten

Standaard is een SIM-kaart aanwezig die de sleutel is tot talloze diensten via BMW ConnectedDrive. Het navigatiesysteem toont beschikbare laadpunten en indien de eindbestemming buiten bereik ligt, wordt automatisch een efficiënte alternatieve route berekend. Een speciaal voor BMW i ontwikkelde dienst is de BMW i Remote app met Intermodaal Navigatie-functie. Hiermee kan via de smartphone bijvoorbeeld de route van de parkeerplaats naar de eindbestemming worden getoond. De Remote app toont ook informatie over de status van de accu, het rijbereik van de auto en beschikbare laadpunten. Via de app kunnen de airconditioning en de verwarming op afstand worden bediend. Tot BMW ConnectedDrive behoren ook assistentiesystemen als Driving Assistant Plus, Parking Assistant, Speed Limit Info en een achteruitrijcamera.

360° ELECTRIC

Onder de noemer 360° ELECTRIC biedt BMW i een uitgebreide reeks assistentiesystemen en mobiliteitsdiensten. Behalve de BMW i Wallbox zitten hierbij ook de ChargeNow Card en de mogelijkheid om een beperkt aantal dagen per jaar gebruik te maken van een conventionele BMW. Het serviceniveau van de BMW i3 is identiek aan dat van andere BMW’s. De accu wordt continu gemonitord en problemen kunnen via een diagnose direct worden opgespoord. Ook kunnen berijders een beroep doen op BMW’s mobiliteitsservice als de BMW i3 onverhoopt met een lege accu komt te staan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven