Mijn bullet journal duurzaam - eco (review))

Mijn bullet journal duurzaam – de eco editie (review)

Ik gebruik al enkele jaren notitieboeken of met een mooier woord: journals. Ik schijf er in wat ik geleerd heb uit cursussen, inzichten die ik krijg na het beluisteren van een podcast of laat me erin gaan met het brainstormen rond een bepaald idee. 

Ik had steeds de prachtige boeken van Paperblanks zonder lijntjes, want lijntjes vind ik niet leuk. Ondertussen was Mijn Bullet Journal al een paar jaar geleden ontstaan (2013) en ontzettend populair geworden. Ik had me er nog niet aan gewaagd. Maar nu er recent een duurzame versie van is, trok deze toch mijn aandacht.

Wat is Mijn bullet journal?

Mijn bullet journal is een notitieboek, maar niet zomaar eentje. Behalve er je gedachten in op te schrijven is het meer een manier van werken en kan je het ook als agenda en to-do lijst gebruiken of het tracks van allerlei zaken.

My Bullet Journal is het geesteskind van de Amerikaan product designer Ryder Carroll. Als kind had hij leerproblemen en daardoor is hij beginnen zoeken naar manieren die hem productiever en meer gefocust maakten.

Het boek heet bullet journal omdat je met bullet points werkt, opsommingen om snel dingen te kunnen loggen en het overzichtelijk te houden. Ook staan er in het boek allemaal kleine stipjes geprint. Deze kan je gebruiken om makkelijk je pagina onder te verdelen in bijvoorbeeld tabellen of vakken.

Duurzame Mijn Bullet Journals – nieuw!

Met schrijven onthoud je beter en nu hoeft dat niet ten koste van het milieu te gaan. Recent zijn er twee nieuwe versies van Mijn Bullet Journal verschenen: Mijn Bullet Journal Eco (kartonkleur) en Mijn Bullet journaal Green (zwart).

Beide boeken zijn gemaakt van gerecycled papier en karton. De inkt voor het drukwerk is milieuvriendelijk en nog een heel groot voordeel: het wordt lokaal geproduceerd, namelijk in Amersfoort. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar veel boeken worden in het buitenland gedrukt aangezien dat een stuk goedkoper is. 

Bij mijn eigen boeken No Milky Way – vegan desserts en No Milky Way 2 – vegan lunch heb ik ook bewust de keuze gemaakt om ze in België te drukken en niet in Tsjechië. Ik had daar ook een offerte voor en dat zou me enkele duizenden euro’s besparen, maar ik kon er niet achter staan en wilde hier ook een duurzame keuze voor maken. Daarom vind ik het ook fantastisch dat de eco versie van Mijn Bullet Journal ook in Nederland gedrukt wordt. 

Ze zorgen ervoor dat het restafval beperkt wordt. En last but not least een deel van de opbregst wordt gebruikt om bomen te planten door Stichting Trees For All.

De flap rond het boek en de binnenkant hebben een leuk design met blaadjes in de vorm van een hartje.

Mijn bullet journal eco en green

Op de eerste pagina kan je een quote maken, de 2de en 3de pagina zijn om je index te schrijven. Op de 4de pagina kan je de jaarkalender invullen.

Op pagina 6 heb je een grote cirkel. Die kan je als levenscirkel inkleuren. De cirkel is in 10 taartpunten onderverdeeld. Elke taartpunt is nog eens in 10 sneetjes gedeeld. Per taartpunt kan je een item uit je leven plaatsen en daarbij inkleuren hoe hoog je scoort op dat gebied. Thema’s als gezondheid, werk, financiën, relatie, plezier, persoonlijke ontwikkeling, familie en vrienden, omgeving, spiritualiteit, contributie.

Nu zie je waar je tekorten ervaart. Hiervoor kan je doelen opstellen en deze erbij vermelden. Na een zelf bepaalde periode kan je het opnieuw evalueren.

Op pagina 7 staat een wereldkaart. Hier zou je kunnen inkleuren waar je al geweest bent, of waar je graag nog eens naartoe wilt gaan.

En dan zijn alle pagina’s blanco, behalve de kleine puntjes dan.

Hoe starten met Mijn Bullet journal?

Het is een snelle manier van loggen. Taken, events, notities worden op een andere manier aangeduid. Een taak met een puntje, een notitie met een streepje en een event met een bolletje. Van een afgewerkte taak kan je een kruisje maken, een taak die er niet meer toe doet kan je doorstrepen. Je kan pijltjes vooruit maken om taken aan te duiden die gemigreerd worden naar een collectie. Een pijltje achteruit betekent dat de taak ingepland is in een toekomstige log.

Notities zijn feiten, ideeën, gedachtes en observaties en duid je aan met een streepje. Een event duid je aan met een open cirkeltje.

Taken, notities, events in mijn bullet journal duurzaam

Al deze dingen hoef je niet in een bepaalde volgorde te zetten. Je kan een taak loggen en dan een event, terug een taak en dan een notitie. Het belangrijkste is dat het niet meer in je hoofd zit.

Een Asterix voor je taak wilt zeggen dat deze prioriteit heeft. Een uitroepteken is een goed idee, een inzicht. Maar je kan hier zelf ook andere zaken verzinnen.

Voorin het boek staat Index gedrukt. De bedoeling is dat je daar je inhoudsopgave maakt zodat je altijd snel iets terug kan vinden. De rest van de pagina’s kan je dan nummeren zodat je makkelijk een verwijzing kan maken.

In de future log staan taken en events die buiten de huidige maand vallen. Je kan bijvoorbeeld 3 maanden op een pagina zetten en dat voor het ganse jaar. Aan het begin van een nieuwe maand kan je de dingen die hier bij de komende maand staan overschrijven op de log schrijven van de maand die start.

Maand log: Op de linkse pagina zet je alle data  (1 M, voor de eerste van die maand, maandag). Daarachter kan je schrijven wat je moet doen of wat er die dag geweest is.

Op de rechterpagina zet je alle taken. Hier heb je een goed overzicht van wat prioriteit is en wat bijvoorbeeld niet afgewerkt geraakt is.

Dagelijkse log: Je dagelijkse taken, events en ideeën die in je opkomen. Je plaatst de datum en daaronder begin je met de snelle manier van loggen. Nieuwe dag, dan schrijf je de nieuwe datum eronder.

Behalve je dagelijkse en maandelijkse taken bijhouden, kan je er van maken wat je wilt. Je kan alles registreren zoals jij het nodig hebt. Ik zag iemand die haar hele cyclus en mood bijhield, je kan er ook een pagina gebruiken om je ontbijt, middag en avondeten in te plannen, je kan er schetsen in maken, lijstje met welke boeken wil je nog lezen, bucketlist, doelen. Je kan er bijhouden per maand welke dagen je gesport hebt, genoeg water gedronken hebt, ….

Een nieuwe maand, wat nu?

Bij een nieuwe maand evalueer je de vorige maand. Taken die je energie niet waard zijn doorstreep je. Taken die wel nog moeten gebeuren schrijf je bij de nieuwe maand. Ook neem je een kijkje bij future log. Daar staan waarschijnlijk taken en events die op deze nieuwe maand gezet moeten worden.

Het is een manier om even stil te staan en te bezinnen wat belangrijk is en wat niet.

De puntjes die op elke pagina staan kan je gebruiken om je agenda bijvoorbeeld zelf in te delen zoals je wilt. Je kan een week op een pagina zetten of een volledige maand. De lijntjes kan je met de losse hand verbinden of je kan er een meetlat voor gebruiken.

In het boek van Ryder Carroll De Bullet Journal methode leer je meer over deze manier van werken.

Het systeem zal je productiviteit verhogen en het oefenen ervan zal je mindfullness verhogen. Het systeem zal je meer georganiseerd maken. Door de methode zullen je inzichten in actie omgezet worden. Het verbind je wat met je waarom.

Mijn bullet Journal pimpen

Sommige houden ervan om alles in 1 kleur te doen omdat dat rust geeft, anderen vinden het mooier en duidelijker met meerdere kleuren. Sommige plakken er foto’s in of maken prachtige handettering illustraties zoals je in het boek Bullet journaling: zo doe je dat kan ziet.

Ben je niet zo creatief, dan kan je ook stickers kopen om je boek op te fleuren. Of je kan het ook heel minimalistisch houden. Net wat jouw voorkeur heeft.

Mindset shift

Mijn huidige manier van werken is compleet het tegenovergestelde van de methode van de bullet journal. Maar ik merk dat mijn manier ook wel spanning en onrust oplevert. Mijn notitieboek gebruik ik om gedachte op te schrijven en tips vanuit cursussen die ik volg of seminars die ik bezoek. Het is helemaal niet geordend en ik schrijf alles achter elkaar door. Vrij klein en onoverzichtelijk. Het enige wat ik doe is er een titeltje boven zetten, bijvoorbeeld de naam van de cursus en de datum erbij. Dan is het één waas van tekst. 

Mijn takenlijstjes voor de volgende dag schrijf ik op een envelop waaruit ik een toegestuurde rekening gehaald heb. Soms schrijf ik daar tussentijds ook een idee op dat ik wil uitvoeren of iets wat ik nog zou moeten doen. Lekker eco-friendly denk ik dan, want dan moet ik geen nieuw papier gebruiken en de enveloppe gaat anders toch in de papierbak. Maar echt praktisch is het niet. Alles licht overal rond te slingeren en ik ben regelmatig we eens een tijdje op zoek naar een notitie.

Ik ben eerlijk gezegd nooit aan een bullet journal durven beginnen uit schrik iets verkeerd te doen. Op een kladblaadje mag een rommeltje zijn, maar in zo’n journal wil je het toch alle mala goed hebben. En in de journal die ik heb, wil ik zo veel mogelijk kwijt op zo min mogelijk plek, maar dat zorgt ervoor dat je moeilijk iets terug vind.

Nu ik deze duurzame Bullet Journal heb, ga ik me er toch aan wagen. Gewoon de eerste stap zetten. En het gaat vast wat oefenen worden zo’n nieuwe manier van werken, maar als die na een tijdje meer rust en minder chaos brengt dan is het dat zeker waard.

Heb jij een bullet journal? Wat vind je van deze duurzame versie? Of doe jij liever alles digitaal? Wat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven