Zonnefiets - boek licht & snel

Met de zonnefiets van Frankrijk naar China

Steeds meer aandacht is er in de media over de milieuproblematiek. We zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen. Vervuilend verkeer is al uit de grote steden geband en steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets. 

Maar wat als je die die fiets niet via de reguliere stroom hoeft op te laden maar gewoon via de zon? Zou dat niet geweldig zijn? Die zie je helaas nog niet op straat rondrijden, althans ik heb er nog nooit eentje gezien. Maar ze bestaan wel. Er wordt zelfs een heuse fietsrace voor georganiseerd.

The Sun trip

De sun trip is een fietswedstrijd, maar geen gewone zoals we die hier op tv zien. Bij de Sun trip vertrekt iedereen samen op een bepaalde plek en elke renner mag vervolgens zijn eigen route kiezen om het einddoel te behalen. Bovendien zijn de fietsen elektrisch en mogen enkel met de zon opgeladen worden. Het is de eco-versie van Parijs-Dakar.

Waar je gaat slapen, wat je gaat eten,… dat moet je allemaal zelf verzinnen. Begeleiding meenemen om alle technische problemen op te lossen? Dat is niet toegestaan.

Zo’n rit is extreem zwaar. Je hebt niet alleen de vele kilometers, het dagen lang onderweg zijn, maar ook nog eens de temperatuursverschillen. De ene keer hele felle wind, de andere keer extreme hitte.

De Sun trip werd in 2013 voor het eerst georganiseerd en dan vanaf 2015 elk jaar. Ook dit jaar (2020) wordt de Sun trip opnieuw gehouden. De start is op 30 mei, maar daarvoor zullen de fietsers al van Frankfurt naar Lyon rijden.

  • 2013: 7500 km van Ines (Frankrijk) naar Astana (Kazachstan)
  • 2015: 7000 km van Milaan (Italië) naar Antalya (Turkije)
  • 2017: 1100 km: deze keer geen verre afstand maar meer in een ronde gedurende 14 dagen
  • 2018: 12000 km van Lyon naar Canton
  • 2019: 1200 km: opnieuw in een ronde van Puy-en-Velay als start en Valence als einde.
  • 2020: 12000 km van Lyon naar Canton

Dit jaar doen er weer enkele Belgen mee: Raf van Hulle (winnaar 2013 & 2018), Didier vandenhove, Auguste (duo met Jack uit UK), Michel Bamps en Charlotte Gille. Nederlanders hebben zich voorlopig nog niet ingeschreven.

Vlaming won twee keer

In 2013 maakte Raf een prototype van zijn zonnefiets: de Solarwind. Met deze fiets nam hij deel aan de Sun Trip (7.500 km) en won meteen.

Vijf jaar later (2018) nam hij opnieuw deel met een verbeterde fiets en mocht de overwinning opnieuw op zijn naam zetten. Hij reed toen in 44 dagen naar Canton, de oostkust van China (12.000 km), dus ca 273 km per dag.

Solarwind – Elektrische fiets op zonne-energie

De solarwind is de zonnefietss van Raf van Hulle. Het heeft een aanhangtrailer met zonnecellen wat ook de bagageruimte is. Deze won zelfs de eco design Award.

Raf van Hulle

Raf – geboren in 1975 – is een architect uit Mechelen. Die kennis van het bouwen en ontwerpen kon hij goed gebruiken om zijn eigen gemaakte elektrische fiets op zonne-energie te ontwerpen.

Duurzaamheid vind hij echt belangrijk. Het maken van de zonnefiets was dus niet gewoon een gimmick. Ook in zijn werk is hij bewust bezig. Hij werkt als architect met hergebruikte materiaal, werkt ook lokaal en verplaatst zich per fiets.

Fotoboek Licht & snel – een zonnefietsrace langs de nieuwe zijderoute

Raf van Hulle maakte in 2019 een fotoboek over zijn trip: Licht & snel – een zonnefiets langs de nieuwe zijderoute. Hiermee wil hij mensen aan het denken zetten over mobiliteit, opwarming van de aarde en de toekomst van de planeet.

Licht & snel - een zonnefietsrace langs de nieuwe zijderoute - boek van Raf van Hulle

Hij neemt je in 220 pagina’s mee op zijn reis. Hij stak eerst de Alpen over, sjeesde door Rusland en dan door de desolate steppen van Kazachstan. In China trotseerde hij de felle winden van de Gobi-woestijn en slalomde zich een weg tussen de karstbergen naar de finish. 

Had jij al van deze trip gehoord? Misschien zelfs plannen om eens deel te nemen? Laat zeker je reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven