Zelf zonnebrandcrème maken - recept

Zelf zonnebrandcrème maken – recept

Geïnspireerd door de blog van Laura Veldman over Zomerse Schoonheid, kwam ik op het idee om natuurlijke zonnebrand nog eens opnieuw te bekijken. Van alle schoonheidsproducten dacht ik dat je zonnecrème niet zelf kon maken.

Ik word al heel snel zo rood als een kreeft en mijn huid is heel gevoelig, dus een goeie factor is van essentieel belang voor mij. Eigenlijk moest ik toegeven dat ik geen flauw idee had welk product nu eigenlijk zorgt voor die zonnebescherming. Toen een vriendin van me onlangs een recept gaf om zelf natuurlijke zonnecrème te maken, was ik onmiddellijk enthousiast!

Benodigdheden om zelf zonnecrème te maken

De vitamine E zorgt dat de crème niet schift en voedt ook de huid. Je kan alle ingrediënten biologisch kopen.

De zinkoxide is het ingrediënt dat je beschermt tegen de zon, zowel UVA als UVB. De hoeveelheid die je erin doet, bepaalt de SPF. Voor dit recept is de SPF ongeveer 30. Sheaboter en kokosnootolie hebben van nature ook een beschermende factor (ongeveer 4 SPF). In totaal heb je dus een beschermende factor van ongeveer 38 SPF.

Bij het aanschaffen van de zinkoxide is het belangrijk dat je de aantal microdeeltjes checkt. Alles onder de 100nm kan door de huid dringen en in de bloedsomloop terecht komen. Ik kocht voor de zekerheid 300nm. Ook wanneer je de zink gebruikt, is het best om niet te veel te roeren. Op die manier blijven de deeltjes zo groot mogelijk en ben je beter beschermd.

Zelf zonnebrandcrème maken - recept

Recept voor zonnebrandcrème

Plaats een pot met water op een medium vuur en plaats er een glazen pot in als au bain marie. Voeg alle ingrediënten in de pot, behalve de vitamine E, zink en lavendelolie. Zet het vuur iets hoger en laat alles smelten. De gesmolten substantie moet volledig doorzichtig zijn en een geel kleur hebben. Zorg ervoor dat het brouwsel nooit kookt!!

Zet het vuur af en voeg de zink toe. Roer zachtjes zodat de zink goed vermengd wordt. Haal de pot uit het water en laat afkoelen. Voeg na 5 à 10 minuten de vitamine E en lavendelolie toe.

Giet de substantie over in de potten die je wil gebruiken. (Deze hoeveelheden geeft ongeveer 600 ml zonnecrème) Laat volledig afkoelen zonder het deksel erop. Plaats in de frigo of op een donkere koele plaats. Houdbaarheid: ongeveer 6 weken.

Zelfgemaakte zonnebrandcrème

Resultaat van de zelfgemaakte zonnebrandcrème

Ik ben heus niet de persoon om vanalles zelf te gaan brouwen, maar dit was wel bijzonder makkelijk om te maken. Ik ben dol op de lavendelgeur, maar het mag nog iets meer. De crème doet mijn huid echt goed. Ze ziet er veel gezonder uit en de bescherming werkt perfect. Zeker aangezien ik hier elke dag zonnecrème moet aandoen.

Het enigste probleem is dat het recept een vrij stevige compacte crème geeft. Ik was eerder op zoek naar een vloeibaardere variant. Het probleem is dat dit echt afhankelijk is van je ingrediënten. Telkens je andere Sheaboter koopt zal je substantie veranderen. Ik zou toch zeker wat minder shea boter gebruiken (125 g) en minder was (100 g, dit vermindert wel de waterafstotende werking).

Mits enkele kleine aanpassingen, een heel geslaagd experiment!

Let wel op, altijd eerst een kleine hoeveelheid proberen om te zien dat je geen allergische reactie doet.

Heb jij al eens zelf zonnebrandcrème gemaakt of ben je dat van plan om eens te proberen? Ga je dit recept uittesten? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven