Ik deed jullie in mijn voorgaande blog al goesting krijgen in zomerse receptjes. En met dit zwoele weertje beginnen we meteen met het allerbelangrijkste thema! Zomerdrankjes! Niks heerlijker dan een zelfgemaakt gezond drankje dat meteen zorgt voor de nodige hydratatie (drink twee liter per dag!) en verkoelend werkt tijdens deze hete dagen. Helaas laven we ons vaak aan suikerrijke of -nog erger- kunstmatig gezoete frisdranken. Niet alleen zijn ze een aanval op onze gezondheid, ze zijn vaak het produkt van een multinational die het niet zo nauw steekt met mensenrechten en maar weinig voeling heeft met een milieuvriendelijke aanpak. Als het produkt verkoopt, is het een goed produkt. Blik, brik en petfles rollen over de toonbank deze hete dagen en dat is jammer want deze consumptie zorgt voor een immense afvaltoren.
Maar wij gaan dat simpelweg anders doen. Wij gaan zelf aan de slag met H2O, fruit en kruiden en hebben ééntweedrie een lekker alternatief in ons glas! Jullie krijgen er van mij al drie cadeau maar blijf zeker ook zelf experimenteren! Er valt nog zoveel te ontdekken deze zomer! Santé!
Basilicumijsthee
Nodig voor 1l:
- handvol basilicumblaadjes (citroenbasilicum is uiteraard top!)
- 1/2 l heet water
- 1/2 l koud water
- 1/2 citroen in partjes
- (een el rietsuiker voor de zoetemuilen)
Giet het hete water over de basilicum en de citroenpartjes en plet even met een vork.
Laat even trekken. Giet vervolgens het koude water erbij en zet in de frigo tot ijskoud.
Zeef de basilicum en citroen eruit.
Serveer met flink wat ijs, een paar blaadjes verse basilicum of nog beter ijsblokjes met een blaadje basilicum erin en citroenpartjes.
Rabarberlimonade
Nodig voor 2l:
- 750 g rabarber
- 150g rietsuiker
- 2 liter water
Snijd de rabarber met schil in blokjes. Zet op het vuur in het water.
Laat 10 minuutjes koken. Zeef het pulp.
Voeg de suiker toe en zet nog even op het vuur tot alle suiker is gesmolten.
Giet heet in schone flessen en sluit af.
Veertien dagen houdbaar in de koelkast. Om de limonade langer en buiten de koelkast te kunnen bewaren voeg je best wat citroenzuur (apotheker) of meer suiker toe.
Gazpacho van watermeloen
Nodig voor 2l:
- 1/2 ajuin
- 200g watermeloen in blokjes
- een halve rode paprika
- 1 l koud water
- 300ml tomatenpassata of 3 rijpe tomaten
- 1/2 tl chilipoeder (voor de liefhebber)
- 1 el biologische groentebouillon
Serveer in glazen met ijs en basilicum, olijfje, citroenpartjes, schijfje meloen, schijfje komkommer,…
– See more at: http://www.visitamagazine.be/blog/selfmade-zomerdrankjes#sthash.mQ69Za3P.dpuf