Er zijn producten die duur zijn, simpelweg vanwege de merknaam. Er zijn echter ook producten die duurder zijn omdat ze ook echt kwalitatief veel meer te bieden hebben en duurzaam zijn. Goedkoop betekent jammer genoeg vaak dat het product in kwestie ook snel weg te gooien is. Ze gaan vaak niet lang mee en belanden al vroeg in hun bestaan op de afvalberg. Zelf koop ik liever iets dat wat duurder is, maar waarvan ik weet dat ik er – normaal gesproken – heel wat jaren plezier aan zal beleven.
Wat als je toestel stuk is?
Aan de ene kant wil je niets verspillen en iets wegwerpen dat misschien herstelt kan worden. Aan de andere kant wil je ook niet dat het onmiddellijk na het herstel terug stuk is. Natuurlijk is reparatie altijd de beste oplossing, en kan je pas andere opties overwegen als dit niet mogelijk blijkt.
Tegenwoordig is er het probleem dat de kosten voor herstelling vaak duurder zijn dan het product zelf, dus wordt er meestal voor gekozen om het weg te gooien. Dat is vanzelfsprekend geen trend om trots op te zijn. Het hangt ook nauw samen met het voorgaande onderwerp: koop kwalitatieve en duurzame (helaas vaak duurdere) apparaten voor de keuken, het huishouden, ontspanning, enz.
Wie zelf een handige Harry is, kan zich hier natuurlijk flink op uitleven. En misschien wil je met je kennis ook andere mensen helpen? Wat ook steeds meer bijval krijgt zijn de zogenaamde ‘repair cafes‘. Een superinitiatief!
Eén reactie
Als ik al eens een plastiek potje heb of lege verpakkingen, kartonnen doosjes van smeerkaas enz, dan hou ik die en geef ze af in school, kunnen de kindjes mee knutselen. Ik breng ook veel naar de kringloopwinkel of geef het aan mensen die het goed kunnen gebruiken. ik ben graag creatief bezig en geef oude spullen graag een tweede leven.