7 tips voor reparatie en vervanging

Iets repareren of simpelweg vervangen…dat kan een behoorlijk dillema zijn. Natuurlijk wil je niet verspillend zijn en iets dat wel degelijk gerepareerd kan worden zomaar weggooien. Aan de andere kant wil je ook niet de moeite nemen om iets te repareren, louter om het opnieuw kapot te laten gaan, en opnieuw en opnieuw en…

Met andere woorden; als je reparatie opteert wil je ook dat het fatsoenlijk hersteld kan worden. En dat kan gaan van kleine dingen tot echt grote en wat duurdere gebruiksvoorwerpen.

In wezen is een poging tot reparatie altijd de beste oplossing, maar als het niet lukt – of er erg veel geld mee gemoeid is – kan je altijd overgaan tot de andere optie; vervangen…maar op een al even slimme manier.

Hier heb je alvast wat inspirerende ideeën en tips voor zowel reparatie als vervanging:

 1. Je auto
  Het is bijna altijd minder duur om je oude auto te behouden dan om een nieuwe aan te schaffen. Zelfs als je nieuwe wagen een aanzienlijk lager verbruik heeft, weegt het nog niet op tegen de aankoopkost. Natuurlijk, als je wagen dankzij een ongeval compleet aan gort is, is het tijd om ‘m te vervangen. Maar je zou dat wel kunnen doen door een andere tweedehandswagen te kopen om afval tot het minimum te beperken.
 2. Brandalarm
  Een brandalalrm kan je uit veiligheidsoverwegingen maar beter steeds vervangen. Om je afval alsnog tot het minimum te beperken, kan je wel overwegen om deze te laten recyclen. Er zijn meestal regionale mogelijkheden om kleine elektronica te laten recyclen.
 3. Computer
  Zolang je computer doet waarvoor je ‘m nodig hebt, kies dan voor eventuele upgrades ipv hem te vervangen. Voldoet hij niet langer aan je noden, of is hij simpelweg ‘crashed beyond repair’, dan is het tijd om een nieuwe aan te schaffen. Breng je oude computer naar een recyclingcentra of doneer ‘m aan een instelling die elementen ervan hergebruiken en er een heuse nieuwe van maken. Daar kunnen anderen dan weer voordeel van hebben.
 4. Matras
  Strikt genomen is het de bedoeling dat je om de 7 jaar je matras vervangt, wil je kwalitatief fatsoenlijk kunnen slapen. Echter, voor vrijwel ieder mens is een dat een kost te veel. Beter is om deze regelmatig intensief schoon te maken en te opteren voor bijvoorbeeld een extra dunne matras/pad er bovenop te leggen om de weerstand terug te boosten. Bij aankoop van een matras kan je best steeds kiezen voor de meest duurzame en kwaliteitsvolle, die gaan heus wel langer mee dan 7 jaar.
 5. Juwelen
  Als je horloge niet meer loopt en je bandje is stuk, dan nog is herstelling vrijwel altijd goedkoper dan vervanging. Vervang de batterij en koop een nieuw bandje…simpel. Oorringen, hangertjes, armbanden en kettingen kunnen steeds gerepareerd worden met wat handigheid en een tube secondenlijm.
 6. Huishoudapparaten
  Wasmachine, koelkast of vaatwasmachine kapot? Ga op zoek naar het uitstervende ras van vakkundige repareerders. Ze bestaan nog steeds! Een ervaren vakman lost het probleem meestal met een bezoekje op en de kostprijs is steevast lager dan een nieuw apparaat. Vraag wel om een eerlijke mening en schatting van de prijs.
 7. Allerlei elektronica
  Doet je computer muis of afstandsbediening van je televisie moeilijk? Weigert je dvd speler of printer dienst? Zet je brein even aan tot logisch denken, alvorens ze in de afvalbal te kieperen. Vaak zijn deze probleempjes op een super eenvoudige manier te verhelpen. Probeer altijd domweg eerst de batterijen te vervangen om te kijken of dit verschil maakt. Vaak is de oorzaak van dergelijke haperingen het gevolg van louter stof. Als dit zich opstapelt in bijvoorbeeld je computermuis kan het de werking ervan behoorlijk beïnvloeden. Maak je muis goed schoon en reinig de lade van je dvd speler. Een stofverwijderende spray is natuurlijk niet 100% ecologisch maar door die af en toe te gebruiken bespaar je wel een hoop nutteloos afval. Of neem deze spullen mee naar een  repair café. Die worden tegenwoordig met enige regelmaat georganiseerd. Check de agenda van je gemeente of buurgemeenten of er een dergelijk initiatief op de planning staat.
  Is dat nog niet het geval, gooi gerust een balletje op bij het gemeentebestuur!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

 1. Nog een tip voor je auto: Vraag in de garage of ze geen tweedehandsonderdelen hebben. Stukken goedkoper, meer dan genoeg voor je oude auto en ecologischer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven