Niets gaat verloren

Deze week stond in het teken van afval te verminderen. Ik ben niet aan mijn proefstuk toe, maar het kan nog altijd beter. Waar ik vooral moeite mee heb, is het wegsmijten van voedsel. Je kan het wel composteren, maar het feit dat er veel meer voedsel wordt geproduceerd dan dat we kunnen eten, is nu net een van de fundamentele problemen in ons voedselsysteem. De beste oplossing voor het probleem, is organisatie. Dus laat ik de innerlijke huisvrouw in mij naar boven komen.

De basis

De eerste stap naar het verminderen van overschot, is het maken van lijstjes. Het voordeel is dat je dan enkel koopt wat je nodig hebt en je niet laat overhalen door de marketing stunts van de dag. Beter voor het milieu en voor de portemonnee. Maar laten we eerlijk zijn, een lijstje is gewoon een simpele manier om manlief naar de winkel te sturen.

Er zijn mensen die de natuurlijke aanleg hebben om vanalles te koken met de ingrediënten die ze voor handen hebben. Ik ben niet zo’n persoon en ik behelp me dan ook met tal van recepten. Met pinterest als mijn bondgenoot kan ik uren zitten zoeken naar de juiste recepten. Ik maak een planning voor vijf dagen. Zo moet ik maar één keer naar de winkel en heb ik op het einde van de week een lege frigo. Het helpt ook om onverpakte producten te kopen. Je vermindert niet alleen het gewone afval, maar je kan ook gepast kopen wat je nodig hebt.

Ik heb altijd op een klassieke manier mijn recepten bijgehouden, in een schriftje zoals grootmoeder het vroeger deed. Sinds kort gebruik ik een app. Het grote voordeel is dat je makkelijk op ingredient kan zoeken. Dit is namelijk de derde stap in het verminderen van overschotten. Ik probeer altijd de volledige groente te gebruiken, of een deel in de diepvries te doen. Maar soms kan je niet altijd alles gebruiken. Vooral verse kruiden zijn een probleem. Ik probeer dus mijn recepten op elkaar af te stemmen, zodat ik zoveel mogelijk kan op gebruiken. Op het einde van de week heb ik ook een overschot schotel waarbij ik alle overschotten samen breng. Dat geeft soms interessante combinaties en het helpt mijn kookkunsten te verbeteren.

En… start!

Hoe begin je nu aan zoiets? Het eerste wat je doet, is je kasten checken voor wat je nog hebt staan. Ik heb een basis aan kruiden, oliën, pasta, rijst, etc. staan. Het probleem met veel recepten is dat ze vereisen dat je tal van nieuwe producten aanschaft. Ik heb dat een tijdje gedaan en had op den duur geen plaats meer in mijn kast. Die producten vervallen en je bent weer eten aan het wegsmijten. Maar met de basis die ik nu heb, kan ik tal van recepten maken. Wanneer er in een recept iets staat dat ik niet heb, probeer ik het te vervangen met iets uit mijn kast. Google kan je hierbij goed helpen. Lukt het me niet, dan maak ik dat recept niet. Zo simpel is dat. Een goed voorbeeld is pasta. Ik koop geen tien soorten pasta. Ik heb er een aantal op voorraad en pas mijn recept aan naar gelang wat ik in huis heb. Nog een mooi voorbeeld is dat ik overal amandelmelk gebruik. Het past overal bij en werkt perfect. Mocht een gerecht toch een specifieke melk nodig hebben (bv. kokos), dan neem ik een kleine verpakking (recycleerbaar wel te verstaan).

De volgende stap is beslissen wat er deze week op het menu staat. Ik kook zoveel mogelijk met de seizoenen. Dus begin ik met een groente die op dat moment in seizoen is. Voor deze week kies ik de aardappel. Het is hier al een paar weken koud met regelmatig sneeuw, dus ik kan wel iets stevig gebruiken. Als dat nog niet genoeg inspiratie is, heb ik ook een aantal pijlers om makkelijker recepten te zoeken.

 • Ontbijt: havermoutpap, andere pap, muesli, smoothie en zoutig.
 • Lunch: wrap, salade, soep, warme kom en noodles.
 • Dinner: pasta, rijst, bonen, exotisch, deeg en groenteschotel.

Ik maak een planning op voor vijf dagen. Meestal komen er nog afspraken tussen waardoor ik niet kook. Op zondag is het ontbijt vegan pancakes en de rest van de dag staat in het teken van opeten van restjes. In het begin moet je nog een database beginnen opbouwen en kan het vrij intensief zijn om recepten op te zoeken waarbij je alle ingrediënten kwijt kan. Ik zoek naar een ontbijt voor de eerste dag en bekijk wat ik te veel heb. Dat gaat op mijn overschot lijstje. Wanneer ik naar het volgende recept zoek, ga ik ten rade bij mijn overschot lijstje en probeer ik zo veel mogelijk te schrappen. Eigenlijk is het een beetje een spelletje met op het einde twee winnaars, jij en het milieu!

Het spel

Dag 1:

 • Ontbijt: tofu scramble met gekruide aardappeltjes
 • Lunch: aardappelsalade
 • Avondeten: pasta met zoete aardappel en prei
 • ’s Ochtends maak ik voldoende aardappelen voor de lunch. Ik maak ook extra tofu scramble voor het ontbijt van morgen. De greek yoghurt die ik nodig heb voor de aardappelsalade, eet ik in de namiddag als snack.

 

Overschot-lijst dag 1:

 • geraspte wortelen
 • lente uitjes
 • rode paprika
 • salie

Dag 2:

 • Ontbijt: ontbijt burrito
 • Lunch: koude noodles met cashew en tofu
 • Dinner: Indische linzen met spinazie en rabarber.
 • Bij het ontbijt gebruik ik de tofu scramble van de dag ervoor. De geraspte wortelen gaan in de lunch.

Overschot-lijst dag 2:

 • lente uitjes
 • rode paprika
 • salie
 • spinazie
 • tofu

Dag 3:

 • Ontbijt: cacao avocado smoothie
 • Lunch: Thaise quinoa bowl
 • Dinner: Japanese curry met edamame
 • De edamame en wortelen gebruik ik voor lunch en dinner. Er zijn wel nog wortelen over. De koriander van het ontbijt gebruik ik in de lunch samen met de lente-uitjes.

Overschot-lijst dag 3:

 • rode paprika
 • salie
 • spinazie
 • tofu
 • avocado
 • wortelen

Dag 4:

 • Ontbijt: klassieke havermout
 • Lunch: crunchy veggie wrap
 • Dinner: Chinese kool met vlindertjes
 • Voor de lunch gebruik ik de paprika, avocado, spinazie en wortelen. Voor dinner gebruik ik de salie.

Overschot-lijst dag 4:

 • tofu
 • komkommer
 • alfalfa scheuten
 • humus
 • Chinese kool (afhankelijk van de grootte)

Dag 5:

 • Ontbijt: muesli of wat er beschikbaar is van fruit
 • Lunch: erwtensoep met munt
 • Dinner: portobello pizzas
 • Ik heb munt over, maar daar maak ik met veel plezier verse muntthee van. De tofu gebruik ik in de portobello pizzas.

Overschot-lijst dag 5:

 • komkommer
 • alfalfa scheuten
 • humus
 • Chinese kool (afhankelijk van de grootte)
 • basilicum
 • peterselie

De komkommer, scheuten, humus en Chinese kool kunnen makkelijk in een wrap. Op zondag maak ik een voorgerecht met tomaat en mozzarella. Dat lost de basilicum op. Het hoofdgerecht zal  een pasta worden met peterselie. Mocht je nog dingen over hebben die je niet kwijt kan op zondag, kan je ze altijd meenemen als inspiratie voor de volgende week.

Eenmaal je een beetje georganiseerd geraakt, is het echt heel makkelijk. Op vrijdag ga ik in mijn zetel zitten en blader ik eens door Pinterest. Daarna open ik mijn favoriete app en voeg eventueel een receptje of twee toe dat ik die week wil proberen. Ik begin met mijn selectie van ontbijt op maandag en dan helpt de zoek button me verder met het wegwerken van overschotten. Ik voeg alles toe aan mijn boodschappen lijstje. Ik ga vlug door mijn kasten om te zien wat ik al heb. Het boodschappenlijstje gaat op mail naar mijn man en voila, klaar is kees. Game over!

Alle receptjes komen de volgende weken op LoveGreen City te staan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven