Varia

De zomer komt eraan! Wat betekent dat een groot percentage van de bevolking zich opmaakt voor het nieuwe festivalseizoen. Het aantal festivals in Vlaanderen is de laatste decennia aanzienlijk gestegen en voor ieders muzikale voorkeur bestaat er wel een bijhorend evenement. Rock, pop, folk, wereldmuziek, enzovoort. Niets wordt overgeslagen en ze bestaan in klein en groot.

Conclusie: festivals zijn hot (vaak letterlijk) en winnen nog steeds gestaag aan populariteit.
Los van het vaak hoge kostenplaatje voor de jeugdige bezoeker (die ze allemaal zou willen doen) staan festivals dan ook synoniem voor een onbezorgd weekendje uit. Weg van de dagelijkse sleur en genieten van je favoriete bands en artiesten. In de brandende zon of de stromende regen…het maakt allemaal niet uit. Voor velen betekent het een jaarlijks ritueel waar men reikhalzend naar uitkijkt. Sommigen bezoeken al hun halve leven hun favoriete festival(s) en laten zich daar met geen mogelijkheid van weghouden.

Rock ‘n rotzooi!

Met zulke mensenmassa op één locatie is het onvermijdelijk dat men te maken krijgt met een al even grote massa afval. Struikelen over plastic bekers en papieren eetbakjes behoort tot de standaard festivalongemakken. De hoeveelheid water en elektriciteit is ook niet gering en de toestroom van auto’s, motorfietsen tot zelfs mobilhomes zijn op de grootste evenementen bijzonder indrukwekkend.

Zwerfvuilpop

Op elk festival staan natuurlijk afvalbakken. Waarom men dan toch zijn lege frietbakje of beker op de grond kiepert? Dat heeft ongetwijfeld met een zekere vermoeidheid en/of kuddegeest te maken.

I want to ride my bicycle!

Om de toestroom van gemotoriseerde voertuigen te beperken, werken de meeste festivals samen met De Lijn of leggen ze zelf gratis pendelbussen van station naar festivalterrein en vice versa in.

Kom je met de fiets? Nog beter! Een aantal evenementen voorzien daarbij een gratis en bewaakte parking voor je trouwe tweewieler.

High Voltage

Tja, rockbands zonder stroom? Ga er maar aan staan. Tenzij we teruggaan naar de essentie (man/vrouw, akoestische gitaar, kampvuur en maximum 100 bezoekers) is een stroomloos festival vooralsnog een onmogelijke zaak.

Spoelen met stro

Water is natuurlijk ook hier van de partij. Om de zwetende en verhitte lichamen van onvermoeibare festivalgangers te verkoelen, om hen te laven en, minstens even belangrijk, om het product van een wat te overvloedige schrans- en drankpartij vlotjes en hygiënisch weg te werken.

De ‘afsluiter’

Het allerbelangrijkste medium om een schoon en duurzaam feestje te bouwen is en blijft echter communicatie!

– See more at: http://www.visitamagazine.be/eco-lifestyle/groene-festivals-klinkt-als-muziek-de-oren#sthash.qV6poGCl.dpuf