Eco-rijden met de nieuwe Honda CRV 2013

Eco-rijden, ook wel het nieuwe rijden genoemd, is een echte trend aan het worden. Naast dat het beter is voor het milieu, levert deze nieuwe rijstijl ook economische voordelen op. Met een aangepaste rijstijl kan al gauw tot 25% brandstof bespaard worden en de uitstoot van schadelijke gassen wordt hierdoor ook aanzienlijk minder. Deels is een beperkte uitstoot te wijten aan het nieuwe rijden. Anderzijds zijn auto’s de laatste jaren aanzienlijk schoner en zuiniger geworden, terwijl de prestaties eigenlijk alleen maar verbeteren. Hoe dan ook: eco-rijden is hot en sluit prima aan bij de groeiende vraag naar een duurzame en milieubewuste leefstijl. Maar hoe werkt eco-rijden eigenlijk in de praktijk? En welke eco-features zitten er tegenwoordig op de nieuwste groene modellen zoals de Honda CRV 2013?  

Tips voor het nieuwe rijden

Eco-rijden houdt in het kort in dat er een gematigde rijstijl wordt gehanteerd, wat resulteert in een beperkte uitstoot en een hoger brandstofrendement. Denk daarbij aan een bewust gebruik van het gaspedaal en het rijden met gematigde snelheid en vooral niet te hoog in de toeren. Dit laatste zorgt namelijk voor een relatief hoger brandstofverbruik, evenals het snelle optrekken waarbij de motor in korte tijd een grote aanvoer van brandstof vraagt. Het beste trek je rustig op en zorg je er voor dat er zoveel mogelijk op dezelfde snelheid wordt gereden. Probeer om niet te lang door te trekken, maar schakel op tijd over naar de volgende versnelling. Afremmen kun je doen door de rem vol in te trappen, maar beter kies je er voor om te remmen door terug te schakelen. Hiermee beperk je het slijten van de remblokken, wat op de lange termijn ook weer een aantrekkelijk financieel voordeel kan opleveren.

Eco-features

Een efficiënte wagen is, naast het nieuwe rijden, een belangrijke factor in het groene rijden. De Honda CRV (2013 model) is bijvoorbeeld voorzien van ECO-assist, een technologie die er voor zorgt dat het brandstofrendement wordt vergroot én dat de uitstoot wordt beperkt. De ECON-modus zorgt ervoor dat de motor optimaal met de brandstof omgaat, door het bijstellen van o.a. de airco. Het start-stop-systeem schakelt de motor uit wanneer het voertuig stil komt te staan. Handig én schoon, met name in het stadsverkeer.

Stille verbruikers

Sluipverbruik zorgt voor een aanzienlijk hoger brandstofverbruik en dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Het rijden met open ramen bijvoorbeeld, zorgt voor meer weerstand en daarmee ook voor een hoger verbruik. Wanneer de airco erg hard moet werken (om grote temperatuursverschillen te overbruggen) dan kost dit ook extra brandstof. Een juiste bandenspanning is er nog zo één. Naast dat het gevaarlijk is om met te zachte banden te rijden, zorgt het er ook voor dat de banden sneller slijten en dat het verbruik tot enkele procenten hoger ligt.

Met deze eenvoudige richtlijnen kun je zelf snel en eenvoudig aan de slag met ecorijden. Bovendien is het milieu je dankbaar en daar wordt je ook nog eens voor beloond!

Foto met dank aan nuttakit / FreeDigitalPhotos.net

Publi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven