![Xero shoes review barefoot schoenen: 360, HFS, Phoenix](https://ecologischgenieten.b-cdn.net/wp-content/uploads/xero-shoes-review-barefoot-300x150.jpg)
Duurzame kleding kopen? Ontdek de beste duurzame kleding merken en waar je ze kan kopen.
Duurzame kleding wint elke dag opnieuw aan populariteit en dat is mede te danken aan de steeds groter wordende vraag ernaar. Mensen kiezen steeds vaker voor een bewustere en meer duurzame levensstijl en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hoe meer mensen de switch maken des te groter het aanbod zal worden. Een win win voor mens, dier en milieu.
In de praktijk is het aanbod van duurzame kledij maar een fractie van het aanbod niet-duurzame kleding en fast fashion van bekende kledingketens. In dit artikel willen we je de duurzame alternatieven en merken leren kennen en aantonen dat bewuste keuzes maken ook gewoon kan!
Duurzame kleding is kleding die geproduceerd wordt zonder mens, dier of het milieu te schaden.
Wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is die er bestaan? De olie industrie doet er nog een dikke schep bovenop en heeft een rechtstreekse link met de vervuilende kledingindustrie. Synthetische stoffen worden immers gemaakt van ruwe olie en meer dan 60% van alle kleding is synthetisch. Vervuiling met een dikke vette hoofdletter dus…
Om kleding te produceren zijn er natuurlijk grondstoffen nodig. Om die grondstoffen in grote getale te verbouwen is heel erg veel water nodig en wordt er veel kunstmest gebruikt. Om de grondstoffen te beschermen tegen insecten en onkruid worden gifstoffen gebruikt. Deze gifstoffen komen naderhand ook in de kleding terecht.
De massaproductie in kledingfabrieken is ook erg vervuilend en zelfs schadelijk voor de gezondheid, van de mensen die er werken, en het milieu. Zo worden er onder andere verfstoffen gebruikt en durft men het vervuilde water ongefilterd terug de rivier in te gooien. Dit is op zij nbeurt weer erg slecht voor de dieren die in deze rivieren leven.
Een groot gedeelte van de totale Co2 uitstoot wordt eveneens veroorzaakt door de kledingindustrie. Daarnaast worden er ontieglijk veel bomen gekapt waarvan een groot percentage zelfs in bedreigde bossen en oerwouden.
Ook de slechte werkomstandigheden in de textielfabrieken zijn alom bekend. Helaas wordt er niet altijd wat aan gedaan en blijven zulke bedrijven massaal produceren om zoveel mogelijk winst te pakken.
Vaak gebruiken zulke bedrijven jonge vrouwen en zelfs kinderen om de kledij te produceren in erbarmelijke omstandigheden en tegen een erg karig loontje.
Kleding voor de bekende en grote kledingketens wordt ook vaak in het buitenland geproduceerd waarde loonkosten aanzienlijk lager liggen dan bij ons in Europa. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat er véél meer getransporteerd moet worden waardoor er ook weer extra vervuild wordt.
Ook de hebzucht, kieskeurigheid en koopverslaving van mensen zorgt ervoor dat er massaal geproduceerd wordt. Elk jaar worden er honderden miljarden stukken kleding geproduceerd waarvan een dikke 20% niet eens verkocht raakt. Die kleding wordt vaak gewoon weggegooid of zelfs verbrandt.
Daarnaast hangt er ook om de x-aantal weken wel ergens een nieuwe collectie te pronken in de rekken en blijven we ze kopen, ook al hebben we het eigenlijk niet nodig. Is de kleding niet meer cool of hip, dan vervangen we het gewoon ook al kan het nog gedragen worden. Ook willen we steeds minder geld uitgeven waardoor de kwaliteit van fast fashion ook steeds verder achteruit gaat. Hierdoor moeten we ook weer sneller terug naar de winkel. Dikke winst voor de kledingindustrie, maar wederom een mokerslag voor het milieu, mens en dier.
In onze ogen zijn de bovenstaande feiten redenen genoeg om de switch te maken naar duurzame kleding en de vervuilende kledingindustrie niet/nooit meer te steunen.
Want echt vrolijk wordt je toch niet van die vervuiling en mens- en dieronvriendelijke praktijken, toch? Maar gelukkig kan ook jij jouw steentje, klein of groot, bijdragen door duurzame kleding te kopen.
Duurzame kleding kan je in de eerste plaats herkennen aan de gebruikte materialen en stoffen. Enkele voorbeelden van duurzame materialen en stoffen zijn de volgende:
Hennep
Linnen
Eco-bamboe
Lyocell (of tencel) en modal
Biologisch katoen
Bovenstaande stoffen zijn duurzaam omdat ze geen of weinig pesticiden of groeimiddelen nodig hebben. Daarnaast is er minder water nodig en wordt er minder water verspild bij het verbouwen van deze stoffen.
De Co2 uitstoot is beduidend lager bij de productie van linnen in vergelijking met andere stoffen. Linnen is daarnaast erg ademend en volledig biologisch. Het wordt gemaakt van vlas. De vezels van dit plantje zijn heel erg sterk waardoor linnen kleding vaak erg lang mee zal gaan.
Linnen kledij is vaak wel wat duurder omdat het productieproces vrij arbeidsintensief is.
De productie van klassiek katoen is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Klassiek katoen wordt bewerkt en gekleurd met chemische stoffen. De restanten die achterblijven kunnen huidirritatie, allergieën of andere ongemakken veroorzaken.
Bamboe is een erg snel groeiende grassoort waarvoor geen meststoffen en pesticiden nodig zijn. Tijdens de verwerking van bamboe loopt het echter wel nog vaak spaak. Doordat bamboe nog een nabewerking met chemische stoffen krijgt gaat de duurzaamheid van deze stof vaak verloren. Daarom is het beter om te kiezen voor eco-bamboe.
Bamboe is erg zacht en heel sterk waardoor het véél langer mee gaat dan andere stoffen.
Hennep is de meest natuurlijke duurzame stof waarvan duurzame kleding gemaakt kan worden. Om hennep te verbouwen is weinig ruimte en amper water nodig. Je zou kunnen zeggen dat hennep als onkruid groeit. Kies je voor kleding van hennep, ga dan voor de biologische hennep. Dan ben je er zeker van dat er geen chemische stoffen gebruikt werden om de hennep nog sneller te laten groeien.
Tencel is gemaakt van houtpulp van eucalyptusbomen. Deze bomen worden natuurlijk ook gekapt, echter zijn deze bomen wel veel duurzamer. Zo hebben ze minder water nodig en hebben ze minder meststoffen nodig om te kunnen groeien.
Tencel wordt ook chloorvrij geproduceerd en is volledig biologisch afbreekbaar. Duurzame kleding uit Tencel is sterk maar net zo zacht als linnen. Het absorbeert water maar droogt wel heel erg snel. Daarnaast is deze stof erg ademend waardoor deze je in de winter warm en in de zomer koel houdt.
Naast de bovenstaande natuurlijke stoffen worden er de dag van vandaag ook steeds meer kleding en stoffen gerecycleerd. Wanneer van deze stoffen nieuwe kleding gemaakt wordt kan je deze in zekere zin ook onder de noemer duurzame kleding plaatsen.
De CKT of Convenant Duurzame Kleding en Textiel is een coalitie van verschillende bedrijven en organisaties die zich gedurende een periode ingezet hebben om dierenleed, uitbuiting en milieuschade in de kledingindsustrie te beperken en te voorkomen.
In die 5,5 jarige periode werden er standaarden opgesteld waaraan voldaan moet worden en werd de lijst met duurzame bedrijven en locaties alleen maar groter. Zeker en vast ook weer een mooie vooruitgang en stap in de goede richting van eerlijke, bewuste en duurzame kleding!
Let nog even op deze addertjes!
De gebruikte materialen in duurzame kleding zijn natuurlijk maar een deel van het totale plaatje. En door de toenemende vraag naar duurzame kleding en alternatieven spelen de grote bedrijven daar ook maar wat graag op in en pikken ze ook daar graag een graantje van mee.
Zo zijn er veel merken die zich duurzamer voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Het zogenaamde “greenwashing”. Zo laten ze uitschijnen dat ze vol voor duurzaam gaan terwijl je eigenlijk gewoon misleid wordt.
Greenwashing kan op allerhande manieren gebeuren en we trappen er nog steeds veel te vaak zomaar in. Bedrijven die zich duurzamer willen voordoen misleiden de klanten met door bijvoorbeeld bepaalde woorden of afbeeldingen te gebruiken in hun reclame of verpakkingen. Een veel gebruikt woord is bijvoorbeeld “natuurlijk”. Maar wist je dat een product maar voor 1% natuurlijk moet zijn om de stempel natuurlijk te mogen gebruiken?
Daarnaast kan je haast niet meer om “clickbait” titels, reclames en campagnes heen die enkel als doel hebben om de klant het idee te geven dat ze iets goeds doen. Hou er dus rekening mee dat grote ketens en bedrijven de gekste en meest ondenkbare trucjes bovenhalen om jouw te overtuigen dat ze duurzaam zijn.
Naast greenwashing kan je ook niet duurzame kleding herkenne naan de stoffen waarvan de kleding gemaakt is. Onderstaande stoffen zijn niet duurzaam:
Deze winkels hebben een groen hart.
Duurzame kleding kan je helaas nog niet op elke hoek van de straat vinden laat staan in elk dorp, gemeente of zelfs stad. Heb je het geluk dat je in jouw buurt een winkel hebt met een aanbod duurzame kleding dan is dat natuurlijk erg leuk. Natuurlijk moet je het dan ook wel weer stellen met het aanbod dat er te verkrijgen is. Wil je het toch wat ruimer dan kan je misschien online eens een kijkje nemen.
Onderstaande webshops hebben een ruim aanbod duurzame kleding, accessoires en producten.
Cayboo startte in 2012 als webshop en heeft ondertussen ook een fysieke winkel in Sittard. Cayboo is een samenstelling van het Vietnamese woord cây tre en het Engelse woord bamboo, wat beide staat voor bamboe. Zo weet je meteen welk materiaal er voornamelijk in hun webshop en winkel terug te vinden is; bamboe natuurlijk.
Naast Bamboe staat Cayboo ook voor vriendschap, bewust kiezen, duurzamer en delen. Die boodschap willen Marga en Ilona, twee Nederlandse toffe dames, overdragen naar hun klanten. De dames zijn studie- en leeftijdsgenoten en willen samen bijdragen aan een betere, groenere en duurzamere wereld. Niet alleen voor hen maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen.
Naast de webshop (2012) en de fysieke winkel, die in 2016 opgericht werd, brachten deze dames in 2014 bamboe horloges op de markt onder hun eigen merk TiMEBOO. Deze horloges zijn ondertussen in een 30-tam winkel in Nederland en Europa te verkrijgen.
Onder het motto “verduurzamen is niet zo moeilijk, het is gewoon een kwestie van kiezen’ runnen ze hun webshop en winkel en bieden ze een twintigtal duurzame merken aan. Daarnaast hebben ze nog allerhande andere duurzame producten en accessoires in hun aanbod. Denk hierbij maar aan spullen voor in huis, zerowaste en leuke cadeaus.
In 2018 richtten Alex, Kim en Stephan Shop Like You Give A Damn op. Deze shop is een online vegan, fair en duurzaam warenhuis. Het uitgangspunt van deze shop is veganisme. Ze wilden ook “gewoon” kunnen shoppen en uit een ruime keuze vegan kleding, schoenen en tassen kunnen kiezen, zonder labels te moeten checken.
Een erg mooi uitgangspunt wat elke veganist maar al te goed zal begrijpen, want welk product is 100% vegan, kan jij het zeggen? Bij Shop Like You Give A Damn willen ze daar verandering in brengen. Ze willen doorgroeien en het grootste online vegan & fair warenhuis van Nederland, Europa en de rest van de wereld worden. Onze steun hebben ze alvast!
Alle producten in de shop voldoen aan 14 criteria waaronder ook het duurzamer zijn. Duurzamer en niet duurzaam, omdat nieuwe kleding natuurlijk nooit echt duurzaam is aangezien het nog gemaakt moet worden. Zo worden er onder andere gerecycleerde materialen en vezels gebruikt en wordt er zo weinig mogelijk water gebruikt. Waardoor het toch allemaal net wat milieuvriendelijker en duurzamer wordt.
Bij Shop Like You Give A Damn kan je niet alleen terecht voor duurzame kleding. Je kan er ook make-up, verzorgingsproducten, spullen voor thuis, voor kinderen en voor baby’s vinden.
Bergfreunde is een bekende webshop die in 2006 het levenslicht zag en zich voornamelijk richt op outdoor sporten en activiteiten. In eerste instantie richtten ze zich op de berg- en klimsport, maar ondertussen is hun aanbod heel erg ruim geworden en kan je er haast voor alle outdoor sporten en activiteiten de nodige uitrusting vinden.
Naast duurzame producten zijn er ook verschillende vegan producten, zoals kleding, schoenen, tassen en accessoires te vinden in de verschillende categorieën.
Bij Bergfreunde willen ze hun CO2 uitstoot drastisch reduceren en zo hun steentje aan een duurzamere planeet bijdragen. Dit doen ze onder andere door het gebruik van groene stroom en zonne-energie. Daarnaast gebruiken ze verbeterde opslagsystemen en stoppen ze minder lucht in de pakketten. De medewerkers van Bergfeunde kunnen allemaal een fiets leasen.
Elk jaar evalueren ze hun CO2-uitstoot en stellen ze een klimaat-balans op. Uit die balans bleek dat de medewerkers die naar kantiir komen voor erg veel uitstoot zorgen. Daarom hebben ze bij Bergfreunde meer thuiswerkdagen mogelijk gemaakt.
Bever staat voor outdoor en alles wat daar bij komt kijken. Ze staan voor producten die duurzamer geproduceerd worden en een langere levensduur hebben. De duurzame producten in hun assortiment zijn te herkennen aan hun Out Planet-keurmerk. Bij deze producten werden gerecycleerde materialen of minder chemicaliën gebruikt.
Daarnaast hebben ze bij Bever ook een eigen service om spullen te herstellen. Daarnaast hebben ze ook alles in huis om jouw spullen optimaal zelf te kunnen onderhouden. Wanneer een product stuk is kan je gebruik maken van de Bever-reparatieservices. Indien mogelijk repareren ze het product en hoef jij geen nieuw product te kopen.
Producten die je besteld bij Bever worden ook steeds voorzien van duurzame verpakkingsmaterialen. Tegen 2030 willen ze bij Bever volledig CO2-neutraal zijn.
Vegan outfitters is een klein bedrijfje dat eveneens duurzame kleding aanbiedt die ook nog eens 100% vegan is. Voor elke aankoop wordt er een bedrag gedoneerd aan verschillende opvangplekken voor verwaarloosde dieren en dieren die gered werden uit de slacht. Met elke aankoop shelp je dus telkens weer een diertje te redden!
Naast aandacht voor de planeet hechten ze ook veel belang aan een eerlijk en duurzaam productieproces zonder kinderarbeid en in veilige, legale, humane en ethische omstandigheden. Daarnaast verbruiken ze tot 7x minder water en daarnaast zijn hun verpakking volledig plasticvrij.
Bij veganoutfitters kan je terecht voor duurzame kleding voor heren en dames en kinderen. Daarnaast vind je er ook nog leuke accesoires en duurzame cadeaus.
Ben je nog niet helemaal thuis in de wereld van duurzame kleding en de verschillende merken dan helpen we je graag op weg.
De grondleggers van het merk Aduh zijn van Indische afkomst. De waarden van de warme en open Indonesische cultuur, waar vriendschap, familie, samenkomen en verbinding maken centraal staan, willen ze tot uiting brengen in hun eerlijke en duurzame kleding.
De eerlijke kleding van ADUH is gemaakt van 100% biologisch katoen en wordt geproduceerd op verantwoorde wijze. De kleding wordt gemaakt in fabrieken in Bangladesh die GOTS-gecertificeerd en goedgekeurd zijn door de Fair Wear Foundation.
Voor de productie van het katoen is minder water nodig en worden geen chemicaliën gebruikt. De katoenresten worden gerecycleerd.
Bij ADUH kan je terecht voor eerlijke en duurzame kleding en enkele accessoires.
Armed Angels staat voor verandering. Ze zijn er al 15 jaar lang van overtuigd dat onze levensstijl verrot is. Bij Armed Angels zetten ze alles op alles om het systeem te veranderen van ethiek tot de impact op het milieu en het klimaat.
Ze helpen de boeren in India om over te schakelen op biologisch katoen zodat zij niet meer blootgesteld worden aan pesticiden. Daarnaast zetten ze zich volop in en strijden ze voor een rechtvaardigere en duurzame wereld. Hun kleding wordt volledig ecologisch en fair geproduceerd.
Afgedankte en versleten eco-mode wordt omgezet in gerecycleerde vezel en versterkt met duurzame vezel en wordt daarna weer nieuwe kleding. Daarnaast zorgen de repair experts van Armed Angels ervoor dat kledij zo lang mogelijk gedragen kan worden.
Bij Armed Angels kan je terecht voor een volledige duurzame outfit zowel voor dames als heren. Het overgrote deel van de kleding van Armed Angels is gemaakt van biologisch katoen. Daarnaast hebben ze ook een ruim aanbod jeans uit biologisch katoen.
Dit jong en creatief kledingmerk is gevestigd in Den Haag en heeft een uitgebreid assortiment duurzame, hoogwaardige en handgemaakte dameskleding.
De missie van Atelier Jungles is tonen dat duurzaamheid ook modieus kan zijn en dat vrouwen er dag en nacht goed uit kunnen zien zonder toegevingen te moeten doen aan de mens en de planeet.
Hun missie is simpel. Enerzijds willen ze zorgen dragen voor de planeet. Dit doen ze door hun kleding lokaal te produceren en door duurzame materialen en stoffen te gebruiken. Aterlier Jungles koopt afgeschreven stoffen op om ze een nieuw leven te geven.
Anderzijds willen ze zorg dragen voor de mensen die kleding maken. Ze produceren lokaal en werken met naaisters en kleermakers die problemen hadden om werk te vinden. Door hen te begeleiden en te trainen kunnen ook zij verder groeien en kan de kledij lokaal geproduceerd worden.
Bij Atelier Jungles kan je je als vrouw van top tot teen duurzaam én stijvol kleden. Je vindt er onder andere topjes, blouses, jurken, vesten, truien, broeken, jassen, sjaals, mutsen, badpakken en bikini’s.
De kleding wordt gemaakt van biologisch katoen, econyl (badpakken en bikini’s) en vegan zijde.
Bamboo Basics staat voor duurzaam en sociaal verantwoord produceren. De producten bevatten geen schadelijke stoffen. De chemicaliën die nodig zijn voor het proces worden voor 100% opgevangen en gerecycleerd. Om de producten een langer leven te geven gebruiken ze biologisch katoen.
Door bamboe te gebruiken wordt er enorm veel water bespaard in vergelijking met katoen. Daarnaast heeft bamboe geen pesticiden nodig om te groeien en heeft het genoeg aan zon en regenwater. Daarnaast neemt bamboe 5 keer meer CO2 op en geeft tot 35% meer zuurstof af. Daarnaast groei bamboe sneller en blijft deze ook doorgroeien.
De bamboe die Bamboe Basics gebruikt is andere bamboe dan de bamboe die panda’s eten.
Daarnaast staan ze bij Bamboe Basics garant voor veilige werkomstandigheden, eerlijke lonen, geen kinderarbeid en hechten ze enorm belang aan hygiëne. Al deze waarden hebben ze gebundeld in een Code of Conduct, die door al hun partners ondertekend en nageleefd moet worden. De Bamboe komt uit China en wordt daar lokaal verwerkt tot eindproduct. Bamboe Basics heeft terplekke eigen kantoren en medewerkers die toezien op het naleven van de Code of Conduct.
Bamboe Basics heeft een ruim assortiment bamboe ondergoed, sokken en t-shirt zowel voor dames als heren.
In 2008 richtte skateboarder Michael Spitzbarth zijn eigen textiel en kledingmerk op. Het merk kreeg de naam “Bleed” omdat hij vond dat de natuur al genoeg gebloed had door de werkwijze van de textiel- en kledingindustrie.
Daarom is Bleed 100% ecologisch en 100% fair.
Naast de liefde voor duurzaamheid vind je in alle kleding ook de liefde voor sport terug. En daarin gaan ze bij Bleed heel erg breed, van skaten, surfen, skiën en snowboarden tot fietsen en hardlopen.
Bleed heeft een ruim assortiment sportieve, hippe, duurzame en ecologische kleding voor zowel dames als heren. Daarnaast hebben ze ook de nodige duurzame accessoires zoals sokken, handschoenen, rugzakken en portefeuilles.
Slechts een klein deel van het textielafval wordt gerecycleerd en daar hadden ze bij Blue Loop stilaan genoeg van. Van dit afval besloten zij één van de populairste kledingstukken te maken namelijk; de spijkerbroek.
In hun productieproces gebruiken ze versleten katoenen spijkerbroeken om er de originele katoenvezels weer uit te halen. Van deze vezels worden zachte t-shirts, comfortabele hoodies en leuke accessoires gemaakt.
Elk kledingstuk van Blue Loop wordt ontwikkeld volgens hun filosofie: WORN to REBORN.
Bij Blue Loop kunnen zowel mannen als vrouwen terecht voor duurzame kleding. Je vindt er onder andere jassen, t-shirt, leggings, jurken, broeken en truien.
Veganisten let op; in bepaalde producten wordt wel gebruikgemaakt van gerecycleerde wol.
Boody biedt hoogwaardige en duurzame kleding en accessoires aan die gemaakt zijn van biologisch geteelde bamboe. Bij Boody leggen ze de focus op eenvoudige ontwerpen met milieuvriendelijke materialen die duurzaam geproduceerd worden. De kleding is superzacht, comfortabel en ademend.
In hun productieproces wordt afval en verspilling tot het minimum beperkt. Daarnaast maken ze geen gebruik van pesticiden en gebruiken ze regenwater om de bamboe te laten groeien. Het water in hun productieproces wordt gerecycleerd en hergebruikt.
Boody staat voor duurzame producten, ecologisch en fair produceren. Daarnaast zijn ze ook diervriendelijk. De duurzame kleding van Boody is gemaakt uit biologische bamboe, biologisch katoen en LyoLyte.
Boody heeft een uitgebreid assortiment duurzame kleding voor zowel dames als heren. Naast ondergoed, verschillende soorten sokken kan je er ook t-shirts, shorts, broeken, leggings en jurken verkrijgen.
Bij Dedicated kan je terecht voor allerlei duurzame kleding gaande van t-shirts, broeken, topjes en blouses tot zwemkledij, sokken en ondergoed. Ook voor kinderen kan je verschillende leuke t-shirts verkrijgen.
De duurzame kleding van Dedicated wordt eerlijk geproduceerd en er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen waaronder:
Biologisch katoen, Cupro, Elastaan, gerecycleerd plastic, lyocell/tencel en polyamide. De meeste stukken zijn ook nog eens volledig vegan, gebaseerd op de gebruikte materialen en productbeschrijvingen.
Bij CharlyMarly maken ze gebruik van restvoorraden van modehuizen, de zogeheten deadstock. Deze voorraden verwerken ze tot nieuwe kleding. Omdat ze enkel werken met restproducten zijn hun collecties vaak erg gelimiteerd in aantallen.
Daarnaast werken ze enkel samen met partners die veilige en prettige werkomstandigheden en goede verloning bieden aan de werknemers die de kledij produceren.
Ook proberen ze het gebruik van plastic te vermijden zowel in de kleding als in het bedrijf. Daarom gebruiken ze papier in plaats van plastic zakken als verpakking. De bestellingen in de webshop worden verstuurd in herbruikbare tassen.
CharlyMarly richt zich op vrouwen en heeft een uitgebreid assortiment duurzame kleding waaronder jurken, t-shirts, blouses, truien, jassen, broeken en panty’s.
De kleding van het Spaanse merk Ecoalf is duurzaam en milieuvriendelijk. Ze maken onder andere gebruik van gerecycleerd PET. Met enkel hun nieuwe 2022 collectie hebben ze 4 miljoen plastic flessen gerecycleerd. In totaal hebben ze reeds meer dan 250 miljoen plastic flessen gerecycleerd.
Daarnaast gebruiken ze ook gerecycleerd nylon, katoen en wol. Ondanks dat laatste zijn veel stukken van hun duurzame kleding ook 100% veganistisch.
Zowel voor dames als heren hebben ze verschillende collectie met t-shirts, jassen en broeken
Iron Roots werd opgericht in 2017 door vrienden die het zat waren dat 90% van de sportkleding gemaakt is van plastic. Omdat er maar weinig alternatieven te vinden waren besloten ze zelf kleding te gaan ontwerpen. Ze combineren design, functionaliteit en duurzaamheid in al hun ontwerpen en streven ernaar om de beste sportkleding te produceren.
De duurzame sportkleding van Iron Roots wordt gemaakt uit combinaties van verschillende materialen zoals Tencel Modal, hennep en biologisch katoen.
De sportkleding wordt gemaakt van stoffen die geen microplastics vrijlaten tijdens het wassen. Daarnaast wordt er tijdens de productie tot meer dan 60% minder CO2 uitgestoten.
Ook hechten ze belang aan eerlijke productienormen in de fabrieken en zorgen ze ervoor dat alle werknemers goed behandeld en verloond worden.
De natuurlijke stoffen in de sportkleding hebben antibacteriële en antistatische eigenschappen. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle trainingsdoeleinden.
Hoewel hun aanbod nog niet heel erg groot is hebben ze wel erg mooie, leuke, duurzame en functionele t-shirts, shorts, hoodies en joggers in hun assortiment.
Is jouw Iron Roots kledingstuk versleten, dan kan je het eveneens gewoon terugsturen en krijg je meteen 20% korting op je volgende aankoop.
Betaalbare mode zonder toegevingen, daar staat het merk Jan ’n June voor. De kleding wordt gemaakt in familie- en/of gecertificeerde bedrijven in Polen en Portugal. Alle gebruikte materialen zijn GOTS-gecertificeerd. Daarnaast wordt er de nodige aandacht geschonken aan eerlijke productie en goede werkomstandigheden. Bij Jan ’n June geloven ze ook in transparantie. Zo is elk kledingstuk voorzien van een ECO-ID waardoor de afkomst, oorsprong en hulpbronnen altijd kenbaar is.
Restafval gebruiken ze om leuke accessoires te maken. Artikelen worden niet verpakt in plastic maar worden verzonden in duurzame pergaminzakken of gerecycleerde dozen die zoveel mogelijk herbruikt worden.
Voor de duurzame kleding van Jan ’n June wordt biologisch katoen, Tencel, biologisch linnen, gerecycleerd katoen, poylamide en polyester, Acetate en Ecovero gebruikt.
Ben je op zoek naar een volledige outfit uit duurzame kleding, dan kan je zowel als man of vrouw terecht bij Jan ’n June.
Kleding op een duurzame manier produceren, zowel sociaal als ecologisch zonder toegevingen op vlak van kwaliteit. Dat was het doel van Tony Tonnaer toen hij Kings of Indigo oprichtte.
De doelstellingen van zijn bedrijf en duurzaam kledingmerk spreken voor zich, de beste worden in de industrie en deze het duurzame pad doen inslaan. Om de impact op de planeet, het klimaat en de mens te verminderen houde ze zich vast aan 5 pillaren: milieuvriendelijke materialen, verantwoord water gebruik, 100% CO2-neutraal transport, goede en eerlijke productie omstandigheden en zoveel mogelijk recycleren, herstellen en hergebruiken.
99% van de Kings of Indigo collectie is PETA gecertificeerd. De ene percent die ontbreekt komt door het gebruik van gerecycleerde wol.
Kings of Inidgo heeft duurzame kleding collecties voor zowel mannen als vrouwen.
Kuyichi is een duurzaam kledingmerk dat ontstaan is in Peru. Ze waren onder de indruk van de vervuiling die de katoenindustrie met zich meebracht. Daar wilden ze verandering in brengen. Daarom werken zij zelf samen met locale katoenboeren en zorgen ervoor dat zij beloond orden voor hun harde werk. Daarnaast stimuleren ze de boeren om fair en biologisch te produceren zonder pesticiden en chemicaliën.
Daarnaast proberen ze tijdloze kleding te produceren die gedragen kan worden tot ze helemaal versleten is. Daarom gebruiken ze enkel materialen van hoge kwaliteit zoals biologisch en gerecycleerd katoen en polyester, linnen, indigo en gerecycleerd denim. Daarnaast gebruiken ze ook Tencell Lyocell en Lenzing Modal micro en Refibra. De leren patches zijn vervangen door en zijn vegan. Daarnaast is een groot deel van hun duurzame kleding vegan gecertificeerd. Helaas gebruiken ze in sommige producten wel nog leer.
Zowel mannen als vrouwen kunnen bij Kuyichi terecht voor een uitgebreide collectie duurzame kleding.
Bij Living Crafts is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. Al meer dan 30 jaar produceren ze bij Living Crafts hoogwaardig en natuurlijke en duurzame kleding onder ecologisch verantwoorde en eerlijke omstandigheden. Hierbij letten ze op eerlijke arbeidsomstandigheden op al hun productielocaties. Ze gebruiken geen pesticiden of chemische producten bij het telen en verwerken van de grondstoffen.
Daarnaast gebruiken ze ook milieuvriendelijke en niet-giftige kleuren voor al hun stoffen. Ook de impact van het transport wordt zo laag mogelijk gehouden.
Bij Living Crafts kan haast iedereen terecht. Er is een ruim aanbod duurzame kleding voor mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. Daarnaast vind je er ook accessoires en textiel voor elke kamer in huis.
Ellen Mensink is de drijvende kracht achter Loop.a life. Voor dit duurzaam kleding merk werd ze geïnspireerd door de natuur, wat altijd al een grote inspiratiebron voor haar was. Het team van Loop.a life heeft een duidelijke missie: een lokale en circulaire textielindustrie.
Dit Nederlandse bedrijf maakt kwalitatieve en tijdloze items die comfortabel, stoer en stijlvol zijn. Loop.a life valt onder het moederbedrijf Brightloops dat zicht 100% richt op zo lokaal mogelijk ontwikkelen en produceren.
Bij Loop.a life kan je terecht voor dames en heren truien, vesten, mutsen en sjaals. Voor de dames zijn er ook nog jurken te verkrijgen.
Magnethik staat voor respect, duurzaamheid en transparantie. Dit Franse kledingmerk is daarnaast 100% veganistisch en PETA approved. Daarnaast draagt dit merk nog andere labels zoals GreenGuard, Global Organic Texttile Standard (GOTS), Higg 2.0 index en PROP 65.
Dit zijn allemaal groene labels die het merk dankzij hun inzet voor het klimaat, milieu en mens heeft ontvangen. Zo is er veel minder uitstoot in hun productieproces. De producten bevatten voor minstens 70% biologisch gecertificeerde vezels. En ook op vlak van ecologische en sociale impact in al hun fabrieken hanteert dit merk erg hoge standaarden.
Bij Magnethik vind je voornamelijk stijlvolle jassen zowel voor dames als heren. Deze jassen zijn 100% veganistisch en duurzaam geproduceerd. De jassen worden gemaakt van gerecycleerd polyester en polartec-materialen. De jassen worden gemaakt in Portugal, zijn vrij van wol en toch lekker warm.
Het merk Maium ademt duurzaamheid uit. Ze bieden een erg mooie collectie regenjassen voor dames en heren aan. Alle jassen zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. De voering en tape van al hun jassen is eveneens gemaakt uit gerecycleerde materialen. Daarnaast zijn al hun kledingstukken vrij van dierlijke producten.
Door deze werkwijze te hanteren en enkel gerecycleerde materialen te gebruiken willen ze bewijzen dat mode en innovatie de aarde en de planeet niet hoeft te bederven en vervuilen.
In 2022 recycleren ze meer dan 1 miljoen plastic flessen om deze te verwerken in hun regenjassen. Echter willen ze nog verder groeien om uiteindelijk jaarlijks tot 5 miljoen plastic flessen te kunnen recycleren.
Daarnaast streven ze bij Maium ook naar fatsoenlijk werk en economische groei, gendergelijkheid, innovatie, duurzame steden en gemeenschappen en verantwoorde productie en consumptie.
In samenwerking met Eden Reforestation Projects plant Maium meer dan 10000 bomen per jaar.
Voor klassiekers in een duurzaam jasje kan je bij het merk Miss Green terecht. Van een avondjurkje, jumpsuit tot een leuk en alledaags topje. De duurzame kleding van Miss Green wordt gemaakt van biologisch katoen en bamboe. De kleding wordt enkel in ateliers in Europa geproduceerd. Daarnaast wordt de kledij via trucks in plaats van met het vliegtuig van Turkije naar Nederland gebracht. Op die manier proberen ze hun CO2 uitstoot te beperken.
De fabrieken werken allemaal volges de GOTS-keurmerk standaarden. Dit wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen of chemicaliën gebruikt worden in het productieproces. De bamboe die gebruikt wordt heeft geen pesticiden of bestrijdingsmiddelen nodig.
De biologische katoen wordt geproduceerd in gecertificeerde fabrieken.
Het Nederlandse merk Mud Jeans wil de mode-industrie op zijn kop zetten en begint daarvoor bij het meest populaire kledingstuk namelijk de spijkerbroek. Elke Mud Jeans wordt na gebruik gerecycleerd en weer opnieuw gebruikt.
Mud Jeans is het eerste merk met een volledig circulaire productie. Op die manier verkleinen ze hun ecologische voetafdruk door meer water te besparen, minder CO2 uit te stoten, meer land te behouden en hun afvalberg te verkleinen.
In de productie van hun spijkerbroeken streven ze naar eerlijke lonen, een goede werkomgeving en gelijkheid.
Door hun productieketen compact te houden kunnen ze volledig transparant zijn en volledige controle houden over de producten.
Mud Jeans biedt zowel voor dames als heren verschillende modellen van de populaire spijkerbroek aan.
Bij Organic Basics gebruiken ze enkel GOTS gecertificeerde materialen zoals biologisch katoen en ze maken geen gebruik van schadelijke stoffen en chemicaliën in het productieproces van hun duurzame kleding. Daarnaast hechten zr ook belang aan eerlijke verloning voor alle medewerkers in de fabrieken.
Naast biologisch katoen gebruiken ze Tencell Lyocell, gerecycleerde nylon, cashmere en wol. Ze bekijken het volledige productieproces tot in de details en proberen zo minder afval te produceren en gebruiken ze minder chemicaliën, water en energie. Daarnaast zetten ze zich in om de CO2 uitstoot te verminderen en kiezen ze voor stoffen en processen die minder waterverbruik met zich meebrengen.
Zowel voor dames als heren kan je bij Organic Basics terecht voor een volledige en duurzame outfit.
Bij Päälä maken ze t-shirts met een uniek design en unieke prints die geïnspireerd zijn op de natuur, de Scandinavische eenvoud en grafische vormen. Zowel voor dames als heren zijn er verschillende modellen en prints te verkrijgen. Daarnaast hebben ze ook een verschillende unisex shirts.
De t-shirts worden gemaakt in Amsterdam. Hierbij maken ze gebruik van GOTS gecertificeerd biologisch katoen. Daarnaast gebruiken ze ook Tencel, linnen en bamboe. Voor de bedrukking van de t-shirts makjen ze gebruik van inkt op waterbasis. Deze inkt heeft een erg lage impact op de natuur en is erg duurzaam.
Rains is een lifestylemerk voor buitenkleding en met name regenkleding en -jassen. De jkleding is gemaakt van lichtgewicht en sterk polyester met een flexibele coating. De stoffen worden gelast wat zorgt voor een waterdicht product.
De regenkleding wordt gemaakt in ethisch verantwoordelijke fabrieken en onder veilige omstandigheden. Daarnaast beperken ze ook hun papierverspilling door papierloze kassabons te gebruiken in hun store’s en verminderen ze de CO2 uitstoot door zo efficiënt mogelijk te vervoeren en transporteren. In hun winkels en kantoren gebruiken ze Ledverlichting wat het energieverbruik met zo’n 75% vermindert.
In hun gewatteerde therman-jassen gebruiken ze veerloos materiaal en dragen ze op die manier hun steentje bij aan de dieren en een diervriendelijke industrie en productie. Mede hierdoor is het merk Rains 100% vegan.
Naast de duurzame regenkleding hebben ze bij Rains ook een aanbod tassen en accessoires zoals portefeuilles, hoeden, handschoenen, sokken,…
Daniel Chabert, een ultrarunner uit Denemarken, ontwikkelde het merk Rockay omdat hij de vervuiling van de mode-industrie niet langer kon aanzien. Door zijn passie en liefde voor milue en natuur te combineren stampte hij het merk Rockay uit de grond. De performance wear van Rockay gebruikt geavanceerde technologieën, is van premium kwaliteit en daarnaast ook nog eens erg duurzaam.
Ze werken samen met verschillende atleten om hun producten te testen en te perfectioneren. Ze gebruiken zoveel mogelijk gerecycleerde en duurzame materialen zoals econyl, polygiene,gerecycleerd polyester, elastaan en seaqual garen.
De performance sokken van Rockay zijn gemaakt uit 100% gerecycleerde materialen en hebben naadloze tenen, ademende mesh en extra compressie. Daarnaast zit er een anti-geur coating over de sokken en krijg je levenslange garantie.
Naast de performance sokken kan je bij Rockay terecht voor allerhande duurzame sportkleding en accessoires, zowel voor dames als heren.
Het merk Patagonia zet zich al sinds 1973 in voor het milieu en de planeet. Ze waren het eerste merk dat gerecycleerd polyester en 100% biologisch katoen gebruikte. Patangonia was in eerste instantie producent van klimmateriaal. Ondertussen bieden ze kleding en accessoires aan voor diverse outdoor activiteiten en sporten.
Patagonia schenkt jaarlijks 10% van hun winst aan diverse mileuorganisaties. Daarnaast gebruiken ze enkel kwalitatieve, duurzame en functionele materialen.
In hun kleding maken ze gebruik van biologisch katoen, hennep gerecycleerde polyamide, polyester, wol.
Helaas gebruiken ze in verscheidene stukken ook merino en wol.
Patagonia heeft collecties voor dames, heren, kinderen en baby’s.
Het feelgood ondergoed van Saint Basics wordt gemaakt uit natuurlijke stoffen waaronder eucalyptus. Al het ondergoed heeft een mooie pasvorm, anti-geur en bevat geen schurende labels. Saint basics is 95% milieuvriendelijker dan de reguliere merken en 100% vrij van pesticiden. Daarnaast zorgen ze voor een eerlijke productie.
Krijg je geen goed gevoel van het Saint Basics ondergoed, dan krijg je gewoon je geld terug!
Naast eucalyptus gebruiken ze biologisch katoen en houtpulp. De productie vindt plaats in Portugal onder eerlijke omstandigheden. Het transport gebeurd volledig over de weg via de kortste route.
Hun duurzame kleding verkopen ze direct online zonder tussenhanden of winkels. Het geld dat ze daarmee besparen geven ze aan onder andere aan goede doelen.
Naast ondergoed kan je bij Saint Basics ook terecht voor duurzame lounge- en activewear voor dames en heren.
Save the duck biedt een ruim assortiment zwemkledij, vesten, jassen en accessoires voor zowel heren, dames als kinderen aan. Alle deze kleding is duurzaam geproduceerd en 100% vrij van dierlijke producten.
Jaarlijks doneren ze 1% van hun winst aan bedrijven en organisaties die zich inzetten voor de planeet.
Naast het diervriendelijke hechten ze ook erg veel belang aan de mensen die voor hen werken. Daarnaast wordt een groot deel van hun collecties gemaakt uit gerecycleerde plastic flessen.
In 2019 werd Save The Duck bekroond tot Peta bedrijf van dat jaar.
Skot is een duurzaam kledingmerk dat overhemden, polo’s en t-shirts voor mannen maakt. De visie van Skot is een mode-industrie met een minimale impact op de natuur en een positieve imlpact op de mensen. Skot staat daarom gelijk aan topkwaliteit. Hun overhemden gaan extra lang mee en hebben een luxe-uitstraling.
Bij Skot willen ze 100% duurzame mode produceren. Ze gebruiken biologisch katoen zonder pesticiden. Daarnaast proberen ze zoveel mogelijk water te besparen tijdens hun productieproces. De knopen zijn van natuurlijke materialen.
Daarnaast wil Skot een circulaire business model hanteren. Daarom geven ze een premie van 10% als je je gedragen overhemd na gebruik weer bij hen inlevert.
Skot werkt samen met verschillende leveranciers en materialen. Daarom werken ze met certificaten om de ethische en duurzame standaarden te garanderen. Zo hebben al hun stoffen een biologisch certificaat (GOTS of OCS) en worden de t-shirts gemaakt met het Fair-Trade keurmerk.
Thinking Mu is een duurzaam kledingmerk dat voornamelijk gebruik maakt van biologisch katoen en hennep. Hierdoor wordt het waterverbruik drastisch ingeperkt en worden er geen chemische stoffen en materialen gebruikt.
Daarnaast maken ze ook gebruik van gerecycleerde producten om zo de afvalberg te verkleinen.
Elk kledingstuk van Thinking Mu heeft een tag met QR code waarop de afkomst en het verhaal achter de kleding en de productie ervan te bekijken is.
Elk item is eveneens Fair-Trade gecertificeerd. Ook is er bij Thinking Mu geen plaats voor discriminatie, kinderarbeid. Wel wordt er toegekeken op eerlijke verloning en goede werkomstandigheden.
Zowel voor dames als heren is er een erg ruim aanbod duurzame kleding te verkrijgen.
Thought is een duurzaam kleding merk en biedt een ruim assortiment kleding voor dames en heren aan. Ze gebruiken verschillende materialen in de productie van hun kleding waaronder biologisch katoen, hennep, bamboe, tencel, modal, gerecycleerd polyester en wol.
Daarnaast hebben ze ook eenruim vegan aanbod gecertificeerd door PETA.
Voor hun labeling en verpakking gebruiken ze gerecycleerd papier.
De duurzame kleding van Unrecorded is gemaakt van biologisch katoen. Enkele van hun kledingstukken bevatten ook wol. De biologische katoen die ze gebruiken in het grootste deel van hun collecties is GOTS gecertificeerd. Deze katoen is afkomstig van boerderijen en wordt geproduceerd onder eerlijke, veilige en hygiënische omstandigheden.
Naast duurzame en biologisch kleding hebben ze ook een klei n aanbod accessoires uit plantaardig leer.
Thought is een duurzaam kleding merk en biedt een ruim assortiment kleding voor dames en heren aan. Ze gebruiken verschillende materialen in de productie van hun kleding waaronder biologisch katoen, hennep, bamboe, tencel, modal, gerecycleerd polyester en wol.
Daarnaast hebben ze ook eenruim vegan aanbod gecertificeerd door PETA.
Voor hun labeling en verpakking gebruiken ze gerecycleerd papier.
Vaude is een bekend merk op vlak van duurzame outdoor- en sportkleding. Daarnaast hebben ze ook een ruim assortiment duurzame uitrusting en accessoires zoals rugzakken, tassen, tenten en slaapzakken.
Vaude zet zich volop in voor zowel de natuur als de mens. Daarom zijn veel van hun producten milieuvriendelijk en fair. Sinds 2012 werken ze in het hoofdkantoor volledig klimaatneutraal én sinds 2022 zijn ook all producten klimaatneutraal.
De producten van Vaude hebben een tijdloos design en zijn gemaakt van robuuste materialen die makkelijk te herstellen zijn.
Naast hun eco-friendly producten dragen vele producten het Green Shape label. Het Green Shape label houdt in dat er zowel minder water, chemicaliën en CO2 gebruikt wordt tijdens het productieproces van hun uitrusting en accessoires. Daarnaast worden al deze producten gemaakt onder eerlijke omstandigheden.
Vaude biedt een ruim assortiment duurzame kleding voor verschillende sporten en activiteiten aan, zowel voor dames, heren als kinderen.
Vrolijke kleuren en zachte stoffen zonder naden en kriebelende labels. Kleding die lekker zit en die je de hele dag kan aanhouden ongeacht wat je ook aan het doen bent. Kleding die je eigenlijk nooit meer wilt uitdoen. Klinkt dit als muziek in de oren dan moet je zeker een kijkje nemen bij Wilson’s paradise. Wilson’s paradise heeft een ruim assortiment kindersokken en -ondergoed. De sokken en het ondergoed worde gemaakt uit duurzame en natuurlijke materialen waaronder bamboe, modal, supima en tencel.
Ben je op zoek naar duurzame, vegan en biologische kleding? Neem dan zeker een kijkje bij Wolf & Storm. Naast duurzame kleding vind je er ook tassen en accessoires. Het merk Wolf & Storm heeft verschillende keurmerken waaronder: GOTS, Fairtrade, Fairwear, OEKO-TEX, OCS, IVN, RCB en SA8000.
Leuke afkortingen natuurlijk maar deze labels krijg je natuurlijk niet zomaar. Wolf & Storm is zowat op alle vlakken een duurzaam merk. Zo verloopt de volledige productie eerlijk en volgens opgelegde standaarden en in de beste werkomstandigheden. Schadelijke stoffen komen niet te pas aan de productie van deze kleding, tassen en accessoires. Daarnaast worden er ook veel gerecycleerde materialen gebruikt.
Wolf & Storm richt zich volledig op vrouwen.
Bij het merk Zilch staat kleur centraal en creëren ze tijdloze en vrouwelijke kleding met opvallende en uitgesproken prints en kleuren. Er wordt voornamelijk gebruikgemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, viscose, katoen en mengsels van comfortabele materialen. Daarnaast gebruiken ze eco-katoen, tencel, eco-viscose en werken ze met milieuvriendelijke verf.
In de fabrieken in Azië en Griekenland wordt streng toegekeken op de werkomstandigheden en produceren ze volgens de International Labour Standaarden.
Zilch levert enkel aan België en Nederland en heeft naast een webshop ook verschillende fysieke winkels voornamelijk in Nederland. In Gent is er ook één Belgische winkel te vinden.
In deze Xero Shoes review delen wij onze ervaring met deze schoenen. Eerder schreven we al een artikel over vegan barefoot schoenen en de voordelen
Een wat nieuwer fenomeen als je duurzamer wilt leven is menstruatie ondergoed. Eerder had ik het al over duurzame alternatieven voor maandverband en tampons zoals
In deze Snuggs review vertel ik je alles over dit mensturatieondergoed en mijn ervaring ermee. Mijn ervaring met Snuggs Naar aanleiding van een artikel over
Een lekker rondje fietsen in een mooie omgeving, daar wil je natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Helaas steekt zadelpijn er bij veel mensen een stokje
In deze Moodies undies review vertel ik je alles over dit menstruatieondergoed en deel ik je mijn ervaring ermee. Mijn ervaring met Moodies Undies Duurzame
Barefoot schoenen zijn schoenen met een erg dunne zool, zonder demping en zonder hielverhoging Hierdoor evenaar je het gevoel alsof je blootvoets aan het stappen
Nu het weer wat kouder wordt gaan we ons allemaal wat warmer kleden. Ben je nog op zoek naar een duurzame winterjas dan gaan we
Ben jij op zoek naar een duurzame jeans? Wij lichten hieronder enkele merken uit. Bijna iedereen heeft een demin in zijn of haar kast liggen.
Duurzame zwemkleding is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je duurzamer wilt gaan leven. Maar als je al een tijdje de rest
Als je fatsoenlijk wil sporten, is een goede uitrusting het halve werk. En als diezelfde uitrusting ook nog eens blits, kwalitatief sterk en (zowaar) volledig
Vaak staan mensen die aan yoga doen ook bewuster in in het leven. Ben jij zo iemand dan is de kans groot dat je ook
De kledingindustrie is één van de meest vervuilende en daarom ga ik altijd graag op zoek naar duurzame alternatieven zoals ook bij het ondergoed. Het
Onderdeel van Online Vibes