Van iets dat 71% van het aardoppervlak beslaat verwacht je niet direct dat er een tekort aan zal ontstaan. Helaas is slechts 3% zoet en drinkbaar, is de verdeling over de wereld niet helemaal optimaal en is het sowieso niet onverstandig om met deze kostbare stof respectvol om te gaan. Om beide problemen tegen te gaan en/of te voorkomen zijn er legio tips, trucs en regels, plus allerlei organisaties die zich inzetten om de waterproblematiek in een aantal landen en gebieden een halt toe te roepen.
Tips om te besparen op water
Voor alles is naar goede gewoonte een oplossing. Hier alvast enkele tips die je op weg kunnen helpen naar een zuiniger, ecologischer waterverbruik.
- Gebruik lokaal water.
- Laat een lekkende kraan direct herstellen.
- Voorzie een toilet met spaarknop of een eco-toilet.
- Gebruik een spaardouchekop.
- Geef je tuin en planten regenwater.
- Gebruik een timer onder de douche.
- Gebruik regenwater om te poetsen, het toilet door te spoelen, in de wasmachine, enz.
- Vang water op (bijvoorbeeld wanneer je wacht tot het douchewater warm wordt).
- Kies voor biologisch en seizoensgebonden groenten en fruit.
- Ga voor minder of helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen (melk, vlees, kaas, enz.).
- Kies voor zo puur mogelijke voeding die zo min mogelijk bewerkt moet worden.
- Koop biologische kleding (o.a. hennep, bamboe, enz.).
Regenwater recupereren
In België en Nederland valt het regenwater gewoonlijk met bakken uit de lucht. Hoewel we daar soms van balen is het meteen ook een zegen, want je kan het op allerlei manieren gebruiken en daardoor gigantisch besparen op je leidingwaterverbruik. Natuurlijk is regenwater niet van dezelfde kwaliteit als kraantjeswater, dus doe je er best aan het niet te gebruiken voor de bereiding van voeding en je persoonlijke hygiëne (douchen en baden).
Wel is het bij uitstek geschikt om je tuin te besproeien, het toilet door te spoelen en de schoonmaak te doen. Anno nu is een regenwaterput zelfs verplicht bij een nieuwbouwwoning of een renovatie, dus kan je er beter je voordeel mee doen. Wat je nodig hebt is een goede regenwaterinstallatie met daarbij de volgende aandachtspunten:
- Een goede filtering van het water (vooral voor de wasmachine en schoonmaak)
- Een niet te kleine en evenmin te grote tank. Je wil niet zonder vallen, maar het is ook belangrijk ze af en toe helemaal op te gebruiken.
Jouw waterafdruk
We weten dat we dagelijks een flinke hoeveelheid water verbruiken. Waar we ons minder van bewust zijn is dat er ook massa’s water verbruikt wordt voor de productie van je voeding en kleding. Zeker voor de productie van vlees, veevoeder en gewassen als katoen zijn echt gigantische hoeveelheden vereist. De gemiddelde Belg verbruikt – al deze factoren indachtig – gemiddeld zo’n 7400 liter water…per dag(!)
Ter illustratie; een appel van 150g heeft een watervoetafdruk van 40 liter (in België), een stuk rundsvlees van 200gr daarentegen heeft een afdruk van (niet schrikken) zo’n 3900 liter. Deze ‘verborgen’ hoeveelheden noemen we ‘virtueel water’ en is precies datgene waar we ons ecologisch gesproken ongerust over zouden moeten maken. Hier rekenschap mee houden is dan ook geen overbodige luxe.
Graag te weten komen wat jouw persoonlijke watervoetafdruk is?