Wat te doen tegen fruitvliegjes - ecolgische en diervriendelijke, vegan oplossing

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Ecologische en diervriendelijke tips

De zomermaanden, als het wat warmer wordt zie je ze in elke keuken: fruitvliegjes. Heel vervelend, dus wat kan je er tegen doen? Het liefst natuurlijk wel op een manier zonder chemische middeltjes en diervriendelijk.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes kunnen al van ver fruit of groenten ruiken dat aan het rotten is. Maar ook alcohol en gesuikerde drankjes hebben hun voorkeur. ’s avonds drinken wij al eens graag een biertje en niet veel later is er al een fruitvliegje in aan het zwemmen.

Doordat ze zo klein zijn kunnen ze makkelijk door kleine openingen naar binnen komen.

Maar je kan ze ook zelf meebrengen. Als je rijp fruit in de winkel koopt dan kunnen fruitvliegjes hun eieren er al op gelegd hebben.

Wij hebben enkele tomatenplanten in de tuin staan en bompa heeft er ook, dus in de zomer hebben we steeds vee tomaten in huis. Dan durft het wel te gebeuren dat er eentje barst of een rot plekje krijgt. Gegarandeerd dat er dan massaal veel vliegjes aan zitten.

Dat is geen reden voor mij om de tomaten in de koelkast te bewaren want dat is niet goed voor een tomaat.

Het kan ook zijn dat je op de afwas die er staat nog restjes eten zit, daar komen ze ook op af. 

Fruitvliegjes voorkomen

Vliegenramen

Vliegenramen kunnen fruitvliegjes voorkomen. Maar opgelet, zelfs de kleinste opening die niet goed is afgesloten of een kleine beschadiging in van het vliegenraam kan er al voor zorgen dat ze naar binnen kunnen komen.

Je fruit en groenten wassen of in de koelkast bewaren

Aangezien het gekochte fruit al eitjes kan bevatten, kan je het fruit en de groenten eerst wassen eventueel met wat baking soda in het water.

Doe 1 à 2 theelepels baking soda in water en leg je groenten en fruit er in. Laat het een kwartiertje trekken en spoel dan alle goed af. Dit is niet enkel geschikt als je eitjes wilt verwijderen, maar ook om pesticiden (als je geen biologische groenten of fruit gekocht hebt) op de schil te verwijderen.

Je kan alles ook in de koelkast opbergen i.p.v. op het aanrecht in je fruitschaal te leggen. Daar ben ik zelf niet zo’n fan van omdat dat ten koste kan gaan van de smaak. Zeker bij tomaten.

Bedek je fruit

Over je fruitschaal kan je een vliegenkap plaatsen. Zo kunnen ze misschien nog wel binnen in je huis, maar kunnen ze niet aan het rijpe fruit om er hun eitjes te leggen.

Verwijder restjes of rottend fruit onmiddellijk

Zodra je een wat alcohol of frisdrank gemorst hebt, kan je deze best onmiddellijk afvegen. Ook een rottend stuk fruit, het afval als je eten maakt (schillen), restjes eten die in de afwasbak blijven liggen kan je best zo snel mogelijk verwijderen. Daarvoor kan het handig zijn om een afsluitbare compostemmer te gebruiken, eventueel eentje met filter. Zo hoef je niet steeds naar de grote compost te lopen.

Je kan ook een bokashibak gebruiken waardoor je je je eigen compost kan maken.

Schoteldoeken en keukenhanddoeken

Leg gebruikte schoteldoeken en keukenhanddoeken weg na gebruik. Hier komen ze namelijk ook op af en er kunnen ook eitjes ingelegd worden. Laat gebruikte schoteldoeken dus geen taken op het aanrecht liggen.

Wat te doen tegen fruitvliegjes – hoe kom je er van af?

Je hebt het niet kunnen voorkomen. Er zijn al fruitvliegjes. Je ziet er gisteren misschien een paar en vandaag krioelt het al van de vliegjes. Ze planten zich super snel voor.

De meeste oplossingen die je tegen komt zijn ofwel niet ecologisch ofwel niet diervriendelijk. Er worden vaak producten gebruikt met chemische middelen in. Ofwel gebruikt men een potje met daarin onderin een beetje appelazijn of bier. Dit wordt dan afgesloten met plasticfolie met een gaatje in.

Hier komt ie dan: mijn diervriendelijke en ecologische oplossing om van fruitvliegjes af te geraken.

De fruitval

Gebruik een glazen potje. Leg daar onderin een stukje rottend fruit. Maak nu een trechter van een stukje papier. Op deze manier kunnen de fruitvliegjes er wel in maar er niet uit.

Fruitval om fruitvliegjes te vangen

Een andere manier is om een stuk fruit in een glazen pot te leggen. Maak enkele kleine gaatjes in het deksel (met een nagel en hamer). Schroef het deksel op de pot.

Doordat er geen vloeistof inzit (zoals meestal gedaan wordt) zullen ze ook niet verdrinken. Zo kan je het stukje fruit regelmatig in de compostmarkt gaan gooien.

Hoe kom je van fruitvliegjes af

Fruitvliegjes planten zich razendsnel voort en leggen zo’n duizend eieren. Dan duurt het maar zo’n acht dagen vooraleer zo’n fruitvliegje volwassen is. Je ziet hoe snel kan gaan voordat ze massaal aanwezig zijn.

Daarom is het belangrijk om deze tips zo snel mogelijk toe te passen. Zorgen dat alles goed proper blijft, iets wat begint te rotten onmiddellijk verwijderen, en de fruitval maken zodat je ze snel buiten kant zetten.

Nu weet je wat te doen tegen fruitvliegjes. Laat me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie wat je van deze tips vond.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven