huis koelen zonder airco

Huis koelen zonder airco

Er zijn verschillende redenen waarom je je huis zou willen koelen zonder airco zoals je in dit artikel zal merken. Ook bekijken we de verschillende manieren hoe je dat kan doen.

Nu de temperatuur al dagen boven de 30 graden uit komt, zoek je al eens vaker de verkoeling op. Meestal is het dan in huis toch wat frisser dan buiten. Maar na enkele dagen begint de hitte te stijgen wat soms voor slapeloze nachten kan zorgen. 

Mijn bureau is ook boven en daar is het nu ook een sauna. Nu werk ik zelf meestal buiten (’s morgens en ’s avonds) maar in de namiddag wordt het me toch te warm en ga ik naar binnen. Daar is het gelukkig een stuk koeler.

Waarom zou je zonder airco willen koelen?

Nu de zomers steeds warmer worden kopen ook steeds meer mensen een airco. Maar je kan ook van mening zijn dat je liever geen airco wilt en dat kan verschillende redenen hebben. 

Ziek worden

Zet mij in een omgeving met airco en ik wordt ziek. Als het niet te koud staat duurt het wat langer, maar dan nog kan mijn lichaam dat niet verdragen. Ik krijg hoofdpijn, keelpijn en wordt misselijk. Ik ben ooit op een vakantiejob naar huis moeten gaan omdat ik me vreselijk misselijk voelde door de airco die er op stond. 

Ik heb er dan ook bewust voor gekozen geen airco te willen in mijn auto. Dat leek wel een optie aangezien ik daardoor veel langer moest wachten.

Energieverbruik

Een airco is een energieverslinder. Als je het kan combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan gaat het nog, maar anders kost je airco je heel wat geld ieder jaar. Behalve het geld is het natuurlijk ook een groot duurzaamheidsprobleem. Als iedereen airco gaat installeren en er daardoor meer energie opgewekt moet worden, gaan we met tekorten komen. Het zal zo ook langer duren vooraleer we volledig naar groene energie over zullen stappen.

Milieuvervuilend

In een airco zit koelmiddel.  Er zijn airco’s met een natuurlijke koelmiddel en andere met fluorkoolwaterstof. Dat laatste komt jammer genoeg het meest voor en kan zorgen voor klimaatproblemen als de broeistofgassen vrij zouden komen bij het installeren of weghalen van de airco. Als je dan toch een airco aanschaft, kies je er best eentje met propaan, isobutaan of CO2 als koelmiddel.

Je huis koelen zonder airco, hoe kan je dat doen?

Er zijn allerlei manieren om ervoor de zorgen dat je niet smelt in je eigen huis. Sommige van de manieren zijn effectiever dan andere en sommige zijn structureler. Moet je nog starten met de bouw of ga je verbouwen dan kan je best al met de structurele zaken rekening houden. Je gaat er anders gegarandeerd spijt van hebben.

Maar ook als je huis al wat langer staat of je huurt dan kan je er nog voor zorgen dat je het wat koeler hebt. Check dan hieronder zeker de tips.

Huis isoleren

Een goede isolatie doet al wonderen. Je merkt dit verschil heel fel tussen nieuwe en oude huizen. Bij oude huizen zal de temperatuur al na een dagje hitte de hoogte in gaan, bij nieuwe huizen kan dit heel lang duren. Heb je nog geen (goede) isolatie, dan kan je erover denken om dit te voorzien.

Warmtepomp

Dit klinkt heel tegenstrijdig maar een warmtepomp kan voor passieve koeling zorgen. De warmte van je huis gaat naar de aarde waardoor je in de winter ook makkelijker je huis terug kan verwarmen. Het verbruikt heel weinig energie om je warmtepomp als koeling te gebruiken.

Groendak

Heb je een plat dak dan kan je overwegen om er een groendak van te maken. Dat is niet alleen prachtig, het heeft ook nog eens een isolerende werking.

Bomen

Bomen zijn niet alleen mooi, ze zorgen voor leven in de tuin, maar ze zorgen ook voor schaduw. Zo kan je als je graag buiten bent toch een schaduwplekje vinden. 

Ze kunnen je niet enkel buiten van verkoeling voorzien. Ze kunnen ook zorgen dat het koeler blijft in huis door de boom strategisch te plaatsen zodat je in huis schaduw heeft. En als je kiest voor bomen die hun bladeren verliezen, dan laten ze in de winter gewoon de zon door. 

Je hebt misschien die plaatjes op social media al voorbij zien komen waar de straat heel warm is, alles is beton. Het plaatje ernaast toont de straat met bomen en veel lagere temperaturen. Datzelfde effect kan je ook bij je huis voorzien.

Overdag dicht, ’s avonds open

Doe overdag alle ramen en deuren dicht en probeer het zoveel mogelijk te verduisteren. Als het ’s avonds buiten donker en al wat frisser is, zet je alles open, ramen en deuren. Doordat tegenover liggende ramen en deuren openstaan zal er zo koelte ontstaan.

Als je niet meer wakker ligt van de warmte dan wil je natuurlijk ook niet wakker liggen van de muggen. Zorg dus best voor vliegenramen die de insecten buiten houden tijdens het luchten.

Rolluiken 

Ik heb rolluiken laten installeren omdat ik van het licht niet kon slapen. Maar rolluiken zijn ook ideaal om de warmte zo lang mogelijk buiten te houden. Nu het al meer dan een week boven de 30 graden is begint ook de slaapkamer op te warmen, maar toch is het redelijk lang koel geweest doordat ik door de dag de rolluiken omlaag deed. ’s avonds als het buiten een beetje begint af te koelen kan je de rolluiken terug omhoog doen en het raam volledig open zetten voor wat frisse lucht en zuurstof in je kamer.

Zonwering

Kies liefst voor een zonwering die aan de buitenkant zit. Deze werkt namelijk beter dan zonwering aan de binnenkant. In dat laatste geval komt de zon nog door het raam. Ik zie nu in mijn buurt redelijk wat mensen die een laken voor hun ramen gespannen hebben. Zo kan het natuurijk ook. Dat is een goedkope, snelle en makkelijke oplossing. 

Wil je een oplossing die mooi bij je huis past en beter werkt dan een gespannen laken, dan kan je kijken voor luiken, screens of andere zonnewering.

Luifel of afdak

Door een luifel of afdak te plaatsen zal het zonlicht ook minder snel in je huis komen. Boven mijn terras heb ik een afdak geplaatst. Hierdoor blijft er lange tijd schaduw op het terras, maar daardoor kan de zon ook niet zo snel de woonkamer binnen komen. Als het niet zo heet is, heb ik achteraan in de tuin een klein terrasje voorzien wat wel in de zon is.

Ventilator

Een ventilator zal er niet voor zorgen dat je huis koeler wordt. Maar door de verplaatsing van lucht krijg jij een briesje wat je wel doet afkoelen. Dat kan heerlijk zijn. Wel even alles wat kan gaan vliegen aan de kant leggen 😉

Een ventilator verbruikt zo’n 15 keer minder energie dan een airco wat je ook heel wat geld in je portemonnee scheelt.

Washandje

Nee je zal de temperatuur in huis niet lager krijgen door het gebruik van een washandje. Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. Maar ik koel mezelf wel vaak af door middel van een koud gemaakt washandje.

De aders van mijn handen zwellen fel op bij warm weer en dan helpt het door er regelmatig een koud washandje op te leggen. Maar het kan je ook helpen bij het slapen. Je wrijft regelmatig met het washandje over je hoofd, nek en polsen. Je kan hiervoor ook een koude compress gebruiken.

Slaap eens buiten

Is het echt veel te warm geworden in je slaapkamer dan kan je eens overwegen om buiten te slapen. Het is echt iets wat ik je kan aanraden, want het heeft veel meer voordelen dan enkel een beetje afkoelen.

Minder koken

Allerlei apparatuur (lampen, computers,…) zorgt voor extra warmte. Als je gaat koken en zeker gaat bakken in de oven dan wordt het nog een stukje heter. Een fris slaatje is zeker zo lekker met dat warme weer. Je zou ook iets op je bbq of in je pizzaoven kunnen klaarmaken als je die hebt. Dan kan je toch iets warms eten maar houd je die warmte buiten.

Heb je iets aan deze tips gehad, laat het me dan zeker weten. Ik ben ook heel benieuwd naar welke manier jij gebruikt om je huis koel te houden of te maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven