mason jar

Wat je allemaal kan met de Mason Jar potten

Inmaken is hip en de Ball Mason Jar is dat ook. Overgewaaid uit Amerika wordt het ook een hype in Europa. Ze worden al lang niet meer alleen als inmaakpot gebruikt, maar ook:

  • om eten in te bewaren
  • te kiemen
  • ter decoratie
  • als dessertpotje
  • bloemenvaas
  • als onderdeel van DIY projecten,…

Mason jar potten

Vormen en maten van de Mason Jar

De potten bestaan in verschillende maten en vormen. Zo zijn er potten van 125ml tot bijna 2 liter. En je kan kiezen voor een gewone of bredere opening. De potten met de gewone opening kan je gebruiken voor vloeibaarder voedsel zoals confituur, saus, salsa, marmelade, chutney, gehakte groenten en fruit, … De potten met een brede opening kan je voor volledige of grote stukken groenten en fruit gebruiken, maar ook voor bijvoorbeeld soep.

mason jar hoeveelheid

Handig is dat op sommige potten ook aangeduid staat hoeveel ml er in kan.

Deksels van de Mason Jar

Het standaard deksel bestaat uit 2 delen. Een plat plaatje dat je op de pot doet. Dit heeft een “plakkerig” randje waardoor het de pot afsluit. Daarop draai je de ring zodat het geheel goed vastzit. Het nadeel is dat als je de pot als weckpot gebruikt dat je steeds een nieuw plaatje moet gebruiken. Dit is niet nodig als je de pot gebruikt om droge voeding in te bewaren.

Ook andere bedrijven gaan aan de slag om de Mason Jar functioneler te maken. Zo zijn er ook deksels met leuke vormpjes. Hierin kan je bijvoorbeeld papieren rietjes of bloemen steken. Er zijn ook deksels met een gleuf die je als spaarpot kan gebruiken, tuitdeksels voor kinderen, zeepdispensers, zelfs deksels met lichtcellen om ze als lantaarn buiten te gebruiken.

Mason jar deksels

Ecologische rietjes

Original kitchenware heeft ecorietjes. Deze papieren rietjes zijn biologisch afbreekbaar en in verschillende kleuren en motiefjes verkrijgbaar. Deze passen perfect in het deksel van de Mason Jar. Wel enkel in koude dranken gebruiken. Ikzelf was zo dom geweest het in een warme drank te stoppen, waarna het onderste deel van het rietje bijna verdwenen was 😉

>> Leuke ideeën met de rietjes

mason jar

Knutselen met Mason Jars

Er wordt tegenwoordig ook heel wat DIY projecten gedaan met de Mason Jars: http://www.pinterest.com/superfoodkeuken/mason-jar-crafts-diy/

Mason Jar potten bestellen

Deze leuke potten, deksels en rietjes zijn verkrijgbaar bij Superfood Kitchen.

Heb jij Mason Jar potten? Gebruik je ze om eten in te maken, of toch leukweg voor iets anders? 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven