Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Een optimaal fermentatieproces krijg je door organische resten luchtdicht gefermenteerd te fermenteren. Hier ontstaan nuttige stofwisselingsproducten van micro-organisme. Dankzij Bokashi, maak je van je eigen organische resten een optimale bodemverbeteraar.
Bokashi – keukenemmer – complete set
Waarom Bokashi?
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo een ziekte-onderdrukkende bodem.
Wat doe je met Bokashi?
De gefermenteerde resten kunnen het best in de grond worden ingewerkt om het bodemleven te stimuleren.
- Maak en putje of een geul in de grond en doe hierin de resten. Dek af met een kleine hoeveelheid aarde. Op die manier werkt het fermentatieproces verder wat zeer gunstig is voor de bodem.
- Een andere manier is om je Bokashi (gefermenteerde resten) in de composthoop te mengen. Het grote aantal Effectieve Micro-organismen uit de Bokashi, komen de verwerking van de totale composthoop ten goede.
- Bij vriesweer echter kan je de de resten niet in de grond inwerken. In deze periode kan je de gefermenteerde resten onder een zeil bewaren in afwachting tot de lente. Wissel de lagen Bokashi ook eventueel af met een laag aarde, en creëer zo een eigen gemaakte, zeer voedzame ‘potgrond’.
Hoe Bokashi maken?
Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakte keukenresten en plantenresten.
- Start op de bodem van de bokashi emmer met wat bokashi starter te verdelen.
- Breng je resten altijd in kleine stukjes in de bokashi emmer en druk goed aan.
- Na iedere laag resten, voeg je nog een kleine hoeveelheid bokashi-starter.
- Nadat de keukenemmer vol is, laat je die 2 weken goed afgesloten fermenteren.
- Tap dagelijks het bokashi-sap af, dit kan verdund worden 1/100 bij het gietwater voor je planten of gewoon in de afvoer ter reiniging worden gegoten.
- Na 2 weken is de bokashi klaar en kan die in de grond worden ingewerkt.
Hoe weet ik of de Bokashi goed gelukt is?
Na 2 weken rusten mag de inhoud van de Bokashi-emmer verwerkt worden in de tuin. Bij openen bemerk je een zoetzure geur. In sommige gevallen bemerk je ook een soort ‘schimmel’ op de bovenkant van de resten. Dit is een goed teken. Als de Bokashi onaangenaam ruikt, dan liep het fermentatie proces niet helemaal naar wens. Breng dan de inhoud naar de composthoop.
Bokashi-starten toevoegen in je Bokashi-emmer
Door Bokahi-starter toe te voegen aan het organisch materiaal, verdeel je Effectieve Micro-organismen tussen de resten. De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn zorgen voor productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten. Ze zorgen teven voor een grotere microbiële diversiteit en activiteit.