Vaak beginnen mensen te huiveren bij het idee alleen al. Luiers zijn voor het overgrote deel van de kersverse ouders gebruiksvoorwerpen waar ze liefst zo snel en praktisch mogelijk vanaf willen. Als je er echter goed over nadenkt is het waanzin om elke luier slechts eenmaal te gebruiken, en je kan (wil) je niet eens voorstellen wat voor een afvalberg deze wegwerpluiers veroorzaken.
Bovendien is onze lichte afkeer natuurlijk volstrekt onterecht. Immers, we moeten allemaal van onze afvalstoffen af 😉 De kleine inspanning die het gebruik van wasbare luiers vragen is bovendien van korte duur (lees; tot je kleintjes het zindelijk zijn onder controle hebben). Houdt dat feit + de gigantische reductie van zinloos afval in gedachten, en herbruikbare luiers zijn ineens een stuk aantrekkelijker. Goedkoper ook bovendien!
Tegenwoordig zijn er herbruikbare luiers in alle kleuren en maten en in de meest duurzame materialen. Ze zijn makkelijk in gebruik, vaak veel mooier dan de lelijke witte wegwerpluiers en bijzonder eenvoudig schoon te maken in de wasmachine.
Wasbare luiers of wegwerpluiers?
In de populariteitspolls zal ik er wellicht niet hoog mee scoren, maar iemand moet het zeggen; baby’s zijn behoorlijke vervuilers! Zeker wat betreft de gigantische hoeveelheden wegwerpluiers die jaarlijks worden weggegooid.
Gelukkig groeit het besef dat het ook anders kan en wint de katoenen herbruikbare luier – getuige wereldwijde acties als The Great Cloth Diaper Change – flink aan populariteit. Toch zijn we er nog niet helemaal.
Wat de meeste jonge mama’s en papa’s tegenhoudt om de wegwerpluier te vervangen door diens duurzamere broertje of zusje is het gedoe. Natuurlijk, wegwerpluiers zijn handig. Na de boodschap van je oogappel doe je ‘m uit, vouw je ‘m dicht en gooi je de luier – inclusief vaak onwelriekende substanties – simpelweg bij het afval. Easy does it!
De term ‘luierdoeken’ daarentegen levert nog steeds visioenen op van stapels was, strijk, poepspoelen en ongewenste lekkages. Allemaal niet bevorderlijk voor het enthousiasme van de ouders … maar is dat ook terecht?
Milieu- en kostenplaatje
De samenleving is inmiddels een stuk milieubewuster én financieel zuiniger geworden. We investeren bijvoorbeeld in zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen, isoleren onze woningen beter en willen daar op termijn dus ook financieel voordeel uit halen. Waarom zouden we dan niet hetzelfde doen met luiers?
Zeker, de aankoop van een startpakket herbruikbare luiers kost je al snel een paar honderden euro’s en ook je wasmachine zal een paar tandjes moeten bijzetten. Desondanks vallen ze op termijn een stuk goedkoper uit dan de wegwerpvariant, zeker als je bedenkt dat wegwerpluiers je gemiddeld een extra vuilniszak per week kosten en er veel verpakkingsafval mee gemoeid is.
Die extra wasbeurten wegen daarnaast ook niet op tegen de eerder vermelde hoeveelheid afval. Wel moet gezegd worden dat het kostenplaatje mede afhankelijk kan zijn van het type (zuinige?) wasmachine die je hebt, en of je veel, weinig of helemaal nooit gebruikt maakt van een droger. Die laatste vreet namelijk behoorlijk wat energie.
Nog een interessant weetje: een fors aantal gemeenten kennen kersverse ouders subsidies toe als ze kiezen voor herbruikbare luiers!
Een “gepamperde” rekening
Valt het aankoopbedrag je alsnog tegen? Open dan een ‘wasbare luierrekening’. Immers, wie een baby op de wereld zet, wordt doorgaans met cadeautjes overladen. Zet het rekeningnummer en de term ‘wasbare luierrekening’ op je geboortekaartjes, en laat je vrienden en familie bewust bijdragen aan jouw persoonlijke duurzame keuze.
Gemoderniseerde luiers
Net als de ‘inzittenden’ maakte de luierdoek door de jaren heen ook een forse evolutie door. De moderne herbruikbare luier doet in geen enkel opzicht meer onder voor de reguliere wat betreft gebruiksgemak, comfort en hygiëne.
Uitspoelen is niet langer nodig, hij absorbeert veel beter, en zelfs de meest onhandig aangelegde ouder zal geen enkele moeite hebben om baby’s billetjes in een oogwenk opnieuw te verpakken. Geen gegoochel meer met veiligheidsspelden, maar drukknoppen of een handige klittebandsluiting. Praktisch en doeltreffend.
Je kan vervolgens kiezen uit allerlei verschillende soorten. Zo zijn er voorgevormde en niet-voorgevormde luiers, die op hun beurt weer kunnen onderverdeeld worden in strikluiers, vouwluiers, nachtluiers, meegroeiluiers, all-in-one, enz.
Het komt er vooral op aan je te informeren of zo tot de voor jouw baby meest geschikte keuze te komen. Er zijn zoveel noemenswaardige eigenschappen per soort luier, dat we er makkelijk een hele site zouden mee kunnen vullen. Een site dat we dan wellicht ‘Poop’ zullen dopen 😉
Praktische onderdelen
Bij een wasbare luier kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een inlegvliesje. Dit zijn ‘papiertjes’ die wel vocht doorlaten, maar niet de ontlasting.
Wie een poepluier dient te verschonen kan het inlegvliesje met de ontlasting meteen in het toilet deponeren en bij een plasluier kan je het hergebruiken door het simpelweg mee te wassen. Sommige merken verkopen daarbij biologisch afbreekbare inlegvliesjes, wat vanzelfsprekend nog een stuk interessanter is.
Opgelet; niet elke gemeente waardeert het om inlegvliesjes tussen het groentenafval terug te vinden!
Ook makkelijk is de luierzak, waarin je – zowel onderweg als thuis – de gebruikte luiers kan stockeren. Deze zak kan je vervolgens in de wasmachine uitduwen zonder daarbij je handen vuil te maken. Je wast de zak simpelweg samen met de luiers, maar evengoed in combinatie met je handdoeken, theedoeken en ondergoed in één was. In dat geval weliswaar op een temperatuur van 40 graden! Je kan hiervoor gebruik maken van je gebruikelijke (ecologisch) waspoeder danwel een specifiek luierwaspoeder.
Extra uurtjes
Omdat je ze nu eenmaal moet uitwassen mag je rekenen op een paar extra uurtjes werk per week. Dat klinkt je wellicht niet als muziek in de oren, maar bedenk dat je huishouden na de geboorte van je kind sowieso aan de nodige veranderingen onderhevig zal zijn. Kortom: aan die paar wasbeurten extra raak je snel gewend.
Wasbare zwemluiers
Ook de wasbare zwemluiers zijn er in diverse kleuren en motiefjes.
Voordelen van wasbare luiers
Beter voor de baby
We zouden nog uren kunnen doorgaan over de praktische, financiële en milieuvriendelijkere aspecten van de herbruikbare luier, maar laten vooral we het belangrijkste niet vergeten; namelijk diegenen die het ding in kwestie in de eerste fase van hun leven dagdagelijks zullen dragen … jouw baby.
Hun vocabulaire mag dan nog niet zo erg ontwikkeld zijn, ze laten je heus wel merken wanneer hen iets niet zint of wanneer ze zich ongemakkelijk voelen. Dus wat zijn de voordelen voor hen?
Gezondere billetjes
Sowieso zijn wasbare luiers beter voor de billetjes. Wegwerpluiers bevatten stoffen die weliswaar voor een haast perfecte absorptie zorgen, maar daarnaast ook flink wat vocht onttrekken aan de billetjes van je baby. Vaak met een uitgedroogde huid, roodheid en/of uitslag tot gevolg.
Het is meteen de reden waarom je bij wegwerpluiers steevast zalf aan de billetjes moet smeren. Uiteraard moet je ook wasbare luiers wel regelmatig verversen om dit te voorkomen.
Sneller zindelijk
Doordat een wasbare luier minder absorbeert zal je kindje ook letterlijk ‘nattigheid voelen’. M.a.w.; ze worden er zich veel sneller van bewust en zullen derhalve in een veel vroeger stadium zindelijk worden. Dat is overigens niet zomaar een gedachtegang, maar een wetenschappelijk bewezen feit.
Baby met stijl
Herbruikbare luiers zijn simpelweg mooier dan wegwerp. Je kan ze verkrijgen in allerlei kleuren en diverse prints. Sommige zijn zo mooi dat het bijna een misdaad zou zijn om er een nog een broekje overaan te trekken. Wie wil nou niet dat z’n baby gezien wordt, en welke baby heeft een hekel aan extra aandacht? Precies!
Tonnen minder afval en blije baby’s…dat is me dunkt de moeite van het proberen waard! 🙂
Gebruik jij wasbare luiers of ben je erover aan het twijfelen? Laat zeker jouw reactie achter.
3 reacties
Bestaat dit ook voor gepensioneerden, dus grotere maten?
Ja, dit bestaat. Mevrouw Versteegh van http://www.diaperdesign.nl zou je kunnen helpen of http://www.ecobaby.be, die maken ook luiers op maat . Succes!
Ik kwam ook deze tegen: http://www.graceisgreen.com/products/bambinex-volwassen-wasbare-luier