Perfect slapen in 7 stappen - review boek van William van der Klaauw

Perfect slapen in 7 stappen – William van der Klaauw (review)

Aangezien mijn slaap de laatste jaren niet meer is wat het moet zijn, las ik het boek Perfect slapen in 7 stappen van William van de Klaauw van de website slaapwijzer.net.

Slapen is iets wat we allemaal moeten doen en wat heel belangrijk is, het zorgt er namelijk voor dat je lichaam en geest kunnen herstellen van de afgelopen dag en dat je de volgende dag weer fris en vol energie kan beginnen.

Toch gaat het hier bij velen verkeerd. Niet in slaap kunnen vallen, hele nachten woelen, te veel piekeren, een verkeerd slaapritme. 

Mijn slaapritme is enkele jaren geleden een beetje verkeerd gelopen. Heel lang doorwerken (ca 3 u ’s nachts) om de deadline van ons boek te halen. Daar kwam nog bij dat Snoopy die nachten gromaanvallen kreeg, waardoor je niet anders kan dan wakker schieten. Met als gevolg dat ik door de dag vrij zombie-achtig rondliep en vaak in de namiddag even moest gaan rusten.

Het werd iets beter maar helemaal goed kreeg ik het ritme niet. Afgelopen winter en de winter daarvoor kreeg Snoopy weer hevige gromaanvallen waardoor er van slapen weer niet veel in huis kwam. Ik moest weer regelmatig in de namiddag gaan liggen en mijn energie was op.

Toen de gromaanvallen stopten, werd het terug beter, maar toch bleef het bij te laat gaan slapen en ’s morgens niet kunnen opstaan.

En toen kwam ik dit boek tegen …

Perfect slapen in 7 stappen (review)

In dit boek zal je zien dat goed slapen niet iets is waar je een kwartiertje voor het slapen gaan mee begint. Je hele dag bepaald namelijk of jij lekker in slaap zal vallen of niet.

Boek Perfect slapen in 7 stappen - William van der Klaauw van Slaapwijzer

Het boek is al in z’n 8ste druk, dus vele mensen zijn hier al mee geholpen.

William heeft een methode om beter te kunnen slapen. Deze bestaat uit de volgende 7 stappen:

 • Herstel het vertrouwen
 • Zorg voor structuur en regelmaat
 • Maak optimaal gebruik van licht en duisternis
 • Kies voor een ‘slaapverwekkende’ levensstijl
 • Ontwikkel de slaaproutine die voor jou werkt
 • Val in slaap zonder angst
 • Slim wakker worden

Je merkt het al aan deze stappen, het is een levensstijlverandering die je gaat toepassen om zowel goed te kunnen slapen als fris wakker te kunnen worden.

In het boek staan handige en vooral ook praktische tips voor in je slaapkamer. Een goed slaapproces begint echter al vroeger, veel vroeger. Namelijk als je ’s ochtend uit bed komt.

Ook krijg je antwoord op vragen als ‘moet ik nu wel of niet iets eten voor het slapen gaan’, ‘Is douchen ’s avonds nu een goed of slecht idee?’, ‘hoe ga ik om met piekerende gedachtes zo vlak voor het slapengaan?, ‘moet ik nu op mijn rug, zij of buik slapen?’

Qua voeding lees je vaak tegengestelde dingen, de ene groepering zegt dat koolhydraten belangrijk zijn én aan de andere kant dat ze des duivels zijn. In het boek wordt ook aangeraden om koolhydraatarm te eten.

Dat is iets waar ik zelf niet helemaal enthousiast van kan worden. Wat ik wel goed vind is om de geraffineerde koolhydraten te vermijden, maar ik geloof dat je alle drie de macronutriënten nodig hebt. Maar dan wel de pure vorm en niet de bewerkte voedingsstoffen.

Het boek is zeker niet gemaakt zodat dat je geen leven meer zou hebben omdat je allemaal regels moet volgen en dat allerlei dingen verboden zouden worden. Er worden inderdaad bepaalde dingen aangeraden maar er worden ook tips bij gegeven hoe je het in beperkte mate toch kan doen. Het moet leuk blijven. Je wilt juist beter slapen om meer uit je dag en leven te halen, dus moet die dag ook geen afzien worden.

Wat zeker nieuw voor me was, is de beweging die je door de dag doet, dat die ook een belangrijke bijdrage voor je nacht kan hebben. Wat hiervoor het beste werkt en hoe vaak je dat moet doen, wordt allemaal uitgelegd in het boek. Dit is iets waar ik zeker mee aan de slag ga.

Langer blijven liggen om slaap in te halen is iets wat ik heel vaak doe. In het boek staat dat dit geen goed idee is want zo wordt het eigenlijk een vicieuze cirkel. Dat herken ik heel goed.

Mindfulness, meditatie en visualisatie kunnen ook heel erg helpen bij een goede nachtrust.

Verder vind ik het een hele leuke om ochtendbonussen toe te gaan voegen aan je ochtendroutine. Hierdoor zal je frisser en vrolijker wakker worden.

Met de natuur mee slapen

Het werd me ook duidelijk waarom mijn slaap een paar zomers geleden zo goed was. Het was veel te warm op de slaapkamer en ik besloot buiten te gaan slapen. Op het ligbedje van de tuinset. Nee, dat is niet het meest comfortabele om te liggen. Natuurlijk legde ik er wel een deken op, maar het was toch best hard. Ik kreeg na een week zelfs een blauwe plek op mijn bovenbeen.

Toch sliep ik toen super. Het werd heel vroeg licht, want het was juli. De natuur deed me deugd, ik sliep onder de boom, de vogeltjes begonnen al te fluiten. ’s avonds zat ik op het terras en werd het donker. Ik had die periode weinig de computer aan zo laat en was daardoor ook relaxter. Andere momenten durft die computer vaak tot 22u, 23, 00, 01u aan te blijven.

Mijn ogen begonnen dicht te vallen en voor mijn doen ging ik vroeg slapen (ca 23u30-00u). De natuur en de krekels gaven een rustgevend gevoel. Ook al sliep ik niet zo’n hele lange nachten, toch was ik ’s morgens veel beter uitgerust. 

Wat kost het boek Perfect slapen in 7 stappen en wat krijg je ervoor?

Het boek Perfect slapen in 7 stappen kan je nu met korting bestellen voor €37. Als je het boek bestelt krijg je sowieso al het fysieke hardcopy boek. Daarnaast krijg je ook het ebook erbij.

Bovendien krijg je nog extra bonussen:

 • Een maand na de aanschaf mag je een mail sturen met een vraag waarop je een persoonlijk advies krijgt.
 • Slaapchecklist zodat je de theorie ook meteen in de praktijk kan toepassen.
 • e-cursus dieper slapen
 • Ebook: kalmeer je gedachten en val direct in slaap
 • Ebook: welterusten snacks
 • Mp3 met relaxatiemuziek
 • Maand gratis toegang tot een afgeschermde online omgeving met informatie, inspiratie en tips rond slapen

De meeste bonussen zijn tijdelijk, dus best niet te lang wachten als je daar gratis gebruik van wilt maken. En mocht je nog twijfelen, er is een 90 dagen niet goed geld terug garantie.

Wie is William van der Klaauw?

William van de Klaauw is de schrijven van het boek Perfect slapen in 7 stappen. Hij is ook de oprichter van de website www.slaapwijzer.net. Aangezien hij jaren geleden zelf problemen had om in slaap te valen ging hij op onderzoek uit. Hij vond echter niet zo heel veel info en is toen boeken en onderzoeken gaan lezen en testte dit in de praktijk uit. 

Deze info wilde hij delen op zijn site en het werd een enorm succes, want meer dan 80.000 mensen bezoeken de website elke maand. Daarom wilde hij een aanpak ontwikkelen waardoor slaapproblemen opgelost zouden worden. En zo ontstond zijn boek.

Een wondermiddel om meteen in slaap te vallen is iets waar William niet in geloofd. Hij is dan ook een grote voorstander van de oorzaken aan te pakken i.p.v. met een pilletje bijvoorbeeld een symptoom te bestrijden.

Toen ik contact met hem opnam over het boek (’s nachts, oeps), kreeg ik de volgende ochtend al meteen een antwoord van hem terug.

Conclusie van Perfect slapen in 7 stappen

Als ik het boek zo lees (het leest trouwens enorm vlot) herken ik vele technieken die ik als kind eigenlijk automatisch toepaste. Ik sliep lekker en rustig en viel altijd met goeie gedachten in slaap. Het lijkt er op met het ouder worden, dat je al deze dingen vergeet en gewoon maar leeft en doorgaat zonder echt bewust stil te staan. Dit zorgt ervoor dat je nachtrust er steeds op achteruit gaat.

Ik ga meer leven terug zoals kind en ook lekker visualiseren in bed. Met daarbij nog alle andere tips en praktisch toepasbare dingen weet ik zeker dat ik al snel terug beter ga slapen. Ik houd je verder op de hoogte als ik deze tips al enkele weken toe pas.

Ik kan me voorstellen dat al deze aanpassingen je enorm veel lijken, maar je hoeft je leven niet in één keer om te gooien. Neem er iets uit en pas dat een tijdje aan. Als je dat gewoon bent kan je iets anders er uit kiezen en daarmee aan de slag gaan. Zodra je meer van deze dingen gaat stapelen, zal je slaap steeds weer verbeteren. 

Laat me zeker weten wat je van de review Perfect slapen in 7 stappen vond. Hoe is het met jouw slaap?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven