Gipsplaat kennen we bijna allemaal omdat het in de bouw veelvuldig wordt gebruikt. Elk gezin heeft er wel een zolderkamer (of andere) tot een leefbare ruimte mee omgetoverd. Het kent zoveel verschillende toepassingen en heeft zoveel eigenschappen dat we er ook wel een apart magazine aan zouden kunnen wijden.
Ecologisch en gezond materiaal
Het belangrijkste om te weten is dat gipsplaat ook op ecologisch vlak een vriendelijk materiaal is. Bovendien is het ongevaarlijk voor de gezondheid. Over asbest bijvoorbeeld, vroeger een veelgebruikt materiaal in zovele woningen, hoeven we het vandaag de dag niet meer te hebben. Het is ondertussen algemeen bekend welke nadelige effecten asbest heeft/had op ons fysieke welzijn.
Gipsplaat daarentegen heeft bijna geen enkele schadelijke impact op zowel mens als milieu. Bovendien is het materiaal heel poreus waardoor het een grote vochtregulerende werking heeft. Het regelt de omgevingskwaliteit door een teveel aan vocht te absorberen en te bewaren. Het opgeslagen vocht wordt in geval van een tekort dan weer terug afgegeven. Het functioneert, door dezelfde methode, ook als luchtfilter door schadelijke stoffen uit de omgeving op te nemen.
Het is bizar om vast te stellen maar qua structuur en eigenschappen is gipsplaat nog het best te omschrijven als een bijna perfecte weergave van onze eigen huid. Weet je meteen ook de reden waarom men je bij een botbreuk in het gips zet. Het is stevig en de behandelde delen van je lichaam kunnen nog steeds vrij ademen.
Gipsplaat als uitstekende isolator
Maar goed, we hadden het over bouwen. Naast eerdergenoemde eigenschappen is gipsplaat ook een uitstekende isolator voor warmte en geluid. Het eerste levert een positieve bijdrage aan je energiefactuur en het laatste bewaart je (hopelijk) goede verstandhouding met de buren. Daarnaast is het makkelijk te hanteren en te bevestigen vanwege de lichtheid van het materiaal. Enige voorzichtigheid is voor de plaatsing wel geboden omdat het erg snel breekt bij geringe druk. Als de achtergrond waarop je de gipsplaten plaatst daarentegen goed is overdacht en de gipsplaat voldoende steun krijgt over de hele lengte kan je er gerust een dolle stier op loslaten (te nemen met een korrel zout). Voor het bevestigen ervan zijn ook allerlei slimme manieren en producten voorhanden. Stalen frames bijvoorbeeld die je op enkele centimeters afstand van de wand plaatst en waar je de gipsplaten eenvoudig kan inschuiven. Ze zorgen ervoor dat de wand overal kaarsrecht is, ongeacht de toestand van de achtergrond. Ideaal als je oorspronkelijke muren niet zo correct gemetseld zijn als je zou willen.
Cradle to cradle
Bij het ‘Cradle to Cradle’ principe scoort gipsplaat ook bijzonder goed. Tenminste, als de producent in kwestie dat belangrijk vindt. Check bij aankoop van je gipsplaten voor de goede orde welke firma ze produceert en of ze recycleren of niet. Het is namelijk heel goed mogelijk gipsafval en oude platen tot nieuwe om te toveren. Zonder enig kwaliteitsverlies. Het is een kleine moeite en een mooi streven.
Ga dus gerust aan de slag met gipsplaat als je houdt van eco, makkelijk en een goed resultaat. Veel klusplezier!
Eén reactie
Mijn hele gerenoveerde woning is van binnen voorzien van gipsplaten. In de woonkamer zit er een laag granol overheen. Eigenlijk ben ik er heel tevreden over. Alleen moet ik holle-wandpluggen gebruiken wanneer ik iets ophang. Zo’n plug komt er ook nooit meer uit.