Veilig op de weg in de winter

Veilig op de weg in de winter – zonder het milieu schade aan te brengen

 Grootste minpunt van de winter zijn de vaak behoorlijk gevaarlijke verkeersomstandigheden. Ijs en sneeuw zijn nu eenmaal niet de meest veilige substanties om te doorploeteren. En hoewel de mens vindingrijk genoeg is om die ongemakken een beetje te verlichten, die methodes zijn niet altijd even eco-vriendelijk.

Gebruik beter geen zout

Om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen wordt er massaal strooizout gebruikt. Ook burgers maken graag gebruik van zout om hun oprit opnieuw zichtbaar en veilig te maken. Niet in de laatste plaats omdat het vaak verplicht is om verzekeringstechnische redenen (aansprakelijkheid voor ongevallen op jouw oprit).

Helaas is al dat strooizout nefast voor fauna en flora. Vaak bevat strooizout namelijk zware metalen die uiteindelijk zullen doorsijpelen in de watervoorziening.

Ook belet het planten om voedingsstoffen uit de bodem te kunnen onttrekken en riskeren allerlei dieren ernstige (brand)wonden door simpelweg over een met strooizout behandeld oppervlak te lopen. Dat geldt zowel voor wilde dieren als vossen en egels, als voor je kat en hond.

Ondanks die nadelen willen we natuurlijk zelf ook naar buiten kunnen zonder het vege lijf te riskeren. Om sneeuw en gladheid op de (grote) wegen te kunnen vermijden zal de mens helaas nog de nodige intellectuele en financiële inspanningen moeten leveren.

Gelukkig kan je – zoals steeds – je eigen bescheiden steentje bijdragen! Hoe?

Sneeuw scheppen

Klinkt simpel en is het ook. Zeker, hoe meer sneeuw, hoe lastiger dit wordt. Bekijk het echter eens van de andere kant; sneeuw scheppen levert je niet alleen een nette en veilige oprit op, het is ook uitstekend voor je conditie! Bovendien krijg je het sowieso snel warm 😉

Sneeuw scheppen doe je trouwens best zo snel mogelijk nadat het sneeuwen is opgehouden, aangezien die dan nog niet is vastgevroren. Ben je zelf niet fysiek in staat tot deze vorm van sneeuwpret, dan is er vast wel iemand in je buurt die een zakcentje kan gebruiken!

Gebruik zand en/of vogelzaad

Ofschoon zand als sneeuwruimer zeker niet altijd ideaal is (het kan klonteren en veroorzaakt verstoppingen) is het wel een milieuvriendelijker alternatief. Zand verwijderd overigens geen sneeuw of ijs maar het zorgt wel voor een stevige ondergrond en dus minder risico op uitschuivers. Vogelzaadjes strooien is misschien nog een betere optie. Ze bieden evenveel grip en na de winterperiode ligt er geen berg nat, modderig zand op je oprit.

Gebruik een ‘snow melt mat’

De naam zegt het allemaal. Een ‘snow melt mat’ is een uitrolbaar tapijt dat elektrisch verwarmd kan worden.

Rol het uit over je oprit (of op de plaatsen die echt ijsvrij moeten zijn), steek de stekker in en hup…weg sneeuw en ijs! Uiteraard is het verbruiken van elektriciteit evenmin eco-vriendelijk, maar het hangt er mede vanaf waar je die energie vandaan haalt. Je hoeft het tapijt ook geen 24 uur op 24 te laten draaien. Met een kloktimer kan je bijvoorbeeld makkelijk een interval instellen.

Zeer praktisch en efficiënt, maar toch … alleen als er geen ander alternatief is.

Gebruik gezond verstand

Altijd het meest ecologisch! Draag goede anti-slip laarzen en maak – als je toch strooizout wil gebruiken – alleen de belangrijkste plekken (uitrit, brievenbus, stoep) makkelijk toegankelijk. Kortom; beperk de milieuschade zoveel mogelijk.

Heb jij nog tips om veilig de weg op te kunnen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven