Subsidies Zonnepanelen

Subsidies zonnepanelen – Waar moet ik rekening mee houden?

Hier lees je alles over de laatste regelingen en subsidies omtrent zonnepanelen

Tegenwoordig staat steeds meer in het teken van een duurzame toekomst. Dat zie je ook terug in bijvoorbeeld de maatregelen van de overheid. Er wordt namelijk steeds meer aan gedaan om duurzame oplossingen te stimuleren. Je kan dan denken aan elektrische auto’s, maar ook zeker aan zonnepanelen. Zo zijn er al veel subsidies op zonnepanelen geweest.

Over de afgelopen jaren zien we dan ook steeds meer mensen die zonnepanelen aanschaffen, om zo duurzamer gebruik te kunnen maken van energie. Echter zijn er bij zonnepanelen wel een aantal dingen waar je aan moet denken. Daarom staat dit artikel in het teken van subsidies zonnepanelen. Zo kom jij erachter waar je rekening mee moet houden!

Subsidies zonnepanelen

Om duurzaamheid te stimuleren, was het mogelijk om subsidies te ontvangen wanneer jij gebruikmaakt van zonnepanelen. Helaas zijn deze subsidies nu gestopt van de landelijke Overheid. Aan de andere kant zijn er wel regelingen die het aantrekkelijk maken om zonnepanelen te installeren. De belangrijkste regelingen zullen in dit artikel worden behandeld.

Sommige gemeentes hebben hun eigen regelingen wat betreft zonnepanelen. Daarom is het aan te raden om wat onderzoek te doen naar deze regelingen in jouw gemeente. Zo kom je erachter of je bijvoorbeeld nog recht hebt op een bepaalde subsidie.

Een voorbeeld van een aantrekkelijke regeling, is de energie bespaarlening. Deze kan je aanvragen en maakt het je mogelijk om tegen gunstige voorwaarden zonnepanelen te financieren.

Checklist zonnepanelen
De kosten en het rendement van zonnepanelen weten?
Download de gratis checklist!

Salderingsregeling

Zoals je wel zult weten, leveren zonnepanelen duurzame energie. Om hier het maximale uit te kunnen halen, zijn er bepaalde regelingen in het leven geroepen. Eén van deze regelingen is de salderingsregeling. De kans bestaat dat jij hier nog nooit van hebt gehoord, dus daarom volgt hieronder een uitleg.

Stroom die je opwekt met zonnepanelen, maar zelf niet gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijg jij voor deze stroom net zoveel betaald als dat jij zelf moet betalen voor de stroom die je afneemt bij het energiebedrijf. Erg voordelig natuurlijk, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan.

Er zit namelijk wel een maximum aan. Lever je jaarlijks namelijk meer stroom dan dat je afneemt, zul je een lagere vergoeding ontvangen voor het ‘overschot’. Hoeveel de vergoeding precies is hangt af van het energiebedrijf. Gemiddeld genomen zal de vergoeding liggen op zo’n 3 tot 12 cent per kWh. Daarom is het zo dat wanneer je zelf veel stroom produceert, het verstandig is om te zoeken naar een energieleverancier die een hoge vergoeding biedt. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar profiteer jijzelf ook maximaal.

Salderingsregeling na 2023

Nu kan je nog maximaal profiteren van de zogeheten salderingsregeling, maar vanaf 2023 zal deze regeling afgebouwd worden. Dat is tenminste het voorstel, er kan dus nog van alles veranderen.

Het is nu de bedoeling dat je vanaf 2023 steeds minder stroom weg mag strepen. Vanaf 2031 zou je helemaal niet meer mogen salderen. Vanaf dat moment ontvang je een vergoeding voor iedere kWh die je ongesaldeerd aan het energienet levert. Meer hierover op rijksoverheid.

De salderingsregeling zal er als volgt uit gaan zien:

Salderingsafbouw tabel
Salderingsafbouw grafiek

Je kan dus zien dat ieder jaar de hoeveelheid die je mag salderen met 9% wordt vermindert. In 2030 blijft er nog 28% over die wordt het jaar daarop in 2031 volledig weggestreept.

BTW terugvragen zonnepanelen

Om het installeren van zonnepanelen nog wat interessanter te maken: je kan de BTW terugvragen. Dit kan je zomaar enkele honderden euro’s extra korting opleveren.

In principe betaal je 21 procent aan BTW bij de aankoop van zonnepanelen. Daarom is het goed om te weten dat de Belastingdienst dit volledige percentage terugbetaald op de aankoop en installatie van zonnepanelen.

Het terugvragen van BTW op zonnepanelen werkt eenvoudig, maar er zijn wel een aantal stappen die je moet ondernemen om het voor elkaar te krijgen.

Zo moet jij jezelf eerst als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan makkelijk via een formulier op hun website waar jij je aanmeldt als zonnepaneelhouder.

Vervolgens wacht je de reactie van de Belastingdienst af. Dit kan 10 werkdagen duren. Daarna kan je jouw rekeningnummer doorgeven aan de Belastingdienst. Hier zul je de teruggave van BTW op ontvangen.

Met een brief die je hebt ontvangen van de Belastingdienst kan je beginnen met het doen van (digitale) Btw-aangifte. Uiteindelijk zul je de betaalde BTW terug ontvangen min een vast bedrag.

Conclusie: waar moet je op letten bij subsidies zonnepanelen

Inmiddels heb je alweer het einde bereikt van dit artikel. Dat betekent dat we nog even kort terugblikken op de dingen waar je op moet letten bij subsidies zonnepanelen.

Ten eerste is het aan te raden om te kijken naar de regelingen wat betreft zonnepanelen in jouw gemeente. Deze regelingen kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen en het kan zijn dat je recht hebt op een bepaalde subsidie.

Daarnaast kan je gebruikmaken van de energie bespaarlening. Zo kan je tegen gunstige voordelen zonnepanelen installeren. Heb je al zonnepanelen, dan kan je gebruikmaken van de salderingsregeling, waar je profiteert van zelf opgewekte energie die jij niet gebruikt.

Tenslotte is het mogelijk om de BTW op zonnepanelen terug te vragen. Ook dit kan je weer een groot voordeel opleveren. We zien dus dat de subsidies zonnepanelen interessant zijn. Daarom is het niet alleen een goede duurzame oplossing om zonnepanelen te plaatsen, maar word jij er financieel ook beter van op de lange termijn.

zonnepanelen kopen
Benieuwd wat u kunt besparen met zonnepanelen?

Bij StroomVanDeZon helpen ze je vrijblijvend verder!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven