Shantala babymassage is een mooie manier om het contact met je baby te versterken. Wie er alles over weet is Shanti Van Genechten.
Shanti Van Genechten, vroedvrouw van opleiding en inmiddels moeder van drie (en een vierde op komst), was tijdens haar rootsreis naar India danig onder de indruk geraakt van Shantala, een oud-indiase methode van babymassage.
Vooral de positieve filosofie en de krachtige band tussen moeder en kind bleef haar bij. Ze vervolmaakte om die reden in 2006 een opleiding als docente Shantala babymassage bij Joy Ek te Amesfoort (NL), past deze kennis ook toe bij haar kinderen en richtte en passant ook de eerste Belgische Shantalaschool op.
Gelijkgestemden én eerste cursisten vond ze in Annemie en Leentje, en gedrieën schuiven ze aan voor een boeiend gesprek.
Streven naar erkenning van Shantala
Shantala werd in Europa geïntroduceerd door de Franse arts Frédéric Leboyer, nadat die in India een verlamde vrouw zag die haar baby op haar schoot masseerde.
Hij bestudeerde haar handelingen, zag welke positieve effecten die teweegbrachten bij moeder en kind, en besloot dat deze methode overal ter wereld zou toegepast moeten worden. De naam van de vrouw? Shantala.
In tegenstelling tot Nederland – waar Shantala behoorlijk populair is – is deze vorm van babymassage in België nog niet erkend, laat staan bekend.
De gewone babymassage is dat wel, maar vanzelfsprekend zijn er een aantal belangrijke verschillen aan te wijzen.
Shanti Van Genechten: ‘Shantala is veel persoonlijker en gaat een stuk verder dan het masseren van je baby. Dat laatste is namelijk niet zo moeilijk. De rust en ontspanning vinden om opnieuw op een natuurlijke, krachtige manier met je kind te kunnen communiceren is dat wel. Althans, dat geldt voor de meeste ouders in onze moderne maatschappij. Shantala is daarom veel meer een levenswijze dan een techniek.’
“We leren ouders te onthaasten en met hun kind te communiceren”
Leren communiceren
Leentje: ‘Heel belangrijk bij Shantala is het huidcontact en de sfeer van ontspanning Het kind ligt steevast op de blote benen in plaats van op een koud kussen. Dat contact werkt erg rustgevend voor zowel het kind als de moeder.
Het zorgt er ook voor dat je je opnieuw diep bewust wordt van dat wezentje op je schoot en je ook de lichaamstaal van je baby leert begrijpen. je hebt interactie, maakt oogconcact,…’
Shanti: ‘Lichaamstaal is iets waar mensen amper nog bij stilstaan. We zijn vooral verbaal en geloven dat we pas met onze kinderen kunnen communiceren zodra ze kunnen praten, terwijl er juist non-verbaal zoveel gebeurt. Gezichtsuitdrukkingen herkennen we nog wel, maar we luisteren niet meer naar de rest van het lichaam.’
Annemie: ‘Aanraking en affectie tonen is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Men moet dat echt durven en daarbij vooral ook rust kunnen doorgeven.
In feite beginnen we bij de ouders. We leren ze te onthaasten en te ontspannen, opdat ze die gevoelens kunnen doorgeven aan de baby.’
“In een kennismaatschappij vergeet men de essentie van het leven”
Bewustwording door Shantala
De essentie van Shantala is er dus één van bewustwording en onthaasting. Elke dag bewust de tijd nemen om de band tussen ouder(s) en kind te verstevigen. Het is een natuurlijk proces dat helaas niet langer vanzelfsprekend is.
Shanti: ‘Die bewustmaking kan natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen. Zwangerschap wordt nu vooral geregeld door anticonceptie en men plant 1 of 2 kinderen, die ingepast moeten worden in een gezin met twee werkende mensen. We leren als mens soms veel, maar helaas niet hoe we met onze baby’s moeten omgaan.
Daar is jammer genoeg geen handleiding voor (lacht).’
Leentje: ‘Sommige vrouwen kunnen heel moeilijk kinderen krijgen, en als het dan lukt wordt hij of zij vaak als een juweeltje bekeken. De werkelijkheid is echter vaak anders en er wordt een hele druk op het kind gelegd.
Om niet te zeggen dat je verwachtingen als ouder(s) niet wordt ingelost. Dat kan soms nare gevolgen hebben. Alleen al daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap zeer bewust te worden van het leven dat je gaat schenken en je eigen plaats daarin.
Of de ouders die hier komen uit zichzelf al bewuster in het leven staan? Nee, eigenlijk niet. We moeten hen dat echt opnieuw aanleren.’
Annemie: ‘Overigens is Shantala niet alleen goed voor baby’s, maar voor iedereen. Bijvoorbeeld ook voor je ouders of bij bejaarden. Bij de ouders vooral omdat ze dan zelf ervaren wat het voor een baby kan betekenen.
Zelf masseerde ik mijn dochter wanneer ze midden in de examens zat, om haar te kalmeren.’
Positieve effecten van Shantala
Shantala massage stelt kersverse ouders in staat om met de baby te communiceren en heeft in alle opzichten een helende werking. Behalve het versterken van de band tussen moeder en kind kan Shantala bijdragen aan een goede spijsvertering, gezond slaapgedrag, minder spanningen bij onrustige baby’s en een betere weerstand.
Shanti: ‘Het gevoel van geborgenheid wordt versterkt en dat is een goed vertrekpunt voor de latere geestelijke, cognitieve én zelfs lichamelijke ontwikkeling van de baby.
We bouwen het langzaam op in vijf sessies want dat aantal is zeker nodig om het hele concept onder de knie te krijgen. We werken in die vijf stappen dan met thema’s als slaaphygiëne, het gebruik van etherische oliën, speciaal aangepaste muziek en draagdoeken.’
Voor de ouders, door de ouders
Voor wie het nog niet helemaal duidelijk was: bij de Shantalaschool is het geen kwestie van je baby even afleveren voor een massage. Belangrijk voor het contact is net dat je als moeder zelf – onder begeleiding – leert hoe je de massage moet toepassen en hoe je voorafgaand in de juiste stemming kan komen.
Shanti: ‘We doen het alleen zelf als de moeders het echt niet anders willen. Bijvoorbeeld als ze te bang zijn om iets fout te doen. Als die angst en onrust er is zal de massage natuurlijk ook z’n doel voorbijlopen. Al proberen we hen continue te motiveren om het vertrouwen in de verzorging van hun kind terug te winnen.’
Dit klinkt natuurlijk allemaal uitstekend, maar toch hebben we het gevoel dat er één bepaalde categorie schromelijk vergeten wordt. We vragen Shanti, Annemie en Leentje dan ook even naar de rol van de papa’s. komen die ook aan bod?
Leentje: ‘(lacht) Natuurlijk! De band tussen moeder en kind is – zeker in de eerste levensjaren – sowieso een stuk intenser, maar dat neemt niet weg dat ook papa’s baat kunnen hebben bij Shantala.
We nodigen beide ouders uit en leren de vader ook de moeder masseren. Ondertussen past dan iemand anders op de kindjes, zodat ook zij leren werken aan hun wederzijdse band.’
Een goede basis voor de baby
Middels Shantala willen de drie voor het kind een goede basis leggen en mensen ondersteunen in het herbeleven van de essentie van het ouderschap, zodat ze daar de rest van hun leven van kunnen profiteren.
Shanti richtte de school op uit passie (en ook uit noodzaak in Vlaanderen), wilde klein starten, louter met gemotiveerde mensen werken en gaandeweg hun expertise verfijnen.
Met de komst van beide cursisten ligt de toekomst dan ook open. Leentje is kinesiste en heeft een bachelor in gezinswetenschappen, terwijl Annemie ruim ervaring heeft opgedaan in de ecologische crèche Ekoala.
De drie dames delen hun ervaringen en vullen elkaar perfect aan. Binnenkort start dan ook de eerste proefgroep in Vlaanderen.
Shanti: ‘Die is hier specifiek in de buurt (omgeving Diest/Tessenderlo) maar uiteraard is iedereen welkom.
Omdat Annemie en Leentje tegenwoordig in respectievelijk Brugge en Mechelen wonen, kunnen we het ook over gans Vlaanderen doen. We hopen dat we Shantala flink onder de aandacht kunnen brengen.’