Fairphone - duurzame groene smartphone

Fairphone – is deze duurzame, groene smartphone iets voor jou?

Als jij nadenkt over een smartphone en daarbij een duurzame telefoon zoekt, dan denk je er misschien aan om een Fairphone te kopen.

Het meest duurzame is om geen smartphone te kopen, maar dat is in deze tijd vaak lastig. Je wilt snel iets kunnen opzoeken, wilt gps bij de hand, het wordt steeds drukker op de baan dus je wil wel iemand kunnen bellen als je iets overkomt en je wilt leuke herinneringen vastleggen op beeld.

De tweede optie is een smarthphone te kopen en deze te gebruiken tot die stuk is. Elk nieuw model een nieuwe kopen is erg vervuilend. Ik houd ook van goeie technologie, maar mijn telefoon is van 2016, voor mij doet ie nog alles wat ie moet doen, dus ik denk er nog niet aan een nieuwe te kopen. 

Koop je toch een nieuw, dan kan je kijken voor een duurzaam model.

Wat is een Fairphone?

Een Fairphone is een smartphone die rekening houdt met de duurzaamheid van de materialen en met de arbeidsomstandigheden van de mensen die hem moeten produceren.

De Fairphone kwam er in 2013 door een crowdfundactie. Daarna werd hij gewoon verkocht en in 1019 kwam de Fairphone 3 uit. 

Wist je dat de telefoon gemaakt is door een Nederlands bedrijf? Bas van Abel richtte het bedrijf op en aangezien heel wat mensen zich konden vinden in dit concept (corwdfuncdactie was meteen succesvol) kwam ook versie 2 (2015) en versie 3 (2019) op de markt. In 2019 nam Eva Gouwens het stokje als CEO over.

Fairphone heeft niet als doel de grootste speler te worden. Wel willen ze de industrie bewust laten worden over het materiaal dat ze gebruiken en de arbeidsomstandigheden, zodat de volledige industrie duurzamer zou kunnen worden. 

Volgens de groene elektronicagids van Greenpeace (2017) krijgt geen enkele smarthone het A-label. Een B en B- zijn weggelegd voor respectievelijk Fairphone en Apple.  

Dell, HP, Lenovo en Microsoft zijn nog redelijk aanvaardbaar met een C-label. Maar al de rest scoort slechts D of zelfs F.

Bij het rangschikken van de smartphonemakers werd rekening gehouden met het gebruik van energie (schone energie), welke grondstoffen (gerecycleerd, duurzaam ontwerp) en chemicaliën (worden schadelijke gebruikt in het product of bij het produceren). 

Duurzaamheid van de Fairphone

Bij het ontwerpen van een duurzame telefoon wordt ermee rekening gehouden dat deze lang kan meegaan. Ze beloven minstens 5 jaar updategarantie.

De behuizing is gemaakt van gerecycleerd plastic. Ook gerecycleerd koper en tentaal worden gebruikt.

Een vaak gehoorde klacht bij andere merken is dat je het niet open krijgt om zelf reparaties uit te voeren. Hier heb je dan de technische dienst van het merk bij nodig. 

Sommige producten zijn zelfs zo gemaakt dat je het meteen weg moet gooien als het stuk is. Het wordt simpelweg niet meer gemaakt of het is zo duur dat je goedkoper af bent met een nieuw toestel, onze wegwerpmaatschappij.

Hier heeft Fairphone op ingespeeld door dit wel mogelijk te maken. De Fairphone is de eerste modulaire telefoon. Er zit een kleine schroevendraaier bij waarmee je kan doe-het-zelven.

Heb je je telefoon laten vallen en is je scherm stuk, wordt de batterij heel traag. Dan kan je deze makkelijk zelf vervangen.

Je kan dan losse onderdelen kopen, zodat je zelf het onderdeel dat stuk is kunt vervangen.

 • Display
 • Accu
 • Camera
 • Top module
 • Bottom module
 • Speaker module
 • Achterklep

Aangezien het een modulaire smartphone is, kan je in de toekomst modules vervangen door deze van betere kwaliteit, bijv. een camera die betere foto’s maakt.

Modulaire smartphone: fairphone
De modules van de Fairphone

Oplaadkabel en oortjes worden niet meegeleverd. Zo kan je diegene die je nog hebt verder gebruiken. Op zich kan dat als een nadeel overkomen, maar als je meerdere toestellen hebt, bijv. een camera, gps, smartphone, bluetooth speaker, heb je zo heel wat kabeltjes en weet je vaak niet waar je met al deze kabels moet blijven.

Mocht je toch nog een kabel nodig hebben, dan kan je een Quick Charge 3.0 lader van Fairphone kopen. De telefoon ondersteunt snelladen en dat kan wel handig zijn.

Je kan ook nog wat extra dingen bestellen:

 • USB-C kabel
 • USB-Lader
 • Oordopjes met verwisselbare kabel
 • Beschermingshoes (Fairphone 3 heeft 1 kleur, nl. Zwart – Fairphone 2 heeft dit in 4 kleuren, nl. Rood, indigo, wit en Turquoise)

Bekijk hier alle accessoires >>

Nog niet alle materialen die gebruikt zijn, zijn duurzaam omdat deze nog niet verkrijgbaar zijn. Stapje per stapje zal het duurzamer worden.

Oude telefoons recyclen

Als je een nieuwe Fairphone 3 koopt en je levert je oude telefoon in, dan krijg je geld terug als je via de webshop van Fairphone zelf bestelt. Had je een Fairphone 1 of 2 dan krijg je €75 terug. Voor andere telefoons is dat €20. Een deel van deze oude telefoons krijgt een nieuw leven. Een ander deel wordt uit elkaar gehaald en de waardevolle materialen worden hergebruikt.

Je kan hiervoor een gratis verzendlabel aanvragen en je oude telefoon opsturen.

Arbeidsvoorwaarden

Goeie arbeidsvoorwaarden en een juist loon voor alle medewerkers vinden ze belangrijk. Ze bekijken samen met de leveranciers hoe ze de omstandigheden van de werknemers kunnen verbeteren.

Ze zijn lid van Clean Electronics Production Network (CEPN).

Aangezien er erbarmelijke omstandigheden in de meeste goudmijnen zijn, gebruikt deze telefoon fairtrade goud.

Transparantie

Fairphone doet niet geheimzinnig over waar de verschillende onderdelen vandaan komen. Ze hebben zelfs een lijst met alle toeleveranciers en waar deze gevestigd zijn.

Verpakking

Fairphone houdt niet alleen rekening met duurzaamheid bij het toestel zelf, maar ook bij de verpakking. Deze won zelfs de packaging innovatie awards 2018. Er wordt 58% minder verpakkingsmateriaal gebruikt, het wordt in Europa geproduceerd, bevat geen plastic, is 100% recycleerbaar. De verpakking is van FSC gemaakt en het drukwerk bevat plantaardige inkt.

Technische specs

 • Fairphone draait op Android 9. Dus nog niet de nieuwe versie die sinds september uit is.
 • Dual SIM: je kan twee sim-kaarten in het toestel steken
 • Batterij is vervangbaar: ideaal als deze stuk is, of gewoon voor onderweg zodat je geen pokerbank hoeft mee te nemen
 • 64GB opslagruimte. Je kan deze uitbreiden door het gebruik van een MicroSD.
 • 12MP camera aan de voorkant en 8MP aan de voorkant.
 • 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Op steeds meer telefoons kan je enkel nog een bluetooth hoofdtelefoon aansluiten. Dus goed dat je bij deze toch met een kabel kan werken. In deze aansluiting kan je ook een microfoon aansluiten. Zelf gebruik ik deze microfoon als ik met mijn telefoon video’s maak.
Fairphone - duurzame smartphone

Fairphone ervaringen

Qua look vind ik hem niet wow, maar ik ben dan ook het fijne design van Apple gewoon.

De Fairphone is in één grootte en één kleur (zwart) verkrijgbaar.

Vele technologie websites vallen ook over het design en de specificaties.

Iets wat ik vaak zag terug komen in ervaringen van mensen is dat de minimale schermhelderheid te licht is. Zelf ben ik iemand die het scherm ’s avonds altijd heel donker zet. 

Aan de andere kant las ik enkele hele positieve ervaringen van mensen in onze Facebook-groep. Dat zijn allemaal bewuste mensen die bewuste keuzes maken. Zij kopen de Fairphone niet voor het design en de specificaties, maar om een verschil te kunnen maken. 

Fairphone 3 kopen – wat kost ie?

Een Fairphone 3 kost €450. Voor dit bedrag heb je betere specificaties bij andere merken, maar bij de Fairphone heb je wel een bewuste en duurzame telefoon. Zelf geef ik ook meer geld uit aan kleding omdat ik dan zeker ben dat het biologisch en sociaal geproduceerd wordt of aan biovoeding.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van gebruikers van de Fairphone. Heb jij er eentje, laat me dan zeker weten wat je ervan vindt. Denk jij er over na een te kopen, laat me dan zeker jouw overweging weten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

5 reacties

 1. Inderdaad, mijn Fairphone First Edition heb ik besteld op 31-05-2013 en koste toen EUR 332,00. Het was een heel avontuur waar ik ben ingestapt via Crowdfunding. Alle grondstoffen moesten nog gezocht en geëvalueerd worden of ze wel eco, fair, etc. waren. Het ontwerp en de ontwikkeling en het zoeken van een productiepartner dat was ook heel spannend. In juli/augustus werden de eerste pre-prototypes getest. Certificeren in september en daarna begon de massaproductie (printplaat en montage). Begin januari 2014 mocht ik mijn Fairphone ontvangen. Ik was door het dolle heen en nog steeds zeer tevreden !

  1. Super dat jij er al van in het begin bij was. Leuk te horen dat je er nog steeds tevreden over bent 🙂 Dank je wel voor het delen van je reactie!

 2. Ben ook een groot fan van Fairphone. Mijn mobiel avontuur begon met zo’n klein nokiaatje. Daar wilde ik helemaal geen afscheid van nemen maar om in contact te blijven met mijn pubers moest ik wel whatsapp gaan gebruiken. Een duurzame zoektocht bracht me bij Fairphone. Was meteen enthousiast. De Fairhpone 1 aangeschaft in 2014. Een keer laten repareren via Fairphone, dat ging uitstekend. In 2018 heb ik de Fairphone 2 aangeschaft. Inmiddels heb ik van deze telefoon de camera vervangen. Gaat heel gemakkelijk. Nu kan mijn mobiel weer jaren mee. Inmiddels is de Fairphone 3 uit maar zolang mijn tweetje het nog prima doet, houd ik het hierbij. Super handig ook als je werk en privé gescheiden wilt houden maar niet met twee telefoons op zak wilt lopen!

 3. Ik heb een Fairphone 2, die vlot geleverd is. Het was wel veel geld, 525 euro toen. De doorslag was het feit dat hij modulair is, en jaren langer mee zal werken dan een die helft goedkoper is. Hij werkt goed, maar soms valt hij wel eens uit, of krijg ik een vreemd scherm of is het geluid niet zo luid. Maar met andere gsm zoals iPhone kan je dit even goed hebben. Ik hoop alleszins op lange termijn een bijdrage geleverd te hebben aan een change in de smartphone industrie, dat niet-duurzame spelers zullen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven