No milk today …

Weet je nog dat je vroeger werd verteld dat je melk moest drinken om haar vele fijne en gezonde eigenschappen? Ook op school kreeg je elke dag de welbekende schoolmelk. Nietsvermoedend dronk ik braaf mijn beker melk en hoor mijn moeder nog zeggen “In melk zit calcium en dat is goed voor je botten”.

Ach mijn lieve moeder, natuurlijk had/heeft ze het beste met me voor en haar generatie is nu eenmaal opgegroeid met deze vals getinte waarheid. Nog steeds kan ik haar niet overtuigen dat melk echt niet nodig is voor een goed draaiende motor.

Vast weet jij inmiddels al, dat wij als mens (koe)melk niet nodig hebben en dat melk zelf schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Je mama heeft je destijds – als het allemaal is gelukt – gevoed met melk, welke speciaal op jou afgestemd was en daar zat alles in wat je nodig had om een sterke gezonde baby te worden en te blijven.

Wist je nog niet dat melk niet zo gezond is? Geeft niets, dat is niet gek gezien dat we jaren zijn geinformeerd over de goede eigenschappen van melk en dat we niet zonder kunnen. Ook ik heb jaren in het “melksprookje” geloofd.

 

Waarom is melk dan ongezond?

Waarom is melk eigenlijk zo ongezond? Koemelk wordt door mama koe speciaal gebrouwd voor haar kalfje om snel groot te groeien en sterk te worden. De samenstelling van melk is afgestemd op een kalfje en bevat stoffen welke niet goed worden verwerkt door ons lichaam, zoals lactose en een hoge hoeveelheid caseine.  Er zijn studies die aantonenen dat bepaalde “welvaart” ziekten kunnen worden gelinkt aan het drinken van melk. Denk hierbij aan lactose intolerantie, hart en vaat ziekten en diabetes type 1.

I want milk!

Kun je echt niet zonder? Gelukkig zijn er een aantal alternatieven, zoals soya-, amandel- en rijstemelk. Ik zeg daar wel bij dat deze producten bewerkte producten zijn en ik daar ook nooit zo – “so to speak” – happig op ben. Ik gebruik soms rijstmelk voor mijn mueslimix met quinoa, corflakes, noten en meer goeds- op een “lazy sunday afternoon”.

Hoewel er bijna geen zuivel in mijn koelkast te vinden is, kan ik (nog) geen definitief afscheid nemen van sommige melkproducten. Producten die ik wel eens eet of gebruik in de keuken zijn yoghurt, slagroom en roomboter .. die laatste is eigenlijk mijn “downfall” .. daar kan ik het moeilijkst vanaf blijven. Ik kies altijd wel voor de minst bewerkte, biologische (en dus de natuurlijkste) varianten.

mijn favoriete muesli mix met quinoa, corflakes, noten en meer goeds!

No milk today
Ook in het dagelijks leven wordt het steeds makkelijker om plezierig “melkloos” te leven. In de meeste cafe’s en coffeejoints kun je een soya latte of cappuccino met soyaschuim krijgen en vind je steeds meer alternatieven voor melk of zuivel producten. 
 
Mede door de steeds meer aan populariteit winnende vegan levensstijl en de voorkeur voor gezond eten en leven is er steeds meer aandacht voor de nadelen van melk en zuivel, zowel vanuit gezondheidsperspectief en een ethisch standpunt. Verder zijn er talloze dames – en soms ook heren, die hun “melkvrije” recepten online delen op blogs, in magazines en in boeken. Zo maak je de lekkerste taarten en cupcakes zonder dat je de toevoeging van melk mist. Heel fijn!

Ik ben gek op een cappuccino met soyamelk en soms, bij gebrek aan soyamelk .. met “echte” melk. 

In een volgend artikel, schrijf over de – nu helemaal hip en hotte – vegan levensstijl, veganisme en andere opkomende eet- en levensstijlen. Ook vertel ik hoe mijn eet- en kookstijl eruit ziet en deel ik minstens 1 gezond (en lekker) recept met je. Geniet van het nazomerse weer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

  1. Notenmelken zijn niet zo heel erg bewerkt. Je kan alle plantaardige melken trouwens ook zelf maken. Ik heb het zelf nog niet gedaan maar je vindt er heel wat ‘recepten’ voor. Bij notenmelk is het vaak de noten laten weken in water en dat dan tesamen in de blender, hopla notenmelk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven