Repair cafe vrijwilligers prijs

Repair Café ontvangt Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014

Repair Café en 9 andere initiatieven werden geselecteerd uit 174 inzendingen voor de Prijs voor het vrijwilligerswerk. De hoofdprijs (2500 euro) ging naar Repair Café.

repair cafe neemt prijs vrijwilligerswerk in ontvangst

De Prijs voor het Vrijwilligerswerk

De Prijs voor het Vrijwilligerswerk is een initiatief van de Verenigde Verenigingen en Vlaanderen in Actie.

Waarom Repair Café?

De belangrijkste reden is de reële impact van het concept. De jury: “Er is een groot bereik binnen het vrijwilligerswerk, en verschillende vaardigheden worden verzameld. De organisatie heeft zelf een breed bereik. Het onderwerp leeft en is hip en trendy. Bovendien heeft deze laureaat een voorbeeldfunctie als antwoord op de wegwerpsamenleving. Ook vorig jaar werd Repair Café genomineerd, maar toen stond het concept nog in de kinderschoenen. Dit jaar is Repair Café wel eindlaureaat, vanwege de consolidatie van het concept en de grote groeicapaciteiten.”

Repair Café heeft meer dan 1000 vrijwilligers

Aan de organisatie van één Repair Café helpen gemiddeld 14 vrijwilligers mee:

  • personen aan het onthaal
  • mensen die taarten bakken
  • mensen die de bar bemannen
  • de naaisters,
  • elektro-herstellers
  • fietsenmakers
  • all-round handige harry’s en hariëttes

Repair Café is nog geen anderhalf jaar bezig en er zijn al zo’n 70 Repair Cafés in Vlaanderen en 8 in het Brussels Gewest. En dat aantal blijft elke maand stijgen. Magda Peeters, een van de drijvende krachten achter Repair Café Leuven, is reuzeblij met de erkenning. “Het leuke is dat het concept voortdurend evolueert. Sommige vrouwen komen nu gezellig bij ons hun sokken stoppen in plaats van thuis voor de televisie. Straatmuzikanten vragen of ze mogen optreden tijdens de Repair Cafés, en af en toe organiseren we een workshop upcycling.”

Over Repair Café

Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar bezoekers hun fietsen, elektrische apparaten en andere spullen waaraan iets hapert, kunnen herstellen met hulp vrijwillige elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

Ze brengen mensen bij elkaar rond een positief verhaal: spullen gaan langer mee, mensen helpen elkaar en spenderen tegelijk een leuke namiddag in hun buurt. Repair Café is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, i.s.m. LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen en KOMOSIE en met de steun van de Vlaamse Overheid.

www.repaircafe.be
www.prijsvrijwilligerswerk.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven