natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts – gedaan met snotteren

De lente is volop gaande, de zomer komt eraan. Vogeltjes fluiten, de zon schijnt, de dagen worden langer. De meesten onder ons zijn hartstikke blij met het mooie weer. Maar dit geldt niet voor hooikoortslijders!

Iedere lente en zomer, op al die heerlijke zonnige dagen, lopen zij te snotteren, te niezen en lopen de tranen over hun wangen. Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan verder om meer te weten te komen over hoe je je hooikoorts op een natuurlijke manier kan bestrijden!

Waarom zou je kiezen voor een natuurlijk middel tegen hooikoorts?

Hooikoorts is heel vervelend. Je ogen zijn vol tranen en je neus loopt constant. Dat kan je niet alleen beginnen irriteren, maar kan zelfs je dagelijkse werkzaamheden in de weg zitten. Alles gaat ook wat trager dan.

Ga je naar de huisarts dan is de kans groot dat deze je medicijnen gaat voorschrijven zodat de klachten van je hooikoorts verminderen. Een voorbeeld van zo’n pilletes is Loratadine EG met een werkzame stof die behoort tot de groep van de antihistaminica.

Helaas kunnen zulke medicijnen ook voor bijwerkingen zorgen. Bijwerkingen die vaak voorkomen (bij 1 op de 10 mensen), volgens de bijsluiter van Loratadine, zijn zenuwachtigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid. Soms (bij 1 op de 100 mensen) krijgt men last van slapeloosheid of een verhoogde eetlust.

Nog bijwerkingen die geregistreert zijn (weliswaar in mindere mate) zijn allergische reacties, duizeligheid, epilepsieaanvallen, toename van de hartslag, hartkloppingen, misselijkheid, droge mond, ontsteking van de maag, gestoorde everfunctie, uitslag en haarverlies.

Een goede reden dus als je daar last van hebt om eens te gaan kijken naar natuurlijke middelen die je hooikoortsklachten kunnen verminderen.

8 natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Gelukkig zijn er heel wat verschillende natuurlijke middelen tegen hooikoorts waarbij het ene beter werkt dan het andere. Lees ze hieronder eens na en kies er eentje uit die jou aanspreekt om te proberen.

Hypnose

Het klinkt misschien niet voor de hand liggend maar hypnotherapie heeft voor veel hooikoortslijders al gebaat. Onder begeleiding van een hypnotherapeut wordt je in hypnose gebracht. De allergische reactie op pollen is een onbewuste reactie. Door je onderbewustzijn dan te herprogrammeren kan je in slechts 2 sessies van je klachten verlost zijn!

Je hoeft zelfs niet eens naar een hypnotherapeut want dit programma wordt ook digitaal aangeboden. Edwin Selij van Hypnose Nederland biedt zo’n therapie door middel van MP3’s aan.

Natuurlijke sprays

Er zijn ook verschillende natuurlijke neussprays op de markt die helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Zoals bijvoorbeeld de Gencydo neusspray van Weleda op basis van citroensap en kweepeer in een fysiologische zoutoplossing.

De natuurlijke Rhinisa neusspray van Aromed is dan weer verrijkt met calendula, thijm, echinacea en salie. Deze neussprays helpen om vrijer te kunnen ademen. Het voordeel is ook dat ze langdurig gebruikt mogen worden.

Natuurlijke oogdruppels

Erg typerend voor hooikoorts is uiteraard ook de dikke, tranende ogen. Herkenbaar? Misschien kan je eens natuurlijke oogdruppels gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Pollinosan Hooikoorts oogdruppels van A. Vogel. Ze geven een snelle verlichting van dat branderig gevoel in je ogen en beschermen ook nog eens tegen nieuwe pollen.

Natuurlijke oogdruppels bij hooikoorts - A.Vogel

Neusdouche

Je hebt er vermoedelijk nog nooit van gehoord maar een neusdouche is een manier om je neus te spoelen met zoutwater. Dit kan hooikoortsklachten tegengaan maar helpt ook bij andere allergieën (bijvoorbeeld voor dieren), bij verkoudheden, sinusitus en kan ervoor zorgen dat je minder gaat snurken! De zoutoplossing spoelt eenvoudigweg de pollen uit je neus waardoor je weer vrij kan ademen.

Foto: Rhino Horn

Met bijvoorbeeld de neusdouche van Rhino Horn kan je je neus op een simpele manier reinigen. Je vult de Rhino Horn, die er trouwens uitziet als de lamp van Alladin, met lauwwarm water. Hierin los je dan één maatlepel zout op. Je zet het uiteinde van de Rhino Horn tegen je neus terwijl je je hoofd lichtjes opzij houdt. Het water spoelt dan je neus helemaal schoon.

Voor volwassen is deze verkrijgbaar in rood of blauw. Er is ook een speciale versie voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Acupunctuur

Een wetenschappelijke studie waar bij 422 mensen onderzoek werd gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur als natuurlijk middel tegen hooikoorts toont aan dat er bij de controlegroep beduidend minder klachten optraden na een aantal weken.

Dit zou zijn omdat, door de acupunctuur, de immuunreactie beter in toom werd gehouden. En aangezien hooikoorts een overgevoelige reactie is van het immuunsysteem op stuifmeelkorrels (pollen) is dit dus uiterst effectief. Je kan best starten met de acupunctuur voor het hooikoortsseizoen van start gaat. Het werkt namelijk het beste als een preventieve behandeling.

Immunotherapie

Bij immunotherapie word je met het specifieke allergeen waarvoor je allergisch bent, bij hooikoorts is dat dus stuifmeel, geïnjecteerd. Dit kan ook voor de behandeling van andere allergieën zoals huisstofmijt en allergie voor dieren. Deze behandeling gebeurt in het ziekenhuis. Je moet er wel geduldig voor zijn want de therapie kan wel 3 tot 5 jaar duren!

Luchtreiniger

Eén van de tips om te voorkomen dat je hevige hooikoortsklachten gaat krijgen is door regelmatig je huis te stofzuigen. Zo verwijder je de pollen uit je huis en heb je minder last. Maar een luchtreiniger aanschaffen kan ook helpen. Dan worden de pollen gewoon constant uit de lucht gefilterd. Een simpele oplossing dus.

luchtreiniger

Huis-, tuin en keukenmiddelen

Er zijn ook een aantal middelen die je wellicht al in huis hebt om hooikoortsklachten te bestrijden.

Kamille wordt gezien als één van de beste middelen tegen hooikoorts. Door minimaal 3 kopjes kamillethee per dag te drinken kunnen je klachten al verminderen. De bloem inhaleren of door middel van een olie op je huid smeren helpt ook.

Kamillethee

Je kan ook kruiden gebruiken om te stomen, dit helpt om de klachten te verminderen waardoor je weer vrij kan ademen. De hete stoom vermindert immers de zwelling van je slijmvliezen. Kruiden zoals eucalyptus en munt zijn hiervoor geschikt.

De inname van vitamine C gaat de aanmaak van histamine in je lichaam remmen. En dit is net de stof die ervoor zorgt dat je lichaam allergisch reageert op pollen. Voeding die rijk is aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, kiwi en bessen maar ook groentes zoals spruitjes, paprika en boerenkool. Je kan natuurlijk ook vitamine C supplementen innemen, deze kan je bij elke drogist vinden.

Quercetine is nog zo’n stof die histamine afremt. Hoewel je hier waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord is er een grote kans dat je dit bijna dagelijks via je voeding inneemt. Het komt namelijk van nature erg veel voor in ui en knoflook. Maar ook in broccoli en boerenkool zit veel quercetine.

Brandnetel tegen hooikoorts

Een middeltje waarvan je niet zou verwachten dat het helpt tegen hooikoorts zijn brandnetels. Ze hebben een positief effect op je verdedigingsmechanisme. Dit komt omdat ze de chemische stoffen die worden aangemaakt bij een allergische reactie verminderen. Je kan brandnetels koken en er soep van maken. Of gewoon brandnetelthee drinken. Brandnetelthee vind je bij de meeste supermarkten of bij de drogist.

Andere voedingsmiddelen die helpen tegen hooikoorts zijn gefermenteerd producten zoals tempeh en zuurkool, beta-glucanen die je in edelgist vindt en zinkrijke voeding zoals hennepzaad, lijnzaad en cashewnoten.

Als laatste kan je ook proberen wat vaseline op je wimpers en in je neusgaten te smeren. De pollen gaan dan op de vaseline blijven plakken en komen niet in je slijmvliezen terecht. Wat dus een allergische reactie voorkomt.

Met al deze tips hopen we dat je nooit meer last hebt van die vervelende pollen en net zoals iedereen lekker kan gaan genieten van een heerlijke terrasje of een prachtige natuurwandeling! Veel plezier!

Heb je wat aan deze tips gehad? Heb je zelf nog ervaringen met natuurlijke middelen tegen hooikoorts? Laat het gerust weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven