Natuureiland Tiengemeten

Bij het zoeken naar ecoverantwoorde speeltuinen kwamen we toevallig bij het Nederlandse Tiengemeten terecht. De ‘speelnatuur’ in Zuid-Beijerland (vlakbij Rotterdam) zag er op foto fraai uit en leek ons wel geschikt om er een kort artikel aan te wijden. Veel meer info hadden we niet nodig.

Groot was onze verbazing toen we bij aankomst de veerpont moesten nemen en we op een idyllisch eiland terechtkwamen waar we onmiddellijk door de natuur, de stilte en de charme werden gegrepen. De ideale uitstap voor het hele gezin!

Eindeloos natuurplezier in de speelnatuur van Tiengemeten

De veerpont was zoals gezegd een eerste verrassing. Vanaf een kleine aanlegplaats stappen we de boot op en begint ons avontuur. De overtocht, een kleine 10 minuten, is voor de kleinsten al een belevenis op zich en ook wij kunnen ons plezier niet op. Één van de mede- opvarenden licht ons alvast in over de geschiedenis van onze bestemming.

“Er wonen nog slechts een tiental echte bewoners op het eiland maar vroeger waren er allerlei bedrijven gevestigd. Vóór de stichting natuurmonumenten het beheer van het eiland op zich nam, was er zelfs even sprake van om er een vliegveld te bouwen of alle kernafval van Nederland hier op te slaan. Daar heeft men gelukkig een stokje voor gestoken.”

Bij het ontvangstgebouw maakt men ons wegwijs naar de Speelnatuur. We komen er al snel achter dat hier de weg vinden niet zo’n lastige opgave is. Eigenlijk gaat er gewoon een lus om het eiland heen. De omgeving is echter prachtig.

Overal water, overal rust en stilte en dan plots: een waar kinderparadijs! Het uitgestrekte terrein met heuvels, boomstammen, stromende beekjes, riviertjes en modderbaden biedt vertier aan een hele hoop zichzelf uit de naad spelende jongens en meisjes. Ouders amuseren zich net zo erg en/of genieten van de omgeving en een drankje terwijl hun kroost in de weer is met vlotten bouwen en andere spannende dingen.

“Er is vraag naar groen om in te spelen”

Terug naar het groen

In tijden waarin je denkt dat de jeugd vastgelijmd is aan de computer of het televisietoestel krijg je op Tiengemeten een heel andere indruk.

Mevrouw Helma Braat, communicatieverantwoordelijke voor natuurmonumenten zegt er het volgende over: “We zijn pas sinds enkele maanden geopend voor het publiek maar het is al een groot succes. Het bewijst ook dat er vraag is naar meer groen om de kinderen in te laten spelen. Ouders willen dat hun kinderen daar terug mee in aanraking komen.”

Volgens Helma zijn er op moment van schrijven zo’n 250 kinderen aanwezig. Wie zich aan lawaaihinder verwacht zit er echter naast. Het lijkt alsof het eiland als een natuurlijke demper werkt.

Het eiland bied tevens de mogelijkheid tot overnachten in charmante vakantiehuisjes. Er is ook een kampeergelegenheid nabij de enige(!) lokale herberg waar je echter alles kan vinden wat de innerlijke mens versterkt. Voor wandelaars en fietsers is Tiengemeten mogelijk wat beperkt in omvang (+/-9km). Evengoed is de hele omliggende streek een waar paradijs. Het kost je amper 10 minuten varen om vervolgens te genieten van de eindeloze natuur die de streek rijk is.

Kortom: inpakken en wegwezen. En vergeet je kinderen niet.

Tiengemeten info:
www.facebook.com/tiengemeten
www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten Het volledige interview vind je in Visita Magazine. Je vind het bij verschillende verdeelpunten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven