Het EcoHuis is een initiatief van de stad Antwerpen om diens huidige en toekomstige inwoners te voorzien van alle mogelijke informatie over ecologisch bouwen. Het statige onderkomen van deze dienst is geen nieuwbouw maar een renovatie van het voormalige winkelpand De Wolmolen. Één van de rijhuizen achteraan het pand heeft men eveneens omgetoverd tot een op en top ecologische woning. Wij mochten een kijkje nemen en coördinator Dirk Van regenmortel informeert ons over de voordelen, het hoe en het waarom.
Renoveren is eco-logisch
Alvast één belangrijk aspect van ecologisch bouwen zit ‘m volgens Dirk meteen in hun eigen kantoor. Namelijk het feit dat het geen nieuwbouw is.
Alvast één belangrijk aspect van ecologisch bouwen zit ‘m volgens Dirk meteen in hun eigen kantoor. Namelijk het feit dat het geen nieuwbouw is.
Dirk Van Regenmortel: “Oude woningen renoveren is sowieso duurzamer. Er zijn veel minder nieuwe bouwmaterialen nodig omdat men de bestaande infrastructuur deels kan behouden.
Daarbovenop is leven in de stad ook een pak milieuvriendelijker en heeft het een niet te negeren sociaal voordeel. Alles is binnen handbereik, men neemt vaker de fiets voor werk en ontspanning, enz. Het is natuurlijk geen verplichting maar wel de meest ecologische manier van woningbouw. We krijgen af en toe wel eens een opmerking als ‘Ecologisch wonen in een stad? Daarvoor moet je toch in het midden van de natuur zitten? (lacht). Niets is dus minder waar.”
Toegenomen interesse
De populariteit is alvast aanzienlijk gestegen. De bewustwording van energiezuinig leven en het vooruitzicht van een lage energiefactuur is uiteraard een prima aanzet. Toch wordt al snel duidelijk dat het principe van ecowoningen veel verder gaat dan dat.
“Het gaat om hoger en betaalbaar leefcomfort, veilig en gezond wonen, duurzaam energie- en watergebruik en de duurzaamheid van het gebouw en de materialen. Een ecohuis bouwen is toekomstgericht denken. Ook naar de komende generaties toe.”
Duurzaamheid, houdbaarheid, volhouden
Dirk hanteert graag de slogan: duurzaamheid, houdbaarheid, volhoudbaarheid. Daarmee benadrukt hij het langetermijndenken. Het (her)gebruik van materialen, de infrastructuur en functies van de woning en de leefomgeving dienen tot een balans te komen waardoor men optimaal van alle comfort gebruik kan maken en een lange levensduur van alles verzekerd is. Zowel de woning als je leefomstandigheden dus.
“Het is hierbij erg belangrijk om de zaken van bij het begin goed aan te pakken. Latere aanpassingen kosten je handenvol geld en laten opnieuw een voetafdruk na. Een dergelijke vooruitziende aanpak biedt niets dan voordelen op economisch, ecologisch en, zoals ik voorheen al zei, zelfs sociaal vlak. Daar slaat die slogan ook op.”
Materiaalkeuze
Bij de materiaalkeuze valt meteen op dat oude technieken en producten hun herintrede maken. Leem bijvoorbeeld bezit uitstekende vochtregulerende eigenschappen en ook het aloude linoleum blijkt een 100% natuurlijk product te zijn.
“Leem en leemverf zijn inderdaad ideale materialen. Ze zijn en ruiken ook natuurlijk en zijn makkelijk om mee te werken. Verder is de keuze voor gevingerlast kastanjehout een verstandige.
Er worden slechts stukjes hout gebruikt zodat alle delen van een boom gebruikt worden en het schrijnwerk zelf sterker wordt. Maar ook de recyclage van synthetische materialen zit in de lift. Zo kunnen aluminium ramen een duurzame keuze zijn, omdat ze lang mee gaan, kunnen omgevormd worden voor andere toepassingen of voor nieuwe ramen.
Water en zon uit de hemel
Qua energie en watervoorziening tracht men de levenscyclus ervan te laten roteren in plaats van deze te onderbreken.
Regenwater wordt opgevangen en gestockeerd in een bassin en gebruikt voor de toiletten, de tuin en de wasmachine. Regenwater blijkt bovendien beter geschikt (zachter) voor het wassen van kleding dan leidingwater.
Op het vlak van energie wordt anno 2012 ook dankbaar gebruik gemaakt van nieuwe technologieën.
“Europa heeft ervoor gezorgd dat de moderne huishoud- en verwarmingstechnologie van topkwaliteit is. Het energie- en waterverbruik van de wasmachines is nu veel lager dan in de jaren 60 en men zoekt constant naar nieuwe methodes om meer rendement en comfort te creëren met minder verbruik van energie en water.”
Wat meteen opvalt zijn de hoge ramen over de lengte van de woning en het schijnbaar ontbreken van verwarmingselementen.
“Dat komt omdat we werken met vloerverwarming. De meest aangename manier om je huis te verwarmen is op lage temperaturen en heeft zo ook weinig verlies. De verwarming wordt mee gevoed door een grote zonneboiler. Wat de ramen betreft: de zon is de meest krachtige en gratis verwarmingsbron, dus die willen we optimaal benutten.
Door de ramen valt er veel zonlicht binnen. De zware stenen vloer houdt die warmte dan weer uitstekend vast en geef die ’s avonds af. Om te voorkomen dat er in de zomer teveel zonlicht binnenkomt opteren we voor een groene omgeving, bomen en (klim)planten, die als een natuurlijk filter werken. En goede ventilatietechnieken natuurlijk.”
Sensoren
Om het verbruik van water en stroom te minimaliseren komt ook hier de technologie weer om de hoek kijken.
“Waarom zou er ergens licht branden of zou je water laten lopen als het niet nodig is? Het licht in onze wc’s gaat automatisch aan en uit als je binnen- en buitengaat. Ook de kraantjes werken met sensoren. Zo bespaar je energie en water, blijft alles mooi proper en win je aan comfort.”
Ecohuisdokter
Het mag duidelijk zijn dat hier niet over één nacht ijs wordt gegaan. Er zijn nog veel meer methodes en opties om je woning tot een duurzame en voordelige investering om te toveren.
Wie van plan is zich in Antwerpen te vestigen en graag meer (gratis) info en advies wil vergaren kan terecht bij het EcoHuis adviescentrum.
De daar aanwezige EcoHuisdokter(s) zullen je met plezier wegwijs maken in de wereld van het duurzaam bouwen…aan de toekomst.
het Ecohuis bezoeken?
Je kan de expo ‘Meer doen met minder’ bezoeken die u toont hoe u ecologisch kunt bouwen, wonen en leven in de stad.
EcoHuis
Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout
tel.: 03 217 08 11
ecohuis@stad.antwerpen.be
www.eha.be