Woning

Het EcoHuis is een initiatief van de stad Antwerpen om diens huidige en toekomstige inwoners te voorzien van alle mogelijke informatie over ecologisch bouwen. Het statige onderkomen van deze dienst is geen nieuwbouw maar een renovatie van het voormalige winkelpand De Wolmolen. Één van de rijhuizen achteraan het pand heeft men eveneens omgetoverd tot een op en top ecologische woning. Visita mocht een kijkje nemen en coördinator Dirk Van regenmortel informeert ons over de voordelen, het hoe en het waarom.

 

Renoveren is eco-logisch

Alvast één belangrijk aspect van ecologisch bouwen zit ‘m volgens Dirk meteen in hun eigen kantoor. Namelijk het feit dat het geen nieuwbouw is.

 

Toegenomen interesse 

De populariteit is alvast aanzienlijk gestegen. De bewustwording van energiezuinig leven en het vooruitzicht van een lage energiefactuur is uiteraard een prima aanzet. Toch wordt al snel duidelijk dat het principe van ecowoningen veel verder gaat dan dat.

 

Duurzaamheid, houdbaarheid, volhouden

Dirk hanteert graag de slogan: duurzaamheid, houdbaarheid, volhoudbaarheid. Daarmee benadrukt hij het langetermijndenken. Het (her)gebruik van materialen, de infrastructuur en functies van de woning en de leefomgeving dienen tot een balans te komen waardoor men optimaal van alle comfort gebruik kan maken en een lange levensduur van alles verzekerd is. Zowel de woning als je leefomstandigheden dus.

 

Materiaalkeuze

Bij de materiaalkeuze valt meteen op dat oude technieken en producten hun herintrede maken. Leem bijvoorbeeld bezit uitstekende vochtregulerende eigenschappen en ook het aloude linoleum blijkt een 100% natuurlijk product te zijn.

 

Water en zon uit de hemel

Qua energie en watervoorziening tracht men de levenscyclus ervan te laten roteren in plaats van deze te onderbreken.

 

Sensoren

Om het verbruik van water en stroom te minimaliseren komt ook hier de technologie weer om de hoek kijken.

 

EcoHuis
Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout
tel.: 03 217 08 11
ecohuis@stad.antwerpen.be
www.eha.be 

Het volledige artikel vind je in Visita Magazine.