Leemstuc toepassingen

Leemstuc en toepassingen

Leemafwerking levert een belangrijke bijdrage aan een gezond binnenklimaat van kantoor-, woon- en werkruimten dankzij de natuurlijke vochtregulerende eigenschappen. Bovendien verzacht leem de harde en zakelijke uitstraling van beton en geeft het je interieur een natuurlijke en warme uitstraling.

ecologisch bouwen met leemstuc

De vraag is echter…

Hoe gebruik je nu leem in je interieur?

Basisleem en kleurleem

Je kan leem grofweg onderscheiden in twee categorieën; de basisleemopbouw en de kleurleem, waarbij deze laatste geldt als de afwerklaag of leemfinish.

De basisleemlaag (ook wel bruinleem genoemd) gebruik je bij voorkeur voor het uitvlakken van wanden. In vaktermen noemen we dit een raaplaag, oftewel het aanbrengen van een laag stucwerk dikker dan 1 cm.

De vochtregulatie in een woning wordt bevorderd door de dikte van de raaplaag basisleem. Kortom: hoe dikker de wand, hoe beter het resultaat!

In deze laag basisleem kan je ook ophangrails aanbrengen om later, wanneer de wand volledig is afgewerkt met kleurleem, schilderijen of andere dingen aan op te hangen. Op die manier kan je het boren van gaten vermijden en blijft je muur mooi heel. Een gaatje boren kan echter nog steeds, maar zonde is het wel 😉

Basisleem kan je met moderne leemproducten bezetten over baksteen en beton, maar ook over plaatmaterialen zoals fermacell of gipsplaat. Bij deze laatsten gebruik je bij voorkeur een onderlaag van gekamde hechtleem. Leem is niet geschikt als deklaag over houten platen zoals MDF, spaanplaat of OSB.

Vochtproblemen kan je helaas nièt verhelpen met leem. Het heeft weliswaar de eigenschap om grote hoeveelheden vocht op te slaan, maar het is niet per definitie geschikt als oplossing voor dergelijke problemen. Er zijn wat dat betreft natuurlijke grenzen.

Aanbrengen leem

Basisleem verpakkingen

Basisleem komt in verpakkingen van 25 kg en bigbags van 1100 kg. Er vanuit gaande dat je je wanden gaat uitvlakken met een laagdikte van 1 cm kan je met 1100 kg ongeveer 55 m2 stucwerk verrichten. Er gaat dus ongeveer 20 kg per vierkante meter op de wand. De hechting op de wand is wel enigszins afhankelijk van het merk. 
Het ene merk bevat meer klei, het andere meer zand.

Leem is een natuurproduct en bevat dus geen chemische bestandsdelen om het kras en stoorvast te maken. Na droging van een laag bruinleem heeft het een hardheid die je nog het best kan vergelijken met een kalklaag. Leem heeft verder ook geen echt hoge isolerende waarde, maar het is wel een prachtig materiaal om te gebruiken in combinatie met o.a. isolatie van houtvezelplaat zoals Pavatex, Gutex of Homatherm.

Afwerking met basisleem

Je kan de basislaag leem ook als afwerkingslaag gebruiken, al wordt de raaplaag meestal onder de rei afgewerkt, en wanneer de basislaag droog is afgewerkt met een kleurleem laag. Je kan er ook voor kiezen de basislaag leem te sponsen en daarna af te werken met een leemverf. Die breng je dan best aan in twee lagen zodat het voldoende dekking heeft.

lemen muren

Kleurleem of leemfinish

Kleurleem kan je aanbrengen over de basislaag bruinleem. Het is daarnaast een zeer geschikte afwerkpleister die makkelijk over bestaand stucwerk en schilderwerk kan worden aangebracht. De decoratieve toeslagstoffen in de leemfinish maken het eindresultaat super fraai en zorgen voor een mooie uitstraling. Een laag kleurleem zet je best op met een dikte van 3mm.

Afhankelijk van de uitstraling kies je voor een bepaald merk leem. Sommige soorten kleurleem zijn verstevigd met zetmeel en andere met cellulosevezels waardoor ze doorgaans de hardheid van een gipsen afwerking benaderen.

Zoals de naam al doet vermoeden hoef je kleurleem achteraf niet te gaan overschilderen, wat je hopen tijd en geld zal schelen! Met kleurnamen als Djenné, Iquitos, Earth en Pebble, haal je ook nog eens een unieke sfeer in huis.

Leemstuc behangen

Regelmatig kreeg ik de vraag of je leemstuc zou kunnen behangen. Vanwege de korrelige structuur is het natuurlijk sowieso geen geschikte ondergrond voor behang, maar los daarvan … waarom zou je het willen!?

De uitstraling van een met leem afgewerkte wand is daarvoor simpelweg te uniek qua structuur, nuance en sfeer.

Een lemen muurafwerking behoeft ook geen verder onderhoud en voldoet prima bij normaal dagelijks gebruik. Een vloerplint kan ik je wel aanraden, al is het maar om onzachte botsingen tussen je stofzuiger en de muur te voorkomen.

Als je een offerte aanvraagt voor leemstucwerk valt meteen het prijsverschil op met een standaard stucproduct. Leem is namelijk niet alleen natuurlijk en gezond, het is ook een decoratief hoogwaardig eindproduct. Kleur en stucwerk in één!

Bij de afwerking van leem ligt het accent op het ambachtelijke karakter van het werk, de schoonheid van het product en de passie van de verwerker. Ecowonen is gespecialiseerd in het aanbrengen van – en adviseren over leem in zowel woning als kantoor. Men werkt dan ook voor diverse architecten en interieurontwerpers in Nederland en België.

Veel plezier met je leemafwerking!
Peter van Hemert – www.ecowonen.net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven