Geert Van De Vijver, een selfmade-man met een aanstekelijk enthousiasme, werkzaam in de zakenwereld als Business account manager en sinds 2006 ook actief als lachcoach, maakte van zijn beste eigenschap zijn sterkste troef. Hij verleende tevens zijn medewerking aan diverse televisieprogramma’s in België en Nederland en begeleide eerder dit jaar in Amsterdam de grootste lachsessie ter wereld. Een relaas van een bevlogen en leergierig man met als missie mensen te stimuleren en hun lach te laten (her)ontdekken.
Hoe ben je ertoe gekomen om lachcoach te worden?
Ik ben om te beginnen iemand die heel graag lacht. Familie en vrienden merkten regelmatig op dat ik een zeer aanstekelijke en herkenbare lach heb. Het zit mij in het bloed en er gaat geen dag voorbij zonder ettelijke lachsalvo’s.
Daarnaast heeft lachen mij in het verleden al vaak geholpen om uit moeilijke situaties positieve energie te halen.
Op aanraden van mijn omgeving ben ik me er meer in gaan verdiepen. Ik heb toen interessante dingen ontdekt die mij op het lijf waren geschreven en waar ik mij volledig kon in uitleven. Eén van de nieuwe aspecten die ik leerde kennen was het lachen zonder reden. Voordien associeerde ik lachen eigenlijk alleen met komische films en grappen. Dat bleek dus iets meer om het lijf te hebben.
In 2006 ben ik naar Parijs getrokken om er opgeleid te worden tot lachcoach door Dr. Madan Kataria, een lachgoeroe uit India. Die workshop bleek een erg bijzondere en intens leuke ervaring te zijn. Ik heb daar veel van opgestoken en werd omringd met zeer toffe en interessante mensen van overal in de wereld.
Eenmaal terug in België heb ik “Smile at Work” opgericht, een – initieel – vrij kleinschalig project dat ondertussen serieuze vormen begint aan te nemen.
Het is een fijne job, want ik kom op toffe plaatsen en ontmoet ontzettend leuke mensen die mij op het hart drukken dat ik een doel als dit – “mensen ertoe aanzetten om meer te gaan lachen” – absoluut moet koesteren en er zeker mee moet verder gaan!
Wat is lachcoaching precies en waarin verschilt het met lachtherapie?
Je kan eventueel stellen dat er wel een therapeutisch effect bij komt kijken. In die zin dat het een positieve bijdrage kan leveren aan je gemoedstoestand.
Anderzijds is dit natuurlijk geen echte therapie. Het is mijn missie om mensen te motiveren en niet zozeer om hen uit de put te halen. Het ene sluit het andere echter niet uit.
Welk soort bedrijven komen hier op af? Gaat dit dan vooral over teambuilding of baseert men soms de gehele bedrijfsfilosofie op je werk?
Het zijn zowel bedrijven uit de dienstensector als uit de industrie die mij contacteren. Daarnaast wordt ik heel vaak geboekt door evenementenbureaus.
Het interessante van een lachsessie is dat je het kan inlassen op verschillende momenten van de dag. Het kan als start of als onderdeel van studiedagen, workshops, meetings, seminaries, teambuildings, corporate events, enz. Het is inderdaad ook een perfecte methode om de algehele atmosfeer in een bedrijf (weer) op de rails te zetten en zodoende de prestaties te verbeteren.
Ondertussen heb ik workshops mogen geven aan grote (internationale) bedrijven zoals Ikea, Coca cola, Pfizer, General Motors, B Post, Voka,…
Kan je even omschrijven hoe een sessie is opgebouwd?
Een lachsessie is een actieve ontspannende activiteit waarbij we lachen zonder reden. Ik ben dus geen komiek of stand-up comedian of iets in die zin. Ik neem de deelnemers eerder mee in een verhaal met opwarmingsoefeningen, gevolgd door diverse leuke en ludieke lachstimulerende oefeningen afgewisseld met relaxatietechnieken. Ik werk volgens het principe van OLA (Ontspannen, Loslaten en Accepteren). Het uiteindelijke doel van een lachsessie is dat iedereen met een ontspannen en gelukzalig gevoel huiswaarts keert.
Hoe ervaren de mensen / bedrijven de sessies?
Ik heb door de jaren heen heel veel positieve reacties mogen ontvangen. Lachsessies zijn een ideale ijsbreker en nemen spanningen weg die er niet hoeven te zijn. Verder ervaart men het als een ontspannende inspanning waardoor je leert relativeren en vrijer te bewegen. En het helpt om de teamspirit tussen collega’s te doen aanwakkeren. Een beetje vergelijkbaar met sporten in teamverband zeg maar.
Verder vinden deelnemers dit een aangename workshop omdat ze zichzelf in hun werkomgeving eens mogen laten gaan en het ook dikwijls een nieuw licht op hun collega’s werpt. Om het met de woorden van enkele deelnemers samen te vatten: intens, super, ontspannend, lachwekkend, verrassend, juist qua timing, amusant.
Ik kan me voorstellen dat sommige deelnemers een beetje sceptisch tegen zo’n sessie aankijken. Krijg je die altijd mee?
Natuurlijk heb je soms mensen die wat onwennig starten omdat ze in het bijzijn van anderen uit hun comfortzone moeten stappen. Vandaar dat ik het zeer belangrijk vind om van bij de start mee te geven dat niks per se bereikt hoeft te worden. Een glimlach is voor mij evenveel waard als een bulderlach. Lachen is trouwens een zeer persoonlijke emotie dus het is niet zo vreemd dat sommigen zich in het begin een beetje ongemakkelijk voelen. Zoals ik eerder al zei, is het ijs meestal wel snel gebroken.
Gaat het anno 2012 met onze lach de goede kant op?
Nou, om te beginnen moeten we allemaal dagelijks eens stilstaan bij het feit hoe weinig er nog gelachen wordt. Uit een onderzoek van de Duitse psycholoog Michael Titze blijkt namelijk dat kinderen gemiddeld 300 tot 400 keer per dag lachen. Als volwassene is dat nog slechts 15 keer per dag. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling die eigenlijk nergens voor nodig is. Daarnaast lachten we in de jaren vijftig zo’n 18 minuten per dag en nu slechts een 6-tal minuten ondanks onze hogere levensstandaard. Uiteraard krijg je meer verantwoordelijkheid als je ouder wordt maar dat hoeft niet te betekenen dat het lachen je moet vergaan.
Bovendien is het erg gezond. Zo verbruiken we ongeveer 150 calorieën als we een half uurtje lachen (tegenover 160 calorieën voor een half uurtje poetsen). Je kan dus stellen dat lachend poetsen een heuse work-out is (lacht). We gebruiken ook heel veel spieren tijdens het lachen. Met name de buikspieren worden dan flink aan het werk gezet en getraind. Door de endorfines die vrijkomen voelen we ons bovendien opgewekter. Het draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem en doordat onze bloedvaten zich meer open gaan zetten circuleert ons bloed en zuurstof beter in ons lichaam. Daarnaast is lachen een uitstekend anti-stressmiddel, verhoogt het de aantrekkelijkheid van mensen en is het één van de beste communicatiemiddelen ooit. Lachen heeft eigenlijk maar één klein nadeel, sommigen krijgen er lachrimpeltjes van (lacht).
Heb je enkele tips die we kunnen toepassen in ons dagelijkse leven?
De begroetingslach is bijvoorbeeld een erg leuke oefening, die je zowel alleen als met meerdere mensen kan doen. Voor zij die graag op zichzelf willen oefenen: lach elke ochtend tegen je spiegelbeeld en maak daar een dagelijkse gewoonte van. Of lach eens naar een ander, terwijl je oogcontact maakt. Je zal merken dat jouw glimlach een positieve uitstraling heeft naar anderen toe, wat op zijn beurt weer terugkaatst naar jezelf. Iemand ‘besmetten’ met het lachvirus is het mooiste wat er is.
Ik begin er morgenochtend aan. Bedankt voor dit interview.
Graag gedaan.
www.smileatwork.com