Het wel en wee van een hennepkwekerij

Frederik Mollet startte in 2004 zijn eigen bedrijf. Overtuigd van het potentieel van hennep als grondstof voor verschillende doeleinden (uitgezonderd stoned worden) ging hij aan de slag en introduceerde deze multifunctionele plant opnieuw in de Belgische landbouw. Niet zonder slag of stoot maar desondanks succesvol.

Kan je ons even de historie uitleggen? Hoe ben je hiermee gestart en waarom?

Ik had al lang een grote interesse in biologische landbouw, productieprocessen en techniek. Daarnaast ben ik een ondernemend type en zag ik een kans om zowel aan de kant van de landbouwer als de consument een hiaat op te vullen. Boeren in mijn omgeving stonden absoluut open voor een nieuwe teelt die meer inkomstengarantie kon bieden en consumenten zochten meer en meer verbruiksgoederen die duurzamer zijn dan voorheen het geval was. Een hennepplantage was het resultaat.

Waarom hennep?

Ik kan me niet herinneren hoe ik daar in eerste instantie mee in contact kwam. Waarschijnlijk een reportage of zo. In ieder geval was mijn interesse gewekt en ben ik in een voorbereidend stadium alles over het gewas gaan opzoeken. Er bleek uitzonderlijk veel mee aan te vangen. Omdat het in onze buurlanden stilaan aan een opmars bezig was leek de timing me bovendien perfect. Het is een oeroude teelt die ik graag terug tot leven breng.

Wat zijn de voordelen van industriële hennep en wat kan je er allemaal mee doen?

Het oliehoudende zaad heeft een ideale vetzuurprofiel met de juiste verhouding omega 3 t.o.v. omega 6. Zeer voedzaam dus en het eiwit is makkelijk verteerbaar. Het stro bestaat uit een sterke bastvezel en een absorberende houterige kern. Geschikt voor allerlei doeleinden. Van kleding, harde materialen, touwen,…de lijst is eindeloos.

Stuit je nog weleens op vooroordelen in je omgeving of daarbuiten?

Van bij de opstart van Molgreen waren er moeilijkheden die moesten worden overwonnen.
Het ging natuurlijk over een teelt die men in onze streken niet meer kende en die een aangepaste oogstmethode vereist. Bovendien was de controlerende overheid destijds niet gewend aan de controversiele teelt en wordt er nog steeds nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de thc-arme en thc-rijke variant. Maar goed, dat is sinds vorig jaar gelukkig veranderd. De controle is echter nog steeds superstreng.
Andere moeilijkheid is dat Hennep pas vrij laat, in september, rijp is om te oogsten. Dat leverde ook wel eens problemen op voor de leveringen en tegenover de afzetmarkten. Al hebben we dat nu wel in de hand (lacht).

Zie je hennep terug terreinwinst boeken in onze economie?

Ja. Zowel de consument als producent begint stilaan in te zien dat hennep een interessante grondstof is. Een grondstof die duurzaam is en, héél belangrijk, makkelijk lokaal kan worden geproduceerd. Het is dus zeker aan een opmars bezig.

– See more at: http://www.visitamagazine.be/interview/het-wel-en-wee-van-een-hennepkwekerij#sthash.VZV1AoYO.dpuf

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven