Hennep heeft nog vaak een negatief imago. Als deze wonderplant het nieuws haalt, is dat dikwijls in de context van verdovende middelen, louche praktijken en hallucinerend gebak.

Table of Contents

Hennep, een oud landbouwgewas

Toch is hennep één van de oudste landbouwgewassen van Europa en zijn de talloze voordelen al jaren bekend. Zo bedroeg de totale oppervlakte hennepteelt in België omstreeks 1900 zo’n vijfhonderd hectare en gold hennep als een belangrijk gewas in de productie van onder andere kleding, olie, zeep en verf.

Al in de 17de eeuw werden zeilen en touwen van de Nederlandse koopvaardijschepen vervaardigd uit hennepvezels vanwege hun kracht en duurzaamheid.

Kweekverbod

Door de link met marihuana en de intrede van geïmporteerde vezels als katoen en (later) nylon werd de hennepkweek vakkundig de nek omgedraaid. Het kweekverbod op hennep geldt ook vandaag de dag nog in verschillende landen.

In België is het echter opnieuw toegestaan en langzaam maar zeker stijgt de vraag – en dus ook het aanbod van hennepproducten – opnieuw tot grote hoogten. En dat is volkomen terecht.

Industriële hennep

Belangrijk is het onderscheid tussen de Cannabis Sativa en de Cannabis Indica. Waar deze laatste soort vooral berucht is voor zijn hallucinante werking, biedt de eerste variant als industrieel gewas (ook wel kemp genoemd) een brede waaier aan toepassingen en ecologische voordelen die onze economie en levensomstandigheden naar een hoger plan kunnen tillen.

Een beetje googlen naar het onderwerp levert je al een karrenvracht aan informatie op. Het lijkt Visita Magazine dan ook zinloos hier lang over uit te wijden. Veel liever laten we je, in deze ‘hallucinante’ special, zien wat je met hennepvezel zoal kan aanvangen in de context van bijvoorbeeld kleding, voeding, cosmetica en bouw. Je zou er bijna van gaan zweven.

Foto: Patrick De Ceuster, Wervel vzw