Films op een goedkope manier bekijken
De videotheken zijn verdwenen. Tegenwoordig is er Netflix en digitale televisie via Telenet of Belgacom. Of … Maar ik heb enkel digitale televisie van Telenet met enkel het basispakket van zenders.
Voor extra (thema)zenders moet ik bijbetalen. Ik maak er geen gebruik van, want ik heb genoeg aan de programma’s die ik per harde schijf opneem en de DVD’s die ik van de bib uitleen. En toch ook eens moet bekijken. Voor de rest heb ik geen tijd voor de extra’s, wegens huishoudelijke taken en andere activiteiten op mijn programma.
De dure cinema is het enige wat ik moeilijk kan weerstaan, want films op groot doek hebben meer effect dan op tv. Ik ga gewoonlijk niet naar Kinepolis, maar wel naar The Roxy Theatre in Koersel of Euroscoop in Genk, omdat het daar ongeveer 1/3 goedkoper is dan bij Kinepolis. Het is daar ook veel gezelliger, en minder druk. Zeker voor filmfestivals met speciale en alternatieve films ga ik daar graag naartoe, omdat die zelden op tv worden vertoond. Daar maak ik vooral gebruik van, om daar die films te bekijken.
De bib: mijn beste vriend
DVD’s van de bib uitlenen, is trouwens goedkoper dan 1 film huren van Telenet. Eén film huren van Telenet kost ongeveer 4 euro, terwijl ik amper 5 euro lidgeld per jaar betaal om zoveel boeken, DVD’s en CD’s van de bib uit te lenen, als ik wil en tijd voor heb. DVD’s bekijk ik gewoonlijk eenmalig, en boeken lees ik ook eenmalig. Waarom? Omdat ik nog zoveel te lezen en te bekijken heb, dat me interesseert. Dus ik koop ze uiterst zelden, want veel boeken zijn na een tijd gedateerd en blijven dan nog in huis liggen. Ten tweede heb ik in mijn flatje er ook geen plaats voor, om een verzameling op te bouwen. Voor films op DVD is dat voor mij ook hetzelfde verhaal.
Dvd’s van de bib die ik nog moet bekijken
CD’s verzamel ik wel
Ik ben een muziekliefhebber van allerlei genres, maar vooral van elektronische en alternatieve muziek. Toch koop ik zelden platen, maar ik leen ze uit in de bib. Platen luisteren ik vaak na elkaar, en dus maak ik kopieën op mijn computer en op lege schijfjes. Het is illegaal, maar omdat het om privé gebruik gaat, word ik nooit gestraft.
Als ik CD’s koop, is dat vaak op festivals en concerten, waar ik minder bekende bands heb leren kennen en ook nog goed vind, en die traditioneel niet verkrijgbaar zijn in de Media Markt en de Fnac. Dus dat is de enige kans die ik daar te grijpen heb.
CD kopiëren op computer en schijf
Wat met kranten en tijdschriften
Ook reguliere kranten en tijdschriften ga ik gratis ter plaatse in de bib lezen, zodat ik ze niet moet kopen. Na eenmalig gebruik, gaan die de vuilbak in. Dus ik spaar die centen liever om iets anders leuk te doen zoals museumbezoek, naar de cinema gaan, op uitstap gaan, … En natuurlijk ook om thuis mijn papierafval te verkleinen.
Maar de speciale tijdschriften rond fotografie, manga, reizen, schrijven, en kunst koop ik wel, omdat ze die niet hebben in de bib, en daarvoor ga ik naar de IMS (een winkel met als specialisatie: tijdschriften). Het zijn duurdere tijdschriften, maar de meeste verschijnen amper maandelijks of minder, waardoor je toch evenveel aan een wekelijks tijdschrift zoals Humo, Flair, Libelle, zou geven op een jaar. Ik heb het gehad met abonnementen, waar je zoveel voor moet betalen. Zo verspreid ik mijn aankopen over een heel jaar.
2 reacties
De tijdschriften die ik zelf koop, geef ik altijd door aan vriendinnen/familie. Ik krijg er ook vaak terug, dus dat is wel fijn.
Wat leuk dat jullie zo kunnen delen 🙂