Een week zonder afval

De afgelopen week heb ik mezelf uitgedaagd om te leven zonder afval. Ik werd geïnspireerd door burgemeester Bloomberg zijn pogingen om de berg afval van New York te laten krimpen. Ik had in boeken zoals No Impact Man en Sleeping Naked Is Green al gelezen dat het mogelijk was.

Dit is dag zeven van mijn afvalvrije week en ik moet toegeven dat het een serieuze uitdaging is geweest. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht dat het zo immens moeilijk is om zonder afval te leven. Ik begon aan mijn avontuur met de gedachte dat ik gewoon van de ene dag op de andere geen afval meer zou hebben. Achteraf gezien komt er ontzettend veel bij kijken en moet je er het nodige onderzoek voor doen.

Op LoveGreen City kan je mijn dagboek van de voorbije dagen lezen. Elke dag gaat over een specifiek onderwerp. Op dag één realiseerde ik me hoe moeilijk het zou worden, op dag twee ging ik voor een ban op plastic zakjes, dag drie en vier gaan over voedsel en dag vijf over drinken. Op dag zes kwam dan eindelijk een positief lichtpunt toen ik naar de farmers market ging.

Wat is de conclusie op dag zeven? Dat ik nog altijd elke dag met afval zit. Het probleem is dat afvalvrij leven een volledige ommezwaai van levensstijl is. Online heb ik massa’s mensen gevonden die er hun doel in het leven van maken (Onderaan geef ik enkele sites). De manier waarop zij hun leven inrichten om minder afval te produceren is prachtig en ik bewonder hen. Maar ik moet eerlijk toegeven dat zo’n leven niet voor mij is. Elke dag van mijn leven draait om de wereld weer een beetje groener te maken, maar ik wil wel graag nog altijd genieten van het leven. Ik zeg niet dat mensen die de inspanning doen om afvalvrij te leven niet genieten. Ik heb gewoon moeite om bepaalde dingen (zoals chocolade ijscreme, dat wel in een papieren potje zit, maar toch nog een plastic omhulsel heeft) op te geven.

Dat wil niet zeggen dat ik niet iedereen zou aanraden om het eens een week te proberen. Ik heb zoveel bijgeleerd! Je gaat veel efficiënter naar de winkel. Je denkt na over de functie van verpakkingen en gaat op zoek naar oplossingen. Na mijn week heb ik de diepvriezer terug ontdekt, een heel leger aan herbruikbare zakken, een drinkfles, gefilterd kraantjeswater en nieuwe recepten om met overschotten te koken. Je staat er pas echt bij stil hoeveel dingen nutteloos verpakt worden, wanneer je deze uitdaging aangaat. Het is ook fascinerend om te zien hoe vindingrijk mensen kunnen zijn. Het vraagt zeer veel inspanning om zonder afval te leven en het lukt niet altijd even goed. Het belangrijkste is dat je op dagelijkse basis even stilstaat bij de producten die je koopt en hoe je de afvalberg kan verminderen. Ik ga alvast nooit meer op dezelfde manier naar de winkel.

 

Hieronder nog wat inspiratie:

Life Without Plastic

My Plastic Free Life

Eco Thrifty Living

Love Food Hate Waste

Little Eco Footprints

 Waste Less Live More

Zero Waste Home

Cooking Matters

Cooking With Leftovers

Eerste obstakel: toiletpapier
Mijn collectie plastic zakjes
Nutteloos verpakte groenten

Composteren op de farmers market

Mijn nieuwe waterfles
granen en bonen op de farmers market
Champignons en paddestoelen op de farmers market
Farmers market
Farmers market
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven