De Ecowasbal. Een test met ballen.

Een slogan als ‘wast stralend schoon met 80% minder wasmiddel’ lezen wij hier natuurlijk graag. Daar staat tegenover dat een sceptische inborst ons ook niet vreemd is en dat de term ‘Greenwashing’ bij een product als de Ecowasbal wel héél erg toepasselijk zou zijn. Wat doet de bewuste burger dan? Juist, onderwerpen aan de ultieme test!

Perfecte match

Als we zeggen ‘ultiem’ bedoelen we dat ook bijna letterlijk. Een stapel niet geheel propere vaatdoeken, keukenhanddoeken en washandjes schreeuwt en smeekt om een wasbeurt. Behalve de keren dat onze hond het nodig vindt om z’n slijkpootjes aan onze broeken af te vegen kan het wasgoed nauwelijks vuiler. A perfect match! Gewapend met een wasmachine, een bijgeleverd maatschepje voor 15 ml wasmiddel en de groene variant op de ‘death star’ uit Star Wars beginnen we aan onze propere proef.

 

Ecowasbal

ecowasbal

De test

Sowieso wassen wij vuile was op maximaal 60 graden en dat treft, want dat is het maximum wat de bal aankan. Mijn inziens hoeft het ook niet op een hogere temperatuur, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik geen wasexpert ben. Als je machine het toelaat gebruik je uiteraard ook best het ecowasprogramma. Dus hup; was erin, bal in het midden, een nietig schepje (ecologisch) wasmiddel in het bakje en draaien die handel!

Geur opsnuiven

De machine laat ons fijntjes weten dat de wasbeurt ten einde is. Het eerste wat we doen na het leeghalen van de trommel is dan ook onze neus spreekwoordelijk diep in het wasgoed begraven. En het moet gezegd; de was ruikt even fris als anders het geval is. Ook aan de textuur van de was is geen enkel verschil te merken. Conclusie? De Ecowasbal doet wat hij beloofd, je was even grondig onder handen nemen met aanzienlijk minder wasmiddel. Nodeloos te vermelden dat je hiermee op jaarbasis een flinke kost uitspaart en er bovendien een fiks aantal plastic van de stortplaats wordt geweerd. De lage aankoopprijs van de bal (€25) en het aantal effectieve wasbeurten (een 1000-tal) indachtig legt dit de bewuste consument geen windeieren. Aanradertje derhalve.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven