Goede vertering = goede gezondheid

Gezondheid

Binnenkort is het weer zover: feestdagen! Van de ene schranspartij naar de andere. Maar alvorens je de voeten onder tafel schuift en je je maag een stretchsessie geeft, staan we toch even stil bij de vertering. Na dit artikel zou je in staat moeten zijn om veilig en vrij van indigestie door 2013 te vliegen.

Kauw voldoende 

Het lijkt te simpel, maar deze gewoonte is uitermate belangrijk voor je gezondheid.
Door te kauwen verklein je de nutriënten tot kleinere deeltjes en meng je het voedsel met speeksel. …

Maagzuur

Van zodra je voedsel doorslikt, gaat dit via de keelholte en slokdarm naar de maag. De kringvormige spieren in deze organen trekken samen en hierdoor schuift de spijsbal verder naar beneden. …
Oorzaken van te weinig maagzuur zijn: een tekort aan vit. B12, een zinktekort, storing op de lever en stress. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is oprispend maagzuur dikwijls een symptoom van te weinig maagzuur. …

Stress en vertering  

Via het centrale zenuwstelsel reageert ons verteringsstelsel heel sterk op emoties. In geval van stress gaat je bloed naar je spieren en hersenen en ligt je vertering lam. Dus je emotionele staat, voor, tijdens en na het eten, is sterk bepalend voor je opname. Als je de mogelijkheid hebt, is een dutje na het eten geen slecht idee. Als het van moeten is daarentegen, heb je waarschijnlijk een probleem met je vertering (of voedingskeuze:-)

Darmflora

100.000.000.000.000 cellen , 1.000.000.000.000.000 bacteriën. Met zulke cijfers vraag je je af of we nu mens of bacterie zijn! Meer dan 400 soorten (goed voor 2 kilogram) die verschillende belangrijke functies vervullen om onze vertering en ons lichaam optimaal te laten functioneren. Verzorg deze goed en ze zorgen goed voor jou!

www.jimmycoopman.com

Het volledige artikel vind je in Visita Magazine 05.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven